Full House Casino's
18+

Waarom spelen bij De BankGiro Loterij?

Zoek je op BankGiro Loterij, dan merk je dat je meteen wordt doorgezet naar niemand minder dan de De VriendenLoterij. Aha! De VriendenLoterij en BankGiro Loterij zijn dus samengevoegd tot een vernieuwde VriendenLoterij. Je vraagt jezelf nu misschien af of je jouw bestaande ‘Mijn BankGiro Loterij’-account nog kan gebruiken bij de VriendenLoterij?

Dat kan zeker! Dat verloopt allemaal automatisch, je kunt gewoon inloggen op www.vriendenloterij.nl/mijn-vriendenloterij en dan zul je verwelkomd worden door jawel, Jan Versteegh en Chantal Janzen. Is het er beter op geworden? In ieder geval wel duurder; of het echt veel leuker is geworden, dat zal je kunnen lezen in deze blog! We vertellen je over alle belangrijke issues van De BankGiro Loterij:

 • Spelaanbod van De Bankgiro Loterij
 • Geschiedenis van De Bankgiro Loterij
 • Voordelen en nadelen van De Bankgiro Loterij
 • Betrouwbaarheid van De Bankgiro Loterij
 • Hoe maak ik een account aan bij De Bankgiro Loterij?
 • Hoe vraag ik een VIP kaart aan?
 • Concurrentie van De Bankgiro Loterij
 • FAQ’s
 • Conclusie
vriendenloterij

Spelaanbod van De BankGiro Loterij

Als je lid wilt worden, klik je in het menu op ‘Meespelen’ en dan op ‘Ik wil meespelen’. Je vult jouw naam en adres in ‘om in aanmerking te komen voor het bedrag dat op jouw lot staat’, dat je zojuist uit hebt moeten kiezen. Als je verder gaat met het invullen van je gegevens, maak je direct (binnen één minuut) kans op een altijd aantrekkelijk bedrag:

Op je lot kan € 100.000, € 10.000, € 1.000, € 500,  € 50, of € 20 staan, maar het is absoluut niet gezegd dat je dat bedrag daadwerkelijk wint. Het is natuurlijk wel een aantrekkelijk idee! Een lot kost je € 14,50 per trekking, en er zijn 15 trekkingen per jaar. Wat nieuw is bij deze loterij: je kunt meespelen met Bingo. En in het komende jaar kun je winnen uit een prijzenpot van totaal €142,6 miljoen.

Er zijn ook veel fysieke prijzen te winnen, denk aan mooie Gift sets, of gratis kaartjes voor leuke musicals. Ben je ook al bekend met het Voetbalmiljoen? Bij aanmelding speel je een maand gratis mee voor jouw Eredivisieclub en steun je zo hun jeugdopleiding. Je maakt tegelijkertijd kans op een miljoen euro.

Het is trouwens ook vermakelijk én een beetje spannend om naar het tv-programma VriendenLoterij Miljonairs te kijken en de trekking van de bingogetallen te beleven.

VriendenPunten Sparen

Je kunt VriendenPunten sparen bij de BankGiro Loterij, alias VriendenLoterij! Hoe dat werkt? Iedere VriendenPunt kan € 1000 waard zijn. Je start (ieder jaar weer opnieuw) met al 100 VriendenPunten, om daarna bij elke trekking 10 extra VriendenPunten per lot te sparen. Als je met meer den één lot meespeelt (wel op hetzelfde IBAN nummer), dan worden jouw VriendenPunten verdubbeld op het winnende lot.

Je kunt theoretisch dus – inclusief de verdubbeling – tot € 480.000 winnen. Er zijn 15 trekkingen per jaar.

VIP-CARD-vriendenloterij

Geschiedenis van De BankGiro Loterij

Net als De VriendenLoterij is de BankGiro Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Sinds augustus 2021 is de BankGiro Loterij echter samengevoegd met de VriendenLoterij en heeft het dan ook deze naam aangenomen, het merk BankGiro Loterij bestaat dus niet meer.

