Full House Casino's
18+

Wedden op Golf

De tijd dat golf enkel en alleen geassocieerd werd met zakenmannen die tijdens 18 holes deals afsluiten ligt al een tijdje achter ons. Sinds de razendsnelle opkomst van Tiger Woods aan het eind van de jaren ’90 is golf als sport enkel maar populairder geworden. Dat maakt golf natuurlijk ook heel interessant voor bookmakers en sports bettors.

Golf is een sport die wereldwijd wordt beoefend. Professionele golfers reizen, net zoals tennisspelers en tegenwoordig ook darters dat doen, de hele wereld over om het tegen elkaar op te nemen op prestigieuze toernooien. Golfers kunnen echt schathemeltjerijk worden van het slaan tegen een balletje.

Wedden op Golf

De geschiedenis van het golf

Golf heeft een lange historie. Over hoe en waar de sport precies ontstaan is, bestaan diverse verhalen. Eén van de theorieën is dat het moderne golf weleens in Nederland ontstaan zou kunnen zijn. Dit is gebaseerd op het oud-Hollandse spel Kolf, dat voornamelijk op bevroren water werd gespeeld. Dit spel werd ook gespeeld met houten stokken en een bal. Een ander verhaal is dat het eerste partijtje Kolf werd gespeeld ter nagedachtenis aan de ‘arrestatie’ van de moordenaar van Floris de Vijfde.

Niet alleen Nederlanders claimen het golf uitgevonden te hebben. Ook Schotland claimt dit. Hun versie van het verhaal is dat het spel ongeveer 1100 na Christus ontstaan is doordat schaapherders stenen in konijnenholen sloegen. De plek waar dat voornamelijk gebeurde, is nu de locatie van de bekende St. Andrews Golf Course.

Golf wordt gezien als een elitaire sport. Tegenwoordig zouden we spreken over dat de sport enkel beoefend werd door geprivilegieerde witte mannen. De doorbraak van de Afro-Amerikaanse golfer Tiger Woods maakte golf populairder en toegankelijker.

Wat is professioneel golf

Iedere speler die wil golfen moet eerst het Golfvaardigheidsbewijs halen. Wanneer je dit hebt mag je zonder Golfpro de baan in. De volgende stap is dat je een handicap verkrijgt. Naarmate je je handicap naar beneden speelt komt de kans om professioneel golf te spelen dichterbij.

Professioneel golf kun je gaan spelen als je geen handicap meer hebt op de golfbaan. Een handicap is het aantal slagen dat je als speler meer nodig hebt dan de Par van de baan. De Par (professional average result) is het gemiddeld aantal slagen dat professionele spelers nodig hebben om een hole te spelen. De Par van de meeste golfbanen ligt rond de 72 slagen op basis van 18 holes.

Als je dus even goed speelt of zelfs beter speelt dan het professional average result, dan kun je prof worden. Als prof heb je een keuze te maken. Of je wordt professioneel speler en ga je de wereld rondreizen op zoek naar voldoende inkomen om van het leven of je wordt Teaching Pro en dan ga je golfles geven. Het klinkt misschien een beetje raar, maar ook dat wordt tot professioneel golf gerekend.

Vanzelfsprekend is het lesgeven niet interessant vanuit een betting oogpunt, dus we focussen ons in de rest van dit artikel op de professionals die er voor kiezen om golf te spelen op toernooien.

Professionals verdienen geld met het spelen van toernooien. Die toernooien worden georganiseerd in de vorm van een Tour. De grootste en bekendste golf tour ter wereld is de PGA Tour. De PGA, Professional Golfers Association, organiseert diverse tours onder hun vlag, waarvan de PGA Tour het vlaggenschip is. Onder andere de US Open, The Players Championships, De Ryder Cup en Presidents Cup, behoren tot de Tour.

Daarnaast organiseert de PGA een Champions Tour voor spelers ouder dan 50 jaar en een Development Tour voor jonge talentvolle spelers. Speler dienen over een Tourkaart te beschikken om de PGA Tour te beschikken. Een tourkaart kun je als speler verdienen op basis van prestaties of door het spelen van kwalificatietoernooien.

De belangrijkste tegenhanger van de PGA Tour is de European Tour. Ook voor deze Tour dienen spelers over een speelkaart te beschikken. Het behalen van de European Tour tourkaart is wat gemakkelijker te bemachtigen dan voor de PGA Tour.

Naast de hoofd toer, de DP World Tour, organiseert de European Tour ook de Challenge Tour en de Legends Tour.

Hoe wed je op golf?

Aan een golftoernooi doen een flink aantal golfpro’s mee. Op elk van hen kunnen je wedden. Er zijn een flink aantal weddenschappen waar je op in kunt zetten.

