Full House Casino's
18+

Wedden op ijshockey (NHL)

De Noord-Amerikaanse IJshockeycompetitie NHL is een van de snelste en meest spectaculaire sporten ter wereld. Er zijn voor de sports bettor ook nog eens vele mogelijkheden om op de NHL te wedden en zo een leuk centje te kunnen verdienen.

De NHL bestaat uit 32 ploegen die zijn verdeeld in twee conferences: De Eastern Conference en de Western Conference. Die beide Conferences zijn weer onderverdeeld in twee divisies. De Western Conference bestaat uit de Pacific Division en de Central Division. De Eastern Conference bestaat uit de Atlantic Division en de Metropolitan Division. In elke divisie zijn acht teams enigszins geografisch ingedeeld.

Het reguliere seizoen van deze 32 ploegen beslaat maar liefst 82 wedstrijden. Elk team speelt drie of vier keer tegen teams uit dezelfde divisie. Dit totaliseert al tot 26 wedstrijden. Daarnaast speelt ieder team ook drie keer per seizoen tegen de acht teams uit de andere divisie uit dezelfde conference. Dit totaliseert tot 24 wedstrijden. Tot besluit wordt er twee keer gespeeld tegen alle zestien teams uit de andere conference. Dat maakt een totaal van 82 wedstrijden.

Play-offs

Uit elke Conference plaatsen er zich acht teams voor de play-offs. Dat zijn niet per se de acht beste teams. Uit beide divisies plaatsen de bovenste drie teams zich voor de play-offs. De laatste twee tickets zijn de zogenaamde wildcard tickets. Die tickets gaan naar de twee teams met het hoogste winstpercentage die zich niet via de divisie geplaatst hebben.

In de play-offs spelen teams uit de twee conferences onderling de kwartfinale, halve finale en conference finale. Daarbij wordt in de kwartfinale de nummer 1 van de betreffende conference gekoppeld aan de nummer 8. De nummer 2 treft de nummer 7 en zo verder. In een best-of-seven serie wordt beslist welk team naar de volgende ronde gaat. Het team dat als eerste vier wedstrijden wint gaat dus verder.

Uiteindelijk hebben we een winnaar van de Eastern Conference en een winnaar van de Western Conference. Deze twee teams nemen het in de Stanley Cup finale tegen elkaar op om te beslissen welk team er kampioen van de NHL wordt en de Stanley Cup, de beker voor de kampioen, boven het hoofd mag tillen.

wedden op ijshockey

Wedden op de NHL

Bij de vergunde bookmakers zijn er veel weddenschappen op de NHL af te sluiten. Niet alleen op de maar liefst 2.624 wedstrijden uit het reguliere seizoen, maar ook op de winnaars van de diverse prijzen.

De hoofdprijs van het NHL seizoen is zoals gezegd de Stanley Cup. Op de winnaar van deze trofee kan gedurende het seizoen een outright bet geplaatst worden. De quoteringen op Stanley Cup winst verschillen van team tot team en worden gedurende het seizoen telkens aangepast op basis van de prestaties die de teams leveren. 

Naast op de winnaar van de Stanley Cup kun je ook wedden op de teams die de Western Conference en Eastern Conference winnen en daarmee de Stanley Cup finale gaan halen.

De NHL staat daarnaast bol van de individuele prijzen. Naar Amerikaanse traditie zijn het merendeel van deze prijzen vernoemd naar sporters die hun sporen ruimschoots in de betreffende sport verdiend hebben. In sommige gevallen wordt er een prijs uitgereikt op basis van statistieken van prestaties. Zo wordt de Maurice ‘Rocket’ Richard Trophy uitgereikt aan de speler die de meeste doelpunten heeft gemaakt in het betreffende seizoen. De Art Ross Trophy komt toe aan de speler die het hoogste aantal punten bij elkaar gespeeld heeft in het reguliere seizoen.

De odds voor de winnaars van deze prijzen zijn veel scherper dan de odds voor de winnaar van de Jack Adams Trophy of de King Clancy Trophy. Dit zijn namelijk twee voorbeelden van awards die worden uitgereikt op basis van stemmen. Omdat de winnaars van deze prijzen door een select aantal mensen bepaald wordt, is er veel meer onduidelijkheid over wie de award gaat winnen dan wanneer een award op basis van statistieken wordt uitgereikt.

Een wedtip voor dit soort prijzen is om vroeg in het seizoen jouw favoriet te kiezen. De odds zijn vroeger in het seizoen beter dan wanneer het seizoen ten einde loopt.

IJshockey sportbets

Wedden op NHL wedstrijden

Naast de outright bets kun je natuurlijk ook op een individuele NHL wedstrijd wedden. De wedmogelijkheden zijn legio. We nemen ze graag even met je door.

De meest gespeelde weddenschap is de 1X2 weddenschap zoals je deze wellicht ook kent vanuit het voetbal. Bij deze weddenschap voorspel je wat het resultaat van de wedstrijd na zestig minuten zuivere speeltijd zal zijn. Je kunt hierbij kiezen voor winst van de thuisspelende ploeg (1), een gelijkspel (X) of winst voor het bezoekende team (2).

Kan een ijshockeywedstrijd eindigen in een gelijkspel? Nee, dat kan niet. Bij een gelijke stand na drie periodes wordt er verlengd. Toch kun je inzetten op een gelijkspel als uitkomst van de reguliere speeltijd. Om jezelf een teleurstelling te voorkomen is het belangrijk dat je goed kijkt welke weddenschap je speelt.

Als je inzet op een 1X2-overwinning voor de New York Rangers en je ziet dat de Rangers gewonnen hebben in overtime, dan heb jij je weddenschap niet gewonnen. De Rangers speelden immers in de reguliere speeltijd gelijk.

