Full House Casino's
18+

Wedden op de Europa League

 September is traditioneel de maand dat de Europese voetbalcompetities weer in volle omvang van start gaan. Waar de focus van voetbalminnend Europa voornamelijk gericht is op de Champions League, liggen er een divisie lager ook voldoende interessante weddenschappen te wachten op sports bettors.

De Europa League heeft niet de uitstraling van de Champions League, maar is sinds de komst van UEFA Conference League behoorlijk geüpgrade. Niet alleen is de status van het toernooi verandert, ook het prijzengeld dat clubs kunnen verdienen is flink verhoogt. De Europa League is daarom een perfect vangnet voor clubs die in de derde voorronde of in de play-offs van de Champions League uitgeschakeld worden. Ze zijn in ieder geval verzekerd van Europees voetbal tot aan de winterstop.

De historie van de Europa League in vogelvlucht

Hoewel de Europa League al jaren een gevestigde naam onder de door de UEFA georganiseerde competities, bestaat het toernooi feitelijk nog niet zo lang. De eerste editie van de Europa League werd gespeeld in het seizoen 2009/2010.

De Europa League is het resultaat van een fusie tussen de UEFA Intertoto Cup en de UEFA Cup. De nieuwe competitie moest het voetbal net onder de Champions League meer aanzien geven door een zelfde competitiestructuur te implementeren.

Qua uitstraling is het tot de introductie van de UEFA Europa Conference League niet gelukt om een succesvolle Europese topcompetitie van de Europa League te maken. Het wordt toch nog altijd gezien als het opvangbakje van de Champions League.

Dat wil echter niet zeggen dat clubs niet heel succesvol zijn geweest in het afgelopen dikke decennium Europa League. De allereerste Europa League werd gewonnen door Atlético Madrid. Deze Spaanse topclub versloeg in de eerste finale het Engelse Fulham na verlenging met 2-1.

Atlético won de Europa League daarna nog twee keer, in 2012 en 2018 respectievelijk, maar is niet de club de Europa League het vaakst heeft gewonnen. Dat is Sevilla, dat de Europa League al vier keer in de prijzenkast heeft mogen zetten, waarvan drie keer achter elkaar in 2014, 2015 en 2016.

 

Trainer van Sevilla bij deze drie overwinningen was Unai Emery. Deze Spaanse trainer mag met recht Mister Europa League genoemd worden. Naast drie zeges met Sevilla won Emery de Europa League ook met Villarreal en verloor hij de finale met Arsenal.

De Europa League 2022/23

De Europa League 2022/23 begon in juli 2022 met een aantal voorronden. In de voorronden kwamen er club in actie uit landen die tussen de zesde en zeventiende plaats op de UEFA ranglijst staan. De top-5 van die ranglijst ziet twee clubs automatisch geplaatst voor de groepsfase. De overige deelnemers aan de (voorronden van de) Europa League, zijn ploegen die de groepsfase van de Champions League niet halen.

Dat betekent dat in tegenstelling de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League en de Europa Conference League er slechts twee voorronden gespeeld worden.

Wedden op de groepsfase

In de voorrondes van de Europa League kun je inzetten op de wedstrijden en je kunt voorspellen welke clubs zich plaatsen voor de volgende ronde. Eenmaal bij de groepsfase nemen de opties voor het plaatsen van een weddenschap alleen maar toe.

Bij de loting voor de groepsfase zijn acht groepen van elk vier clubs samengesteld. Op elke groep kun je inzetten op de club waarvan jij denkt dat deze er met de groepswinst van doorgaat. De meest lucratieve  odds hierop vind je net voor de eerste speeldag in de groepsfase. Omdat het om internationale (sub)topclubs gaat is het soms ook voor de bookmaker gissen naar de onderlinge krachtsverhouding. .

Een andere beschikbare weddenschap is voorspellen welke twee teams zich gaan plaatsen voor de knock-outfase van het toernooi. De odds op deze weddenschap zijn wel wat lager omdat de kans dat een team doorgaat vijftig procent is. Dat is veel waarschijnlijker dan dat een club de groep wint. Die kans is immers maar vijfentwintig procent.

Een goede tip voor een goede odd is zoeken naar poule waar een heel sterk team is ingedeeld bij drie minder sterke teams. De eerste plaats is dan normaal gesproken vergeven waardoor de tweede plaats meer waard wordt.

Sommige bookmakers bieden je ook per deelnemende club een weddenschap aan. Je kunt hier inzetten op of de betreffende club wel of niet doorgaat naar de knock-outfase van het toernooi. Het is bij deze weddenschappen niet per se lucratief om te wedden op de sterkste teams van de competitie. De Arsenals, AS Roma’s en Manchester Uniteds van deze wereld plaatsen zich heus wel voor de volgende fase. Hier is het juist interessant om op de kantje boord clubs te wedden. Daar liggen de odds voor wel of niet naar de volgende ronde meestal dicht bij elkaar en kun je best wat mooie odds winnen.

