Full House Casino's
18+

Wedden op Darten

 De meningen over darten lopen sterk uiteen. De een vindt het een spel, de ander een cafésport en een derde meent dat het topsport is. Wat je mening ook is, de goede spelers kunnen goed geld verdienen met het gooien van pijltjes. En jij ook.

In dit artikel leggen we je graag uit wat darten is als sport om op te wedden, welke weddenschappen er zijn en hoe je jezelf kunt voorbereiden op het plaatsen van een weddenschap. Wedden op darten is niet moeilijk, maar om een goede weddenschap te plaatsen is enige kennis van de sport, de opzet van de toernooien en de vorm van de spelers wel van belang.

Darten: Van cafésport naar televisie sport

Darten is van oudsher een sport die je in de kroeg speelde. Dat kroegspelletje werd in de jaren ‘90, vooral in Engeland, zo populair dat er toernooien werden georganiseerd in grote congreszalen op country clubs. Toen de Britse TV daar wat later ook nog opnames van ging maken, was de hype een feit. Rond de eeuwwisseling sloeg het dartvirus over naar Nederland door de successen van de Haagse postbode Raymond van Barneveld die in 1998 en 1999 het wereldkampioenschap van de BDO (The Embassy) won op de Lakeside Country Club.

Darten werd populairder en er ging meer geld in om. De BDO, van oudsher een kleine organisatie, kon niet mee in de mallemolen van de commercie en zag de beste spelers overstappen naar de PDC (Professional Darts Competition) waar het fenomeen Phil Taylor al jaren de competitie domineerde.

De overstap van onder andere Raymond van Barneveld, maar ook van andere Nederlandse spelers als Jelle Klaasen en Michael van Gerwen deed de competitie in de PDC goed. Toernooien werden op het scherpst van de snede gespeeld en er kwam naast de knock-out toernooien een heuse competitie, de Premier League of Darts, die a la de Champions League bij het voetbal de beste spelers op regelmatige basis tegen elkaar laat spelen. Dit was natuurlijk goed voor de inkomsten en mede door sponsoring werden darters miljonair en supersterren. Ze lopen tegenwoordig niet simpelweg het podium op, maar maken een grootse entree voorzien van hun eigen themalied. Alles voor de show. Televisiegelden vanuit onder andere Nederland zorgen voor grote prijzenpotten.

Wedden op darten

De opkomst van en de toenemende publiciteit rondom het darten zorgden er vanzelfsprekend ook voor dat men graag op dartwedstrijden wilde wedden. Dat hoef je de gemiddelde bookmaker natuurlijk maar één keer te zeggen. Er is door de jaren heen een breed scala aan dart weddenschappen ontwikkeld.

Premier League of Darts

De Premier League of Darts is zoals gezegd een competitie waarin de beste darters ter wereld het in april, mei en juni wekelijks, meestal op donderdag, tegen elkaar opnemen. Het bijzondere aan de opzet van de Premier League of Darts is dat er in de eerste en tweede fase gelijk gespeeld kan worden.

Er nemen elk seizoen tien darters deel aan de Premier League. De top-4 van de wereldranglijst is automatisch gekwalificeerd voor de Premier League, de overige zes deelnemers worden door de organisatie aangewezen op basis van prestaties.

In de eerste fase spelen alle tien de spelers allemaal een keer tegen elkaar. De nummer 9 en 10 vallen na negen speelronden af. De top-8 gaat door naar fase 2 waarin over de duur van zeven speelronden bepaalt wordt welke vier spelers naar de halve finale gaan.

In deze eerste en tweede fase worden maximaal 12 (eerste fase) en 14 (tweede fase) legs gespeeld. De eerste speler bij de 7 of 8 legs wint de wedstrijd, maar deze wedstrijden kunnen dus ook in 6-6 of 7-7 eindigen.

Dit is belangrijke informatie om tot je te nemen als je wilt wedden op de Premier League. De regels zijn net even anders dan tijdens een losstaand toernooi als de Winmau World Masters of het wereldkampioenschap.

