Full House Casino's
18+

Wedden op de Champions League 2022/2023

 De voorrondes zijn achter de rug en de 32 teams die kans maken om dit jaar de Champions League te winnen zijn bekend. Door middel van een gewogen loting zijn er acht poules van elk vier teams geformeerd. De jacht op de Cup met de grote oren is begonnen!

De Champions League is het grootste, belangrijkste en meest prestigieuze toernooi dat door de UEFA georganiseerd wordt. In de Champions League zijn door alle commerciële afspraken die er omheen gemaakt zijn tientallen, zo niet honderden miljoenen te verdienen door de clubs die er aan deelnemen. Voor sommige clubs is het behalen van Champions League-voetbal het allerbelangrijkste objectief in een voetbalseizoen omdat de begroting dan niet naar beneden bijgesteld hoeft te worden.

Naast de financiële aspecten is ook het sportieve erg belangrijk. Het winnen van de Champions League is het hoogste dat je in het Europese clubvoetbal kunt bereiken. Voor teams als Manchester City of Paris Saint Germain, clubs met grootaandeelhouders uit de Arabische wereld, is het winnen van de Champions League belangrijker dan het winnen van de nationale titel. Het is daarom extra frustrerend dat het deze clubs jaar na jaar niet lukt om de Cup met de Grote Oren te winnen.

Ook als sports bettor kun je veel winnen door te wedden op te Champions League. Voordat dat we de wedmogelijkheden graag met je doornemen, duiken we eerst even kort het verleden in.

De Champions League 2022/23

De poulefase van de Champions League waarbij er acht poules van elk vier clubs zijn gemaakt, is de start van het hoofdtoernooi van de Champions League, maar niet de start van het Champions League seizoen. Omdat er tegenwoordig veel landen zijn die twee of meer deelnemers af mogen waardigen, moeten sommige teams voorronde wedstrijden spelen om hun plekje in het hoofdtoernooi te verdienen.

Vroeger volstond het om één of twee voorrondes te houden voordat het hoofdtoernooi begon, maar tegenwoordig zijn er maar liefst vier voorrondes. Op basis van de stand van de UEFA-ranglijst wordt bepaald in welke voorronde een club uit een bepaald land instroomt. Kampioenen van de kleinere Europese landen moeten vier clubs uitschakelen voordat ze het hoofdtoernooi bereiken. Je snapt dat er maar weinig clubs zijn die dit daadwerkelijk lukt.

Wedden op de groepsfase

In de voorrondes van de Champions League kun je wel wedden op de voetbal wedstrijden en voorspellen welke clubs doorgaan naar de volgende ronde. In de groepsfase nemen de wedopties alleen maar toe.

Voor elk van de acht groepen in de Champions League kun je voorspellen welk team er met de groepswinst van doorgaat. De odds hierop zijn net voor en net na de eerste speeldag in de groepsfase het meest lucratief. Zeker als de topfavoriet in de eerste wedstrijd een paar flinke steken laat vallen, kan inzetten op deze weddenschap heel lucratief zijn.

Naast het voorspellen van de groepswinnaar kun je ook inzetten op welke twee clubs zich gaan plaatsen voor de knock-outfase van het toernooi. De odds hierop zijn doorgaans wat lager om de kans dat een team eerste of tweede wordt nu eenmaal groter is dan wanneer een team de groep moet winnen.

Een goede tip hiervoor is zoeken naar een poule waar één echte topfavoriet is en de andere teams min of meer gelijkwaardig aan elkaar zijn. Dan zijn de odds voor de tweede plaats zogezegd hoger.

Tot slot kun je ook per club voorspellen of ze al dan niet de volgende ronde gaan halen. Weddenschappen op topfavorieten zijn hier doorgaans niet interessant. De Bayern Münchens, Real Madritten en PSGs van deze wereld halen echt de knock-outfase van het toernooi wel. Hier is het juist interessant om op de kantje boord clubs te wedden. Daar liggen de odds voor wel of niet naar de volgende ronde meestal dicht bij elkaar en kun je best wat mooie odds winnen.

Outrights

Omdat met de groepsfase ook officieel het hoofdtoernooi begonnen is, kan er door middel van out rights gewed worden op de club waarvan je denkt dat deze aan het eind van het seizoen met de Cup met de Grote Oren in de handen staat.

Manchester City is volgens de bookmakers de grootste kanshebber om eindelijk de Champions League te winnen. De City Football Group, het consortium uit Saoedi-Arabië dat al jaren vele miljoenen in Manchester City investeert, met als doel de Champions League te winnen, heeft dit seizoen met het aantrekken van spits Erling Haaland de ontbrekende schakel aangetrokken om nu echt eens te winnen.