Laten we direct een verschil tussen twee varianten van het golfspel uitleggen. Een ronde golf bestaat uit 18 holes. De speler die van alle deelnemers over de duur van die 18 holes de minste slagen nodig heeft, wint de ronde. Dit speltype heet strokeplay.

Daarnaast is er een speltype dat matchplay heet. Hier nemen twee spelers het per hole tegen elkaar op. De speler die de minste slagen op een hole nodig heeft, wint de hole. De speler die aan het eind van de ronde de meeste holes gewonnen heeft, wint de wedstrijd.

Zowel op strokeplay als op matchplay wedstrijden zijn weddenschappen af te sluiten.

Wedden op toernooiwinst

Voorafgaand en tijdens elk toernooi kun je inzetten op elke golfer die deelneemt aan het betreffende toernooi. Iedere golfer kan in principe ieder toernooi winnen. Elke golfer krijgt daarom odds van de bookmakers. De odds voor een golftoernooi zijn altijd redelijk aan de hoge kant omdat heel veel afhangt van de vorm van de dag. Toppers die een offday hebben en de ballen niet goed raken kunnen zichzelf na een eerste toernooidag zomaar onderaan de ranglijst terug vinden.

Een golftoernooi duurt vier dagen en begint veelal op donderdagen. Dit is onder andere zo om de invloed van de factor geluk te minimaliseren. Wanneer een golftoernooi een eendaags of tweedaags evenement zou zijn, zou het mogelijk zijn dat spelers die vroeg op een van beide dagen onder veel gunstigere weersomstandigheden gespeeld heeft dan andere golfers. Daarom telt een toernooi vier rondes van elk achttien holes.

Niet iedere speler speelt overigen alle vier de ronden. Na twee dagen wordt er een zogenaamde cut gedaan. Dit betekent dat er een vooraf vastgesteld aantal spelers doorgaat naar de finaledagen die in het weekend gespeeld worden.

Elk golftoernooi kent zijn eigen cut-off point. Bij de Dutch Open, het belangrijkste golftoernooi van Nederland, gaat de top 65 na twee dagen door naar de derde en vierde ronde. Bij het British Open geldt dat de top-70 zich plaatst voor het weekend plus iedereen die een gelijk aantal slagen heeft als de nummer 70.

Wedden op welke golfer een toernooi gaat winnen is een zogenaamde outright bet. Je bepaalt vooraf welke speler in jouw ogen de beste papieren heeft voor toernooiwinst en plaatst op deze speler een weddenschap. Het zou kunnen dat als jouw favoriet een slechte dag heeft, hij de cut niet eens haalt.

Een goede tip voor het voorspellen van de winnaar van een toernooi is te wachten tot de cut gemaakt is. Dan weet je welke spelers zich geplaatst hebben voor de laatste twee dagen van een toernooi. Dan zijn de odds wellicht wat lager, maar er zijn met 65 of 70 spelers nog in het toernooi nog heel veel kanshebbers op de overwinning. Met deze strategie weet je in ieder geval zeker dat je niet na twee rondes al hoeft te concluderen dat jouw favoriet er uit ligt.

Wedden op de top 5, top 10 en top 20

Naast dat je kunt voorspellen welke golfer er aan het eind van het toernooi met de hoofdprijs vandoor gaat kun je ook iets minder gewaagd wedden. Bij het voorspellen van de winnaar is het immers alles of niets. Als je 50-50 te risicovol vindt als odds, kun je beter op zoek naar weddenschappen naar je winstkansen groter zijn. Dat betekent dat automatisch wel dat het geld dat je kunt winnen minder wordt. Bookmakers hanteren immers het principe: hoe groter de winstkans, hoe lager de odds.

Bij het golf zijn die weddenschappen niet zo moeilijk te vinden. Bij de grotere toernooien is het immers mogelijk om op golfers te wedden die in de top-5, top-10 of top-20 finishen. Hier in kun je zelf bepalen hoeveel risico je neemt. Wanneer je na de Cut wedt op de golfer die aan de leiding staat, mag je redelijkerwijs aannemen, alhoewel je natuurlijk nooit een garantie hebt, dat deze speler wel in de top-20 van het toernooi gaat eindigen.

De odds voor deze weddenschap zullen laag zijn, maar het risico dat je je inleg verliest is ook laag. Wil je wat meer risico nemen dan kun je bijvoorbeeld inzetten op de speler die na de Cut op de twaalfde plaats staat. Voorspellen dat deze speler in de top-20 finisht levert je al hogere odds op, maar voorspellen dat deze speler in de top-10 eindigt is nog lucratiever.

Zo kun je een beetje spelen met de mogelijkheden die bookmakers bieden qua wedden op golf.