Outrights

Met de start van de groepsfase is ook het hoofdtoernooi van de Europa League begonnen. Dat betekent dat er ook gewed kan worden op het team dat dit jaar de Europa League wint. Door het plaatsen van een zogenaamde outright bet kun jij dat nu al voorspellen.

Arsenal en Manchester United zijn volgens de bookmakers op dit moment de grootste favorieten om de Europa League te winnen. Beide Engelse grootmachten hebben een beroerde periode qua sportieve prestaties achter de rug, maar beiden zijn zich op aan het richten en ambiëren dit seizoen Champions League voetbal veilig te stellen voor komend seizoen. Dat kan natuurlijk door bij de eerste vier te eindigen in de Premier League, maar ook door de Europa League te winnen.

De top-5 aan favorieten wordt op dit moment gecompleteerd door het Italiaanse AS Roma, de eerste winnaar van de Europa Conference League, en de Spaanse clubs Real Sociedad en Real Betis. De kans dat de Nederlandse deelnemers, PSV en Feyenoord, de Europa League winnen wordt door de bookmakers niet heel hoog ingeschat. PSV staat op de tiende plaats op de favorietenlijst met 41.00/1. Feyenoord staat nog lager. De kans op een Rotterdamse zege wordt door de bookmakers ingeschat op 51.00/1.

Addertje onder het gras

Deze favorietenlijst heeft echter een addertje onder het gras. Vanuit de Champions League dalen de nummers 3 uit de acht poules al daar na de winterstop af naar de Europa League. Deze nummers drie spelen in de zogenaamde tussenronde tegen de nummers 2 uit de acht Europa League poules om een plekje in het vervolg van het toernooi.

Dat betekent dus dat er in potentie hele sterke club aan het toernooi toegevoegd kunnen worden, wat betekent dat het favorietenlijstje er na de winterstop heel anders uitziet. Je kunt dan met een bet op Arsenal wellicht veel betere odds scoren dan dat je krijgt als je nu al op Arsenal als eindwinnaar inzet. Andersom kan het zo zijn dat de Champions League afvallers helemaal niet zo sterk zijn en dat de odds voor Arsenal juist zakken na de winterstop.

Wedden op de finalisten

Naast dat je voorspelt welk team de Europa League wint, is het ook mogelijk om in te zetten op welke clubs de finale gaan halen. De odds daarvoor zijn iets minder hoog dan wedden op de winnaar, maar dat is natuurlijk ook logisch. Het halen van de finale is gemakkelijker dan de finale winnen. Toch is dit geen gemakkelijke outright weddenschap. De kansen van teams hangen natuurlijk enorm af van de loting.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het wereldkampioenschap voetbal, waar het speelschema voor de knock-outfase al bekend is en teams weten aan welke kant van het speelschema ze terecht komen, wordt bij de Europa League na de groepsfase opnieuw geloot.

De eerste loting die plaats vindt is de loting voor de tussenronde. Hierbij hebben de nummers 2 uit de acht Europa League groepen een geplaatste status en de acht afvallers van de Champions League niet.

Na de tussenronde worden de achtste finales gespeeld waarbij de winnaars van poules gekoppeld worden aan de winnaars van de tussenronde. Er kan in deze fase van het toernooi dus geen groepswinnaar tegen een andere groepswinnaar loten. Dat kan wel vanaf de kwartfinale. Dan kan iedereen tegen elkaar loten en kunnen ook ploegen uit hetzelfde land tegen elkaar moeten spelen.

Deze opzet maakt het wedden op finaleplaatsen enorm lastig. Clubs kunnen in de achtste finale, de kwartfinale en/of de halve finale hebben het geluk hebben om een zwakkere tegenstander te treffen, maar kunnen ook in de kwartfinale al een heel sterke tegenstander treffen.

Wedden op wedstrijden in de Europa League

Als je niet zo van het outright wedden bent, kun je natuurlijk ook gewoon je weddenschap op de wedstrijden die gespeeld worden in de Europa League. Wedden op Europa League wedstrijden verschilt qua aanbod van weddenschappen niets van wedden op een wedstrijd uit bijvoorbeeld de Eredivisie. Alleen de krachtsverhoudingen zijn wat lastiger in te schatten omdat het clubs betreft die doorgaans niet zo vaak tegen elkaar spelen.

Een vaak afgesloten weddenschap op een wedstrijd in de Europa League wedstrijd is de 1X2 weddenschap waarbij je voorspelt of de thuisspelende club wint (1), de wedstrijd eindigt in een gelijkspel (X) of dat de uitspelende club er met de zege vandoor gaat (2).