De eigenaren van Paris Saint-Germain hebben dezelfde obsessie met het winnen van de Champions League. Al vele jaren vloeien er vele honderden miljoenen vanuit het Midden-Oosten naar de hoofdstad van Frankrijk, waarbij de regels van Financial Fair Play meer dan eens aan de laars gelapt werden. PSG betaalt vorstelijke salarissen en bizarre transfersommen om de selectie te voorzien van extra kwaliteit om de hoogste Europese beker te winnen. Landskampioen worden is voor PSG eigenlijk bijzaak. PSG is volgens de bookmakers de tweede favoriet voor de eindzege.

De top-5 aan favorieten wordt volledig gemaakt door Bayern München, Liverpool en titelverdediger Real Madrid.

Wedden op de finalisten

Naast dat je voorspelt welk team de Champions League gaat winnen, kun je ook inzetten op welke teams de finale gaan halen. De odds daarvoor zijn lager dan voor het winnen van de Cup, want de finale halen en de finale winnen zijn immers twee verschillende dingen. Deze weddenschap is best lastig omdat teams natuurlijk enorm afhankelijk zijn van de loting voor de knock-outfase.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het wereldkampioenschap voetbal, waar het speelschema voor de knock-outfase al bekend is en teams weten aan welke kant van het speelschema ze terecht komen, wordt bij de Champions League na de groepsfase opnieuw geloot. Die loting gaat niet over de rest van het toernooi, maar puur over de volgende ronde.

Deze opzet maakt het wedden op finaleplaatsen enorm lastig. Clubs kunnen in de achtste finale, de kwartfinale en/of de halve finale hebben het geluk hebben om een zwakkere tegenstander te treffen, maar kunnen ook in de kwartfinale al een heel sterke tegenstander treffen.

Manchester City – Paris Saint Germain hoeft niet per se de finale te worden omdat beide teams hoog op de favorietenlijst van de bookmakers staan. Met een beetje pech bij de loting kan het ook zomaar een wedstrijd in de kwartfinale worden.

Wordt er dan helemaal niets ingekaderd bij de loting voor de knock-outfase van het grootste voetbaltoernooi van Europa? Jawel. In de achtste finales kunnen de groepswinnaars van de 8 poules uit de groepsfase niet tegen elkaar loten. Daarnaast kunnen teams die bij elkaar in de poule zaten ook niet tegen elkaar loten. Ook kunnen teams die uit hetzelfde land komen niet tegen elkaar loten. Wanneer er dus vier teams uit het ene land en drie teams uit een ander land doorgaan naar de knock-out fase kun je de loting al een klein beetje in gaan vullen met welke teams in ieder geval niet tegen elkaar kunnen loten. Daar kun je eventuele outrights die je nog wilt plaatsen verder op afstemmen.

Vanaf de kwartfinale zijn alle restricties voor wat betreft de loting van tafel en kan iedereen tegen elkaar loten.

Wedden op wedstrijden in de Champions League

Je kunt natuurlijk ook alle weddenschappen op de poules, finalisten en uiteindelijke winnaar achterwege laten. Als je een sports bettor bent die liever op de korte termijn dan op de lange termijn speelt, kun je altijd wedden op de wedstrijden die dit seizoen wekelijks of tweewekelijks gespeeld worden.

Wedden op Champions League wedstrijden verschilt qua weddenschappen niet van wedden op een wedstrijd uit de Eredivisie, het is alleen wat lastiger om de krachtsverhouding tussen de teams in te schatten omdat het allemaal topclubs in hun eigen competitie zijn. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar?

De meest voorkomende weddenschap op een Champions League wedstrijd is de 1X2 weddenschap waarbij je inzet op een overwinning voor de thuisspelende club (1), een gelijkspel (X) of de uitspelende club (2).

Hierbij is het goed om je, voordat je een weddenschap plaatst, eens af te vragen hoe zwaar het thuisvoordeel voor een club weegt. De Europese clubs verliezen zelden tot nooit een thuiswedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Dat is belangrijke informatie voordat je een weddenschap plaatst.

Wanneer je niet helemaal zeker bent van een voorspelling of wanneer je onderbuikgevoel net niet overtuigend genoeg is om er op te handelen, is het slim om wat meer zekerheid in je weddenschap te bouwen. Dit doe je bijvoorbeeld door te spelen op een dubbele kans. Bij een dubbele kans speel je op twee van de drie mogelijke uitkomsten van een wedstrijd. De odds zijn wat lager, maar de kans dat je de weddenschap wint neemt toe.

Een andere manier om wat meer zekerheid toe te voegen aan je wedbriefje is het spelen van een Draw No Bet. Hierbij zet je in op een overwinning van de thuisploeg of het uitspelende team en krijg je je inzet terug als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt.