Wedden op de Premier League of Darts

Wedden op de Premier League kan op meerdere manieren. Je kunt wedden op de darter van wie je denkt dat hij de Premier League uiteindelijk zal winnen, maar je kunt ook wedden op wedstrijden uit de diverse speelronden.

De meest simpele weddenschap is het wedden op de winnaar van een wedstrijd. Je kijkt welke spelers elkaar in een bepaalde speelronde van Premier League treffen en zet in op jouw favoriete speler. Inzetten doe je door middel van een 1X2 weddenschap omdat er in de Premier League dus een gelijkspel mogelijk is.

Andere inzetmogelijkheden zijn het voorspellen van de correcte uitslag in legs, later in het toernooi in sets, je kunt een darter een handicap van een aantal legs geven om de odds te boosten en je kunt inzetten op hoeveel legs een wedstrijd gaat duren.

Er zijn ook weddenschappen die met de uitslag van de partij weinig te maken hebben. Je kunt bijvoorbeeld inzetten op welke speler de hoogste uitgooi van de wedstrijd gooit en hoe hoog deze uitgooi is. Deze laatste weddenschap wordt vaak in een under/over weddenschap aangeboden.

Je kunt daarnaast inzetten op het aantal keren dat een speler het maximale aantal punten van 180 gooit. Ook deze weddenschap wordt voor de gehele wedstrijd in een under/over weddenschap gesteld. Welke speler de meeste 180’ers gooit wordt in een Draw No Bet-weddenschap aangeboden.

King of the Oche

Een bijzondere weddenschap is de weddenschap die King of the Oche genoemd wordt. Om koning van de okkie te worden moet een speler de wedstrijd winnen, de meeste 180’ers gooien én de hoogste uitgooi noteren. Dat is vergelijkbaar met een Formule 1-coureur die de race wint van pole position én daarbij ook de snelste raceronde op zijn naam schrijft. Je begrijpt het: dit is niet vanzelfsprekend.

Deze weddenschap wordt daarom niet aangeboden als een outright waarbij je of op speler A of op speler B in kunt zetten, maar als een ja/nee weddenschap waarbij je zowel voor als tegen beide spelers kunt wedden.

Als je denkt dat speler A de wedstrijd wint, maar speler B staat bekend om de vele 180’ers die hij gooit, dan kun je zowel bij speler A op King of the Oche: Nee inzetten als bij speler B. Worden winst en statistieken inderdaad gesplitst, dan win je dus twee weddenschappen.

Wedden op toernooien

Naast dat je kunt wedden op de Premier League kun je ook wedden op een van de vele toernooien die er gedurende het jaar georganiseerd worden. Elk toernooi kent zijn eigen opzet en eigen spelregels. Het is goed om je, voordat een toernooi begint, eerst te verdiepen in deze regels. Bij sommige toernooien moet een speler een x-aantal sets winnen om de wedstrijd te beslissen, bij andere toernooien spelen volstaat het winnen van legs. Een voorbeeld van een afwijkende regel is bijvoorbeeld de World Grand Prix waar iedere leg begonnen moet worden met een dubbel.

Enkele andere bekende darttoernooien zijn World Matchplay, Winmau World Masters en natuurlijk het wereldkampioenschap dat elk jaar rondom kerst en de jaarwisseling gespeeld wordt in het Alexandra Palace in Londen.

Op deze toernooien kan er zowel op de wedstrijden als op de uiteindelijke winnaar gewed worden. Deze weddenschap noemen we een long term outright en kan al ver voor het toernooi geplaatst worden. Je kunt bij diverse vergunde Nederlandse bookmakers nu al wedden op wie er op 1 januari 2023 tot wereldkampioen gekroond gaat worden.

Een vroege inzet op deze weddenschap heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat de odds hoog zijn. Bookmakers kunnen immers ook maar moeilijk inschatten welke darters er aan het eind van het jaar in goede doen zijn. Daarom hebben zij een flinke foutmarge opgenomen in de odds.