Wedden op de ronde winnaar

Naast het voorspellen van de winnaar en wie er in welke top dan ook eindigt, kun je ook dagelijks de winnaar van de speelronde voorspellen. Om een golftoernooi te winnen, hoef je niets elke dag de beste te zijn. Een dagwinnaar hoeft ook niet per se hoog in het klassement te eindigen. Het is zelfs mogelijk dat de dagwinnaar van de eerste ronde zo’n slechte tweede ronde speelt dat hij de Cut niet haalt. Dat is allemaal mogelijk bij golf.

Wedden op head-to-head weddenschappen

Vind je het wedden op een deelnemersveld van meer dan honderd golfers een beetje onoverzichtelijk? Dat kunnen we ons best voorstellen. Wellicht is wedden op head-to-head weddenschappen dan iets voor jou.

Bij deze weddenschappen worden twee golfers van ongeveer gelijk niveau aan elkaar gekoppeld. Je wedt op de speler van wie jij denkt dat hij de minste slagen nodig heeft om een ronde van 18 holes te lopen en dus wint van de andere speler in het koppel.

Deze weddenschappen lopen dwars door het golftoernooi heen en het wil niet zeggen dat deze spelers op hetzelfde moment in de baan zijn of op dezelfde hole spelen. Het is in die zin geen matchplay want de spelers zijn enkel in een weddenschap aan elkaar gekoppeld.

Veelgestelde vragen over wedden op golf

We kunnen ons best voorstellen dat je nog een aantal vragen hebt over wedden op golf als je nog niet zo bekend bent met sports betting of met het golfspel. We hebben hieronder alvast een vijftal vragen en antwoorden voor je samengevat.

Waar kan ik wedden op golf?

Wedden op golf doe je bij bookmakers die weddenschappen op golf aanbieden. Alle bookmakers die op de Nederlandse markt actief zijn bieden van tijd tot tijd golf weddenschappen aan. Omdat de weddenschappen zijn gekoppeld aan de toernooien kan het zijn dat er soms geen weddenschappen beschikbaar zijn.

Om te kunnen wedden op golf heb je een account bij een bookmaker nodig. Een account aanmaken is niet veel werk en vaak ontvang je direct een mooie bonus van de bookmaker die je kunt gebruiken om een vliegende start te maken. Welkomstbonussen gebaseerd op golf zijn er helaas niet.

Kan ik live wedden op golf?

Ja, het is mogelijk om live te wedden op golf. Echter, niet elke bookmaker biedt dit aan. Sommige bookmakers volstaan met het aanbieden van zogenaamde pre-match weddenschappen, weddenschappen waarbij je voor de wedstrijd begint in moet zetten. Vaak bieden bookmakers wel een cash-out optie tijdens de wedstrijd aan, maar ook niet elke bookmaker doet dat bij golf.

Live wedden op golf heeft als voordeel dat je diverse factoren die van invloed zijn op het resultaat van de ronde, en daarmee mogelijk van het toernooi, eerst kunt analyseren voordat je een weddenschap plaatst. Grote factoren die de uitslag van een golfwedstrijd kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld wind en regen. Door een weddenschap live te plaatsen kun je veranderende weersomstandigheden eerst inschatten en daar je weddenschap op afstemmen.

Is het lucratief om te wedden op golf?

Je kunt met wedden op golf een aardig centje verdienen, maar dat hangt helemaal van je weddenschap af en het risico dat je bereid bent om te nemen. Wedden op golf betekent dat ook dat je je geld kwijt kunt raken. Er bestaan geen zekere weddenschappen. Zelfs een weddenschap op de leider van een toernooi is niet zeker tot de achttiende en laatste hole op de vierde dag gespeeld is. Speel dus altijd alleen met geld dat je kwijt mag raken. Wedden op golf is geen goede manier om de rekeningen te kunnen betalen.

Kan ik heel het jaar wedden op golf?

Een golfseizoen loopt van eind januari tot eind november. In december wordt er niet gegolft op de Amerikaanse en Europese Tour. Een golftoernooi begint doorgaans op donderdag en eindigt op zondag. De rest van de week kun je niet op golf wedden. De eerste weddenschappen voor een aankomend toernooi worden meestal op de woensdag voorafgaand aan het toernooi gepubliceerd door de bookmakers.

Hoe bereid ik me voor op een weddenschap op golf?

Wanneer je op een golftoernooi gaat wedden is het eerst belangrijk om het deelnemersveld te bestuderen. Niet iedere speler neemt deel aan elk toernooi. Het is dus van belang om te weten wie er spelen. Daarna kun je voorbeschouwingen op websites over golf raadplegen om te bepalen wie er volgens insiders tot de favorieten voor een toernooi behoren. Tot slot kun je de odds van de bookmakers bestuderen. Zijn berekenen aan de hand van complexe modellen de winstkansen van alle deelnemers en drukken deze uit in odds. Op basis van de gegeven odds kun je vervolgens bepalen of een weddenschap de moeite waar is of niet.