Full House Casino's
18+

Wedden op de Europa Conference League 2022/23

Onlangs is de tweede editie van de Europa Conference League van start gegaan. Het kleinere broertje van de Europa League en derde clubtoernooi van UEFA maakte in het seizoen 2021/22 een mooie start met onder andere goede resultaten voor de Nederlandse clubs. 

Feyenoord zal voor altijd in de boeken staan als één van de twee eerste finalisten van de Europa Conference League. Dat de Rotterdammers niet als eerste winnaar in de boeken staan is te danken aan het uitgekookte AS Roma van José Mourinho dat na de 1-0 voorsprong de finale dood gemaakt heeft.

De historie van de Europa Conference League in vogelvlucht

De geschiedenis van de Europa Conference League beperkt zich vooralsnog tot de eerste editie die gespeeld werd in het seizoen 2021/22. De plannen voor een derde Europese toernooi stammen uit het midden van de jaren ’10. Het was de UEFA een doorn in het oog dat de topclubs uit wat mindere Europese voetballanden er doorgaans in de Champions League en Europa League snel uit lagen. De Europese voetbalbond wilde daarom een competitie creëren waar de grote voetballanden minder tickets voor zouden krijgen en de kleinere, vaak Oost-Europese, voetballanden verzekerd waren van een bepaald aantal startbewijzen. Vanuit die gedachte is de Europa Conference League opgericht.

De Europa Conference League 2022/23

De Conference League 2022/23 begon in de eerste helft van juli 2022 met de voorronden. In de eerste voorronde kwamen er clubs in actie als Alashkert uit Armenië, Hamrun Spartans uit Malta en Akademija Pandev uit Noord-Macedonië. Allemaal clubs die weinig in de internationale melk te brokkelen hebben. Voor de meeste van deze clubs strandde het Europese avontuur dan ook al in juli of augustus.

De meeste deelnemers aan de groepsfase van de Conference League bestaat uit ploegen uit de betere competities die later in de voorronde fase ingestroomd zijn en afvallers uit de voorrondes van de Europa League en in sommige gevallen zelfs de Champions League. Voor deze ploegen in de Europa Conference League een mooi vangnet om toch Europees actief te kunnen zijn.

Trainer van Sevilla bij deze drie overwinningen was Unai Emery. Deze Spaanse trainer mag met recht Mister Europa League genoemd worden. Naast drie zeges met Sevilla won Emery de Europa League ook met Villarreal en verloor hij de finale met Arsenal.

Wedden op de groepsfase

In de voorrondes van de Europa Conference League kun je inzetten op de wedstrijden die er gespeeld worden. Je kunt ook voorspellen welke teams zich plaatsen voor de volgende ronde. Je kunt echter nog niet inzetten op jouw favorieten voor eindwinst in de Conference League. Dat kan pas als de loting voor de groepsfase achter de rug is.

De groepsfase van de Europa Conference League wordt gespeeld door 32 ploegen. Deze ploegen zijn onderverdeeld in acht groepen van elk vier clubs. Bij elke groep kun je inzetten op de club waarvan jij denkt dat deze er met de groepswinst van doorgaat. Je doet er verstandig aan om niet te lang te wachten met het plaatsen van deze weddenschappen. De odds zijn het hoogst vlak voor en vlak na de groepsfase van start is gegaan. Omdat het ook voor bookmakers nog best een beetje gokken is hoe de krachtsverhoudingen van clubs zich in Europees verband tot elkaar verhouden, bouwen zij een beetje marge in de odds in. Daar kun je als speler van profiteren.

Een andere interessante weddenschap in deze fase van het toernooi, is voorspellen welke twee teams doorgaan naar  de knock-outfase van het toernooi. Heel rijk ga je van deze weddenschappen waarschijnlijk niet worden omdat de odds wat lager zijn. De kans dat een team doorgaat is immers vijftig procent.

In tegenstelling tot de Champions League en de Europa League blijven slechts twee van de vier clubs Europees actief. Waar de nummers 3 uit de CL- en EL-poules een tussenronde in een lagere competitie spelen (nummers 3 uit Champions League dalen af naar de Europa League en nummers 3 uit de Europa League dalen af naar de Conference League), zit het Europese seizoen er voor de nummers 3 en 4 uit Conference League op na de groepsfase

Sommige bookmakers bieden je ook per deelnemende club een weddenschap aan. Je kunt hier inzetten op of de betreffende club wel of niet doorgaat naar de knock-outfase van het toernooi.