Beide teams scoren, Under/over weddenschap en wedden met een handicap

Wil je niet wedden op winst of verlies van het ene dan wel het andere team, dan is er de mogelijkheid om te wedden op het feit dat beide teams al dan niet tot scoren gaan komen in een wedstrijd. Bij deze weddenschap voorspel je of beide teams minimaal één doelpunt maken of juist niet. Aan de odds kun je meestal wel aflezen of het in de lijn der verwachting ligt of beide teams gaan scoren of niet.

Is het je om het even welke teams scoren, dan kun je inzetten op Under/Over weddenschappen. Hierbij voorspel je het aantal doelpunten dat valt in de wedstrijd. Het gaat hier om het totaal aantal doelpunten dat beide teams maken. Wie er hoeveel doelpunten maakt is irrelevant zolang er maar meer of minder gescoord wordt dan jij voorspeld hebt.

In de Europa League zet je altijd in op meer of minder dan een gegeven aantal halve doelpunten. Halve doelpunten kunnen immers niet gescoord worden, dus je kunt een weddenschap nooit gelijk spelen.

Treffen twee teams elkaar waarvan de krachtsverhouding enorm uit elkaar ligt, dan kun je odds boosten door het sterke team een handicap te geven. Hiermee zet je de favoriet op een virtuele achterstand en moet dat team met een groter verschil dan één doelpunt de wedstrijd winnen om voor jou je handicap-weddenschap te winnen.

Andere weddenschappen op de Europa League

Naast teamprestaties kun je ook wedden op prestaties van spelers. De belangrijkste wedmarkt daarbij is het inzetten op welke speler er topscorer van de Europa League 2022/23 wordt. Bookmakers hebben voor nu alleen de odds gepubliceerd op spelers van de teams die op dit moment in het toernooi zitten. Dat biedt zowel kansen als beperkingen. Spelers van teams die na de winterstop vanuit de Champions League afdalen naar de Europa League hebben minder wedstrijden om topscorer te worden, terwijl er ook veel scorende spelers al na de groepsfase af kunnen vallen omdat hun naar de Conference League afdaalt of uitgeschakeld wordt.

Een goede tip hier is dus wellicht om in te zetten op een speler die zowel voor als na de winterstop in de Europa League actief gaat zijn. Wij denken bijvoorbeeld zelf aan Gabriel Jesus van Arsenal voor de topscorerstitel.

Veelgestelde vragen over wedden op de Europa League

Wanneer je nog niet zo bekend bent met sports betting of nog niet eerder op de Europa League gewed hebt, kunnen we ons best voorstellen dat je een aantal vragen hebt over het inzetten op de Europa League. Hieronder hebben we geprobeerd om de meest gestelde vragen al van een antwoord te voorzien.

Is het legaal om te wedden op de Europa League?

Het is volkomen legaal om te wedden op (wedstrijden uit) de Europa League, mits je dat doet bij een vergunde bookmaker. Voordat je kunt wedden op de Europa League is het noodzakelijk dat je een account opent bij een vergunde bookmaker. Heb je nog geen account bij een door de KSA vergunde bookmaker, dan vind je op deze site een aantal mooie aanbiedingen om een account te openen.

Is het veilig om te wedden op de Europa League?

Wanneer je je weddenschappen plaatst bij een bookmaker met een Nederlandse vergunning, dan kun je er vanuit gaan dat je weddenschap en daarmee je geld veilig is. De bookmaker zorgt voor een versleutelde en beveiligde verbinding met de website zodat je privacy en je bankgegevens veilig zijn.

Kan ik live wedden op de Europa League?

Alle vergunde bookmakers in Nederland hebben mogelijkheden om live in te zetten op wedstrijden.  Live wedden heeft als voordeel dat je niet voorafgaand aan een wedstrijd in hoeft te zetten op basis van aannames. Je kunt met live wedden de opstelling en zelfs de openingsfase van een wedstrijd afwachten alvorens je inzet.

Krijg ik mijn geld terug als mijn team uitgeschakeld wordt?

Dat zou natuurlijk ideaal zijn, maar helaas. Een uitschakeling betekent dat je jouw weddenschap op Europa League winst of een finaleplaats verloren hebt. Je bent het door jouw ingezette bedrag dan kwijt.

Kun je tijdens het toernooi voorspellen wie er gaat winnen?

Dat is mogelijk. Het is vooral voor de Europa League geen slecht idee om je outright bet pas te plaatsen op het moment dat je het complete deelnemersveld voor de knock-outfase in beeld hebt. De ploegen die zich plaatsen voor de achtste finale, zijn de ploegen die onderling gaan bepalen welk team de Europa League gaat winnen.