Door vroeg in te zetten op een long term outright bet kun je hier optimaal van profiteren.

Daartegenover staat dat je het speelschema van het toernooi niet kent en de vorm van de dag bij de spelers zelf ook niet in kunt schatten. Stel dat je inzet op de topfavoriet, maar deze breekt in de aanloop naar het WK zijn hand. Dan kan het best zijn dat hij nog niet in topvorm is als het toernooi begint. Met een beetje ongelukkige loting kan hij dan al vroeg in het toernooi een gevaarlijke tegenstander treffen wat zomaar eens een vroegtijdige exit kan betekenen. Weg inzet.

Er valt dus wel degelijk wat te zeggen om te wachten met het plaatsen van je weddenschap totdat je over meer informatie beschikt. Je verdient dan hoogstwaarschijnlijk wat minder aan de odds, maar hebt wel meer zekerheid over het winnen van je weddenschap.

De darters waar het meest op gewed wordt


Elk darttoernooi heeft iedere deelnemer kans op de titel, maar sommige darters winnen vaker dan anderen. Lange tijd was de Brit Phil Taylor, beter bekend onder zijn bijnaam The Power, de beste en meest gelauwerde darter. De aanwezig van Taylor was voor Raymond van Barneveld een van de grootste redenen om over te stappen van de BDO naar de PDC. Van Barneveld, zelf ook een veelwinnaar, wilde graag vaker tegen Taylor spelen.

Beide darters zijn inmiddels gepasseerd door een 33-jarige jongen uit Brabant. Michael van Gerwen begon op jonge leeftijd met darten omdat hij in het Brabantse Vlijmen de aansluiting met zijn leeftijdsgenootjes miste.

Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij in het professionele circuit en maakte hij direct indruk door wereldtopper Martin Adams te verslaan. In 2007 maakte Van Gerwen net als alle andere Nederlandse topdarters de switch naar de PDC. Na een aantal jaren in de schaduw brak op 1 januari 2013 het tijdperk Van Gerwen aan.

Van Gerwen speelde die dag zijn eerste finale van het Wereldkampioenschap Darts in Alexandra Palace tegen The Power, Phil Taylor. Taylor won, maar de ingezette machtsovername aan de top van het internationale darten was aanstaande. Van Gerwen won in 2013 de Premier League en de Players Championship Finals. Met veel zelfvertrouwen keerde Van Gerwen terug naar Alexandra Palace, waar hij op 1 januari 2014 Taylor onttroonde als wereldkampioen Darts.

Wat volgde was een prijzenregen die nog nooit eerder in het darts vertoond werd. Van Gerwen, dan nog Mighty Mike, won niet alleen toernooien, maar speelde zo indrukwekkend en niemand ontziend dat hij als nieuwe bijnaam De Groene Sloopkogel toebedeeld kreeg.

Op de erelijst van Van Gerwen staan anno 2022 maar liefst 71 PDC-titels waaronder drie wereldtitels (2014, 2017 en 2019), twee World Matchplay titels (2015, 2016), vijf eindzeges in de World Grand Prix (2012, 2014, 2016, 2018 en 2019), vijf Mastertitels (2015 tot en met 2019), 5 eindzeges in de Premier, vier Europese titels, winst in de Champions League of darts en nog heel veel zogenaamde Open-toernooien.

Op Van Gerwen stond in de tweede helft van jaren ‘10 geen maat. Door de wereldwijde Corona pandemie zijn er de laatste jaren weinig prominente dart toernooien gespeeld. Van Gerwen moest zich op het wereldkampioenschap in 2021 terugtrekken uit het toernooi door een positieve corona test.

 

Wedden op Michael van Gerwen


Als je wilt wedden op Michael van Gerwen is vanzelfsprekend eerst noodzakelijk om, als je er nog geen hebt, een account aan te maken bij één van de vergunde Nederlandse bookmakers. Bekijk voor je een account aanmaakt naar het aanbod aan dart weddenschappen. De ene bookmaker biedt nu eenmaal wat meer mogelijkheden dan de andere bookmaker.