De BankGiro Loterij werd opgericht in 1961 en was de eerste Goede Doelen Loterij van ons land. Deze loterij maakte zich sterk als cultuurloterij en streefde naar behoud van cultureel erfgoed in Nederland. In 2002 werd het tijd voor de BankGiro Loterij, om zich aan te sluiten bij Goedendoelen loterijen als de Nationale Postcode Loterij en ook de Vriendenloterij.

De BankGiro Loterij heeft in 2020 meer dan € 84 miljoen bijgedragen aan cultuur in Nederland. Het grootste bedrag gaat naar meer dan honderd musea en monumenten, denk aan o.a. het Rijksmuseum, het Concertgebouw, het Fries museum, de Amsterdamse Hermitage, het Joods Historisch Museum.

Een derde van de € 84 miljoen ging naar o.a. het BankGiro Loterij Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat concerten, festivals, kunst, cultuurprojecten en nog veel meer ondersteunt. De Nederlandse Belastingdienst is natuurlijk altijd in haar nopjes geweest met de BankGiro Loterij. Wist je dat De BankGiro Loterij sinds 2002 meer dan één miljard uitgekeerd heeft aan haar goede doelen?

De BankGiro Loterij heeft gedurende deze jaren vele ambassadeurs gekend: Leontine Borsato, Robert ten Brink, Ilse DeLange, Chantal Janzen en Albert Verlinde.

Novamedia Gaming heeft 8 maart 2022 zijn KSA-Licentie ontvangen en timmert hard aan de weg om zijn online platform genaamd Postcode Games te kunnen lanceren. En wij zijn nieuwsgierig! Want wat houdt Postcode Games in?

Voordelen en nadelen van De BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij heeft ook nu weer extra winacties en een verrassende VIP kaart, via de vernieuwde VriendenLoterij. Ook wordt er geadverteerd met ‘elk uur kans op € 1000, maar dat werkt niet echt zo: Een notaris verzorgt – op de laatste doordeweekse dag vóór de 10e van de maand – de trekking voor de gehele maand, waarna de VriendenLoterij elke dag een aantal prijzen van deze maandelijkse trekking openbaart.

Pluspunten:

 • Deelnemers krijgen de gratis VriendenLoterij VIP-kaart, waarbij je gratis toegang hebt bij meer dan 125 musea, en recht hebt op korting op mooie dagjes uit en soms op luxe evenementen.
 • Je support veel goede doelen die gericht zijn op cultuur, kunst, welzijn en gezondheid.
 • Je bent vrij om te kiezen of je slechts een enkel doen wilt steunen. Kies bijvoorbeeld voor jouw favoriete stichting of (sport)vereniging.
 • Bij het kiezen van één organisatie, weet je dat minstens 40% van jouw inleg daar naartoe gaat.

Minpunten:

 • De BankGiroLoterij had een uitkeringspercentage van 49% (terwijl bijvoorbeeld de Staatsloterij een percentage van 69% hanteert)
 • Je krijgt helaas een hoop telefoontjes als je lid bent, met de vraag of je wilt meespelen met (nog) meer loten. Een behoorlijk gedoe om aan te geven dat je dat niet wenselijk vindt!
 • De VriendenLoterij adverteert nu met een behoorlijke winkans van 1 op 5, maar een prijs als een – overigens lekkere – chocoladereep van Toney’s valt daar ook onder.
 • Slechts een deel van het ingelegde geld wordt uitgekeerd in de vorm van prijzen. (Maarja, hoe meer er dan natuurlijk naar het goede doel gaat en dat valt dan weer onder de pluspunten!)
 • Je betaalt – net als bij de andere loterijen trouwens – kansspelbelasting over geldprijzen boven de € 454.

Betrouwbaarheid van De BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is altijd een loterij zonder winstoogmerk geweest: een zogeheten ANBI, ofwel een ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’. Deze status krijgt een organisatie van de Nederlandse Belastingdienst, alleen wanneer zij aan zeer strenge voorwaarden voldoen. De BankGiro Loterij heeft zich dan ook altijd voor minstens 90% ingezet, voor het algemeen belang in Nederland.