Outrights

Met de start van de groepsfase is ook het hoofdtoernooi van de Europa Conference League begonnen. Door het plaatsen van een zogenaamde outright bet kun jij nu al wedden op de aankomende winnaar van het toernooi.

Het Spaanse Villarreal en het Engelse West Ham United zijn volgens de bookmakers momenteel de meest waarschijnlijke winnaars van de tweede editie van de Conference League-beker. AZ staat als enige Nederlandse deelnemer aan het toernooi net buiten de top-5. Met odds van 21.00 zijn de Alkmaarders de nummer 6 op het favorietenlijstje.

Er zit een addertje onder het gras

In hoeverre dit favorietenlijstje ook na de winterstop het lijstje met topfavorieten is, is mede afhankelijk van welke nummers 3 uit de acht Europa League poules afdalen naar de Conference League en aldaar de zogenaamde tussenronde overleeft. De nummers 3 uit de Europa League moeten het immers voordat het toernooi verder gaat met de achtste finales opnemen tegen de nummers 2 uit de acht poules van de Conference League.

Er worden dus acht dubbele confrontaties afgewerkt in deze tussenronde. De winnaars hiervan plaatsen zich voor de achtste finales waarin ze alle acht uit moeten komen tegen de winnaars van acht groepen.

Dit is de laatste fase van het toernooi waar een gewogen loting plaatsvindt. Vanaf de kwartfinale kan iedereen tegen elkaar loten.

Wedden op de finalisten

Je kunt naast het voorspellen van de winnaar ook voorspellen welke clubs de finale van het Europa Conference League toernooi gaan halen. Deze inschatting kan best tricky zijn omdat een en ander natuurlijk afhangt van de loting.

Laten we er vanuit gaan, hoewel dat niet per se hoeft, dat de huidige topfavorieten voor de eindzege allemaal hun respectievelijke poule winnen. Dat betekent dus dat deze ploegen het in de achtste finale op moeten nemen tegen één van de winnaars van de tussenronde. De kans dat een ploeg die derde wordt in de Europa League wint van de nummer 2 uit een Conference League poule is reëel.

Een topfavoriet die in de achtste finale al een hele sterke tegenstander treft, is dus niet verzekerd van de rest van het toernooi. Het voorspellen van de finale voordat er voor de tussenronde en achtste finale geloot is, is dus best lastig.

Wedden op de wedstrijden in de Europa Conference League

Wanneer je het lastig vindt om op outrights te wedden, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te wedden op de wedstrijden die in de groepsfase en later in de knock-outfase van de Europa Conference League gespeeld worden. Wedden op deze wedstrijden verschilt qua aanbod en diversiteit van weddenschappen niets van wedden op een wedstrijd uit bijvoorbeeld de Premier League of de Bundesliga. Alleen de krachtsverhoudingen zijn wat lastiger in te schatten omdat het clubs betreft die doorgaans niet zo vaak tegen elkaar spelen en uit voetballanden komen waar wij in Nederland wat minder over weten.

Eén van de standaard weddenschappen in het assortiment van de bookmaker is de 1X2 weddenschap. Hierbij voorspel je of de thuisspelende club wint (1), de wedstrijd eindigt in een gelijkspel (X) of dat de uitspelende club er met de zege vandoor gaat (2).

3 Way weddenschap

Een variant op de 1X2 weddenschap is de 3 Way weddenschap. Hierbij voorspel je nog altijd het resultaat van de wedstrijd, maar is het uitgangspunt niet dat de wedstrijd op 0-0 begint. Je kunt de wedstrijd laten starten met een virtuele voorsprong voor één van beide team. Laat je de wedstrijd beginnen op 2-0 voor het thuisspelende team en wed je op het uitspelende team, dan moet het uitspelende team met drie doelpunten verschil winnen (0-3, 1-4, 2-5, et cetera) voordat jij je weddenschap wint.

Het kan ook zijn dat je denkt dat de uitspelende ploeg met twee doelpunten verschil gaat winnen. Je kunt de thuisspelende ploeg dan een 1-0 voorsprong geven, maar misschien is het wel interessanter om te kiezen voor een 2-0 voorsprong en dan in te zetten op een gelijkspel. De odds hiervoor zijn vaak erg hoog. Dat komt mede doordat er maar één uitslag goed is om de weddenschap te winnen.