Over/under en beide teams scoren

Wil je niet wedden op winst of verlies van het ene dan wel het andere team, dan is er de mogelijkheid om te wedden op het aantal doelpunten dat valt in de wedstrijd. Het gaat hier om het totaal aantal doelpunten dat beide teams maken. Wie er hoeveel doelpunten maakt is irrelevant zolang er maar meer of minder gescoord wordt dan jij voorspeld hebt.

Je zet bij Over/under weddenschappen altijd in of meer of minder dan X halve doelpunten. Halve doelpunten kunnen niet gescoord worden in de Champions League dus door weddenschappen aan te bieden op halve doelpunten kan een weddenschap nooit gelijk gespeeld worden.

Een weddenschap waarbij het wel van belang is of beide teams juist wel of juist niet scoren is de weddenschap BTS, bij sommige bookmakers ook wel BTTS genoemd. BIj deze weddenschap voorspel je of beide teams tot scoren gaan komen of juist niet. Aan de odds kun je meestal wel aflezen of het in de lijn der verwachting ligt of beide teams gaan scoren of niet.

Andere weddenschappen op de Champions League

Naast teamprestaties kun je ook wedden op prestaties van spelers. De belangrijkste wedmarkt daarbij is het inzetten op welke speler er topscorer van de Champions League 2022/23 wordt. Volgens de bookmakers wordt het vooral een strijd tussen Erling Braut Haaland van Manchester City, Robert Lewandowski van FC Barcelona en Kylian Mbappé van Paris Saint Germain. In principe zou je natuurlijk op elke speler in moeten kunnen zetten, maar de bookmakers hebben niet voor iedere speler odds gepubliceerd. Verdedigers zijn niet of nauwelijks meegenomen in deze weddenschap omdat zij natuurlijk minder scoringskansen in een wedstrijd krijgen aan aanvallende middenvelders of spitsen.

Of deze spelers ook daadwerkelijk hoge ogen kunnen gooien in het topscorersklassement heeft natuurlijk ook te maken met hoe ver hun desbetreffende teams gaan komen. Als Manchester City en Paris Saint Germain elkaar bijvoorbeeld al in de kwartfinale van de Champions League tegen gaan komen, eindigt het toernooi voor een van de favorieten voor de titel van topscorer.

Veelgestelde vragen over wedden op de Champions League

Wanneer je nog niet zo bekend bent met sports betting of nog niet eerder op de Champions League gewed hebt, kunnen we ons best voorstellen dat je een aantal vragen hebt over het inzetten op de Champions League. Hieronder hebben we geprobeerd om de meest gestelde vragen al van een antwoord te voorzien.

Is het legaal om te wedden op de Champions League?

Ja, wanneer je bij een bookmaker speelt die een vergunning heeft ontvangen van de Nederlandse kansspelautoriteit is het volledig legaal om te wedden op de Champions League. Voordat je in kunt zetten op de wedstrijden is het noodzakelijk dat je een account opent bij een online bookmaker. Heb je nog geen account bij een online bookmaker, dan vind je op deze site een aantal mooie aanbiedingen om een account te openen.

Is het veilig om te wedden op de Champions League?

Als je bij een vergunde bookmaker speelt, kun je er zeker van zijn dat je veilig speelt. Je privacy wordt door de bookmaker gewaarborgd en storten van en naar je account gebeurd enkel via een beveiligde verbinding. Bij een vergunde bookmaker kun je er ook van uit gaan dat je je winst daadwerkelijk uitbetaald krijgt. Er zijn legio voorbeelden van spelers in een illegaal online casino die weddenschappen wonnen, maar konden fluiten naar hun winst. Neem dat risico niet!

Kan ik live wedden op de Champions League?

Ja, alle vergunde bookmakers in Nederland bieden de mogelijkheid om live te wedden op Champions League wedstrijden. Het voordeel van live wedden is dat je niet vooraf hoeft te speculeren op de opstelling van een team of hoe een wedstrijd zich zal ontvouwen. Je kunt tijdens de wedstrijd even aankijken wat het spelbeeld is en op basis daarvan je inzetten bepalen.

Krijg ik mijn geld terug als mijn team uitgeschakeld wordt?

Nee, helaas. Dat zit er niet in. Wanneer je een outright weddenschap plaatst, dan staat deze ook en kun je niet meer terug. In tegenstelling tot weddenschappen op wedstrijden bieden bookmakers voor outrights geen cash out opties aan. Ben je er dus van bewust dat je outright bets, of je ze nu wint of verliest, voor langere tijd kwijt bent en dat deze ten koste gaan van bankroll.

Kun je tijdens het toernooi voorspellen wie er gaat winnen?

Ja, outright weddenschappen kun je het hele toernooi door plaatsen vanaf de eerste bal die rolt in de groepsfase tot vlak voor de finale. Je zult begrijpen dat de odds aantrekkelijker zijn als je vroeg durft in te zetten. Bookmakers zullen de winstkansen van teams aanpassen naarmate er meer en meer teams afvallen.