Aangezien De BankGiro Loterij samengesmolten is met de VriendenLoterij, is het goed om een blik op hun vergunning te werpen:  De vergunning voor de VriendenLoterij is afgegeven door onze KSA onder kenmerk 300027/14481, op 21/10/2021. Is deze loterij dus betrouwbaar? Jawel, net zo betrouwbaar als alle andere legale, Nederlandse loterijen.

Dat wil overigens niet zeggen dat al het goeden doelen geld altijd op een super efficiënte manier uitgegeven wordt en natuurlijk moeten de lonen van de medewerkers van de diverse stichtingen er ook nog van betaald worden. In 2017 kreeg de directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds bijvoorbeeld al een loon van € 193.000 per jaar, wat boven de gemiddelde directeurslonen van goede doelen ligt, maar laten we hierover niet te ver uitweiden.

Bij de VriendenLoterij maak je in ieder geval kans op leuke prijzen. Zo had je in 2021 elke maand 23% kans om een prijs(je) te winnen. Bij de Bingotrekking zullen niet alle prijzen gegarandeerd vallen, maar de hoofdprijs altijd.

Alle winnende eindcijfercombinaties worden – eens per maand – eerlijk door een notaris getrokken, per prijs.

Hoe maak ik een account aan bij De Bankgiro Loterij?

Je klikt in het menu op ‘Meespelen’ en vervolgens op ‘Ik wil meespelen’. Er wordt je gevraagd jouw naam en adres in te vullen ‘om in aanmerking te komen voor het bedrag dat op de cheque staat, die je uitgekozen hebt. In ons geval is dat € 100.000; als je verder gaat met het invullen van je gegevens, maak je dus kans op dit bedrag, hmm… erg aantrekkelijk om nu verder te gaan…

Besluit je verder te gaan met invullen? (‘Jouw geldbedrag staat immers klaar’), dan zit je vast aan een abonnement dat je 14,50 per maandelijkse trekking kost plus 3 extra trekkingen. Win je een hoge prijs op de cheque, dan ben je echt een enorme geluksvogel, maar die kans is natuurlijk erg klein. We moeten echter toegeven dat dit een enorm aantrekkelijke manier is, van De Bankgiro Loterij / de VriendenLoterij, om zieltjes te winnen! 😉

bankgiro

Hoe vraag ik een VIP kaart aan?

Als speler in  de VriendenLoterij ontvang je altijd een VIP kaart. Met deze kaart heb je gratis toegang bij mooie happenings en wel 125 musea.

bankgiroloterij vippas

Zoek in het menu naar VIP kaart en vul je gegevens in:

bankgiro aanvragen

Concurrentie van De BankGiro Loterij

Alle Goede Doelen Loterijen hebben hun eigen, ludieke acties en hun eigen winkansen.

Wie minstens een miljoen euro wil winnen had bij De BankGiro Loterij een kans van 1 op € 790.499, zo blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Win je dit miljoen, dan houd je nadat de Belastingdienst zijn deel heeft gehad, ‘slechts’ een kleine 700.000 euro over.

In de Staatsloterij heb je 1 op 2 kans dat je een prijs wint, maar dat kan goed ook de ‘Ijsprijs’ ter waarde van een paar euro zijn. Koop je een lot voor het bekende Miljoenenspel dan heb je een winkans van 1 op 2,5 miljoen. De grootste prijs van Nederland – tot 63 miljoen euro – kun je winnen bij de Eurojackpot. Dat is wel een bruto bedrag.

De kans dat je de Eurojackpot wint, is 1 op 95.344.200: je speelt hier wel al voor € 2 mee. Bij bijvoorbeeld de Oudejaarsloterij is jouw kans echt veel groter: 1 op 4,7 miljoen, maar een Oudejaarslot kost je wel een rib uit je lijf. Als je elke maand met 1/5e lot met de Nederlandse Staatsloterij meespeelt, maak je belastingvrij kans op minimaal anderhalf miljoen en een heleboel andere geldprijzen: je houdt dan meer geld over dan bij de vernieuwde VriendenLoterij.

Last but not least: volgens de Consumentenbond heb je met een Kraslot van  24 Karaat Cash de meeste kans op een prijs die hoger is dan je inleg van 5 euro:1 op 4,8.