Wanneer je inzet op de uitspelende ploeg dan moet deze in het bovenstaande voorbeeld winnen met minimaal drie doelpunten verschil. Het maakt niet uit als het 0-4, 0-5 of 0-6 wordt. Bij een weddenschap op een gelijkspel maakt dat wel uit. Een inzet op een 2-0: gelijkspel wint alleen met een uitslag met exact twee doelpunten verschil.

Andere weddenschappen op de Europa Conference League


Behalve deze twee voorbeelden op het resultaat van een wedstrijd zijn de bekendste weddenschappen die je op de Europa Conference League af kunt sluiten weddenschappen op het aantal doelpunten in een wedstrijd (under/over-weddenschappen), of beide teams tot scoren komen (Beide Teams Scoren) en correcte score (combinatie) weddenschappen.

Een correcte score weddenschap is precies dat: Je voorspelt de exacte uitslag van een wedstrijd. Vaak zijn de odds hierbij behoorlijk gunstig omdat er veel kans is dat er een andere uitslag genoteerd wordt dan degene waarop je inzet.

Bij een correcte score combinatie zet je niet op één specifieke uitslag, maar op een serie van coherente uitslagen. Door op meer dan één uitslag in te zetten, vergroot je de kansen dat je de weddenschap wint.

Naast een weddenschap op de prestaties van diverse teams kun je bij sommige bookmakers ook inzetten op prestaties van individuele spelers. Een belangrijke wedmarkt daarbij is welke speler er topscorer van een toernooi wordt. Als je het gevoel hebt dat een team ver gaat komen in de Europa Conference League is het wellicht een goede tip om eens te kijken hoe doeltreffend de spitsen van dit team zijn. Op de topscorerstitel zijn de odds meestal best lucratief te noemen in de eerste fase van een nieuwe editie van de Europa Conference League.

Veelgestelde vragen over wedden op de Europa Conference League

Als je nog niet zo bekend bent met wedden op de Europa Conference League, kunnen we ons best voorstellen dat je een aantal vragen hebt. We hebben ons best gedaan om enkele veel gestelde vragen alvast voor je te beantwoorden.

Is het legaal om te wedden op de Europa Conference League?

Wedden op voetbalwedstrijden kan al langer. Vanaf 1 oktober 2021 kan het bij meerdere partijen dan alleen de ouderwetse TOTO. Nieuwe aanbieders hebben een vergunning voor het aanbieden van online kansspelen ontvangen van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Er zijn inmiddels meer dan tien vergunde bookmakers op de markt.

Is het veilig om te wedden op de Europa Conference League?

Wanneer je een account hebt bij een van de bookmakers die beschikt over een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit, dan mag je er op vertrouwen dat je weddenschappen netjes afgehandeld worden. Winsten worden gewoon uitbetaald en je gegevens worden bewaard onder strenge privacy normen. We raden je stellig af om te spelen bij een illegaal casino of mee te doen aan een zogenaamde zwarte toto. De kans dat je je winst daadwerkelijk uitbetaald krijgt is niet heel groot.

Kan ik live wedden op de Europa Conference League?

Ja, sinds de invoering van de nieuwe Nederlandse kansspelwet is live wedden op voetbalwedstrijden legaal. Vrijwel iedere vergunde bookmaker biedt je de mogelijkheid om live in te zetten tijdens een wedstrijd.

Krijg ik mijn geld terug als mijn team uitgeschakeld wordt?

Helaas, maar nee. Wanneer je nu voorspelt welk team in mei 2023 de trofee omhoog tilt, kun je tot het moment dat je winst uitgekeerd wordt niet over je inzet beschikken. Houd er dus rekening mee dat je bankroll kleiner wordt als je veel inzet op outrights. Wordt jouw team onderweg naar de finale ergens uitgeschakeld, dan ben je je inzet kwijt.

Kun je tijdens het toernooi voorspellen wie er gaat winnen?

Ja. Eigenlijk is dat het zelfs het slimste. Net zoals live wedden op een wedstrijd het voordeel heeft dat je niet hoeft te speculeren op de opstelling van een bepaald team, kun je door in te zetten tijdens het toernooi eerst eens aankijken welke teams hoge ogen gooien. Sowieso is het definitieve deelnemersveld dat in de knock-outfase gaat gaat strijden om de beker pas in februari bekend.