Na het aanmaken van een account kun je de weddenschappen waar je op in wilt zetten vrij gemakkelijk selecteren. Daarvoor is het wel belangrijk dat je iets weet over de darter Michael van Gerwen. Van Gerwen is een snelle speler die geen legs laat lopen, maar de wedstrijden snel wil beslissen. Van Gerwen is goed in hoge uitgooien wat betekent dat hij in een leg niet per se voor hoeft te staan om te kunnen winnen. Weddenschappen op de hoogste uitgooi kun je dus afsluiten op Van Gerwen. Van Gerwen switcht tijdens een wedstrijd vaak naar triple 19 als de weg naar de triple 20 moeilijk is. Van Gerwen is goed in het gooien van 180, maar kiest er vaak voor om een andere route naar een finish te darten. Desondanks gooit Van Gerwen veel 180’ers in een wedstrijd. Ook voor een weddenschap op de meeste keren 180 kun je dus goed bij Van Gerwen terecht.

Van Gerwen heeft vaak weinig pijlen nodig om een leg te winnen. Daarom zijn het aantal gespeelde legs in zijn wedstrijden vaak beperkt. Om je odds extra te boosten kan het een prima strategie zijn om Van Gerwen, vooral in de eerste ronden van een toernooi met een handicap naar de okkie te sturen.

Ook andere darters hebben zo hun eigen spelkenmerken. We raden je aan om je een speler te verdiepen voordat je op deze speler inzet. Je speelt immers met je eigen echte geld en daar moet je voorzichtig mee zijn bij de bookmaker.

Veelgestelde vragen over wedden op darten

Als je nog niet zo bekend bent met het wedden op darts of het wedden op sport in het algemeen, kunnen we ons voorstellen dat je best nog een aantal vragen hebt. We hebben ons best gedaan om er alvast een aantal voor je te beantwoorden.

Wat gebeurd er als een partij waar ik op ingezet heb niet (uit)gespeeld wordt. 

Wanneer een speler door ziekte, een blessure of een positieve corona test niet kan spelen wordt de weddenschap die je op deze wedstrijd geplaatst hebt ongeldig verklaard. Je krijgt op dat moment je inzetbedrag terug.

Kun je live wedden op darten?

Ja, er zijn vergunde bookmakers die het live wedden op darts aanbieden. Houd wel goed in de gaten welke weddenschappen je kunt spelen want de odds worden bij een live wedstrijd continu aangepast. Het is vaak niet mogelijk om op de live gespeelde leg in te zetten, maar inzetten gebeurt, net als bij games bij tennis, vaak één of twee spellen vooruit. Wanneer een bookmaker geen weddenschappen of live legs aanbiedt, kun je in veel gevallen wel live wedden op de speler die gedurende de wedstrijd de meeste keren 180 gooit.

Wordt er altijd een speler King of the Oche?

Nee, dat hoeft niet. In vrij veel dartwedstrijden worden de statistieken verdeeld. Om King of the Oche te worden moet één speler de wedstrijd winnen, de hoogste uitgooi noteren en het vaakst 180 gooien. Dat komt procentueel niet zo vaak voor.

Wat is een nine darter?

Een darter is een heel bijzondere uitgooi bij darts. Een speler heeft hierbij slechts negen pijlen nodig om van de beginscore van 501 naar 0 te komen. Er zijn maar liefst bijna 4000 mogelijkheden om dit met negen pijlen te doen, maar de meest gangbare van 501 naar 321 en vervolgens naar 141 door twee keer 180 te gooien. 141 gooi je vervolgens uit door triple 10, triple 19 en dubbel 12 te gooien.

Hoe moet je uitgooien bij darts?

Een leg beëindig je om van je score naar de 0 te komen. Een belangrijke regel bij het darten is dat je elke leg moet eindigen met een dubbel. Dit zijn de kleine vakjes op de buitenrand van het dartboard. Je moet als darter dus niet alleen goed kunnen gooien, maar ook goed kunnen rekenen om tot een goede uitgooi te komen.