Het is ook mogelijk om te wedden op de uitkomst van de wedstrijd met inachtneming van overtime en eventuele penalty shots. Wanneer een wedstrijd ook na een overtime periode van vijf minuten nog altijd onbeslist is, worden er penalty shots genomen om tot een winnaar te komen.

Bij deze weddenschap is de mogelijkheid van een gelijkspel er niet. Je zet of in op winst van de thuisspelende ploeg of op winst van de bezoekende club. Deze weddenschap wordt bij de meeste bookmakers aangeduid als (Resultaat: Incl. verlenging en strafschoppenserie). Op de afbeelding hieronder zie je duidelijk het verschil tussen beide weddenschappen.

Hetgeen natuurlijk direct als eerste opvalt is het verschil in odds. Voorspellingen inclusief verlenging en strafschoppenserie zijn scherper qua odds dan de 1X2 weddenschap. Dat is logisch. De kans dat je wint neemt immers toe doordat je niet alleen op twee in plaats van drie mogelijke resultaten speelt, maar je calculeert ook al in dat een wedstrijd wel eens beslist kan worden na de reguliere speeltijd.

Inzetten inclusief verlenging en strafschoppenserie is de meest veilige manier van wedden op het resultaat van een NHL wedstrijd omdat de meeste scenario’s ingecalculeerd zijn.

notering wedstrijden

Hetgeen natuurlijk direct als eerste opvalt is het verschil in odds. Voorspellingen inclusief verlenging en strafschoppenserie zijn scherper qua odds dan de 1X2 weddenschap. Dat is logisch. De kans dat je wint neemt immers toe doordat je niet alleen op twee in plaats van drie mogelijke resultaten speelt, maar je calculeert ook al in dat een wedstrijd wel eens beslist kan worden na de reguliere speeltijd.

Inzetten inclusief verlenging en strafschoppenserie is de meest veilige manier van wedden op het resultaat van een NHL wedstrijd omdat de meeste scenario’s ingecalculeerd zijn.

Moneyline/puckline

De 1X2 weddenschap zoals we deze hierboven uitgelegd hebben wordt in het ijshockey in Amerikaanse termen de moneyline genoemd. Daarnaast kent NHL-betting nog een belangrijke term: puckline.

Wedden op de puckline betekent dat je wedt met een handicap. Een bookmaker bepaalt zelf wat de puckline is. Laten we de wedstrijd die we hierboven als voorbeeld genomen hebben ook gebruiken om de puckline te duiden. De puckline voor de wedstrijd tussen de New York Rangers en de Carolina Hurricanes is gesteld op -1.5/+1.5.

puck line

Wanneer je speelt op de New York Rangers moeten zij met meer dan 1.5 doelpunt verschil winnen om je weddenschap te laten vallen. Omdat er in ijshockey geen halve doelpunten gescoord kunnen worden, moet er na zestig minuten een verschil van twee doelpunten op het scorebord staan. Waarom na zestig minuten? Als het na de reguliere speeltijd gelijk staat kan deze weddenschap niet meer gewonnen worden omdat er in overtime gespeeld wordt volgens het golden goal principe. Wie scoort wint. Er kan na de reguliere speeltijd dus nog slechts met één doelpunt verschil gewonnen worden.

Wanneer je speelt op de Carolina Hurricanes kun je de weddenschap wél winnen als de wedstrijd pas in de verlenging beslist gaat worden. + 1.5 betekent dat je de weddenschap wint als de Hurricanes winnen, maar ook als ze gelijk spelen of met één doelpunt verschil verliezen.

iJshockey weddenschappen

Alternate puckline

De puckline wordt bepaald door de bookmaker. Deze heeft zijn statistische modellen losgelaten op de waarschijnlijkheid van de puckline en daar odds aan gekoppeld. Als speler kun je echter ook je eigen puckline bepalen. Dit wordt de alternate puckline genoemd. Hierbij kun je kiezen voor een hogere handicap of juist een grotere marge. De odds worden al navenant de waarschijnlijkheid aangepast. Het meest veilige is om de favoriet een verliesmarge toe te kennen. De odds daarop zijn niet het hoogste, maar de kans dat je de weddenschap wint neemt wel toe.

Favorieten in ijshockey zijn overigens relatief. In de NHL kan ieder team van elkaar winnen. Dat komt omdat er in de reglementen bepaald is dat teams zich moeten houden aan een salarisplafond. Er is niet één team zoals bijvoorbeeld Real Madrid wel eens gedaan heeft dat alle grote sterren onder contract kan nemen. Dat past niet in het salarisbudget. Daarom zijn de beste spelers verdeeld over meerdere teams en is de competitie genivelleerd. Dat maakt elke wedstrijd interessant, maar ook enorm lastig om te voorspellen.

Wedden op doelpunten

Net zoals in het voetbal kent het NHL ijshockey een Under/Over weddenschap waarbij gewed kan worden op het aantal doelpunten dat er in een wedstrijd gescoord gaat worden. IJshockey is een snelle sport waarbij er meer gescoord wordt dan bijvoorbeeld bij voetbal. 0-0 na de reguliere speeltijd is zeer uitzonderlijk voor een ijshockeywedstrijd. Interessante odds voor Over een bepaald aantal doelpunten beginnen dan ook vaak pas bij Over 3.5. Voor Under weddenschappen is het natuurlijk precies omgedraaid. Daar zijn lage voorspellingen het meest lucratief.

Ook bij het wedden op doelpunten wordt er een onderscheid gemaakt tussen het aantal doelpunten in de reguliere speeltijd en het aantal doelpunten inclusief verlenging. Strafschoppen tellen niet mee voor het aantal gescoorde doelpunten. Mocht een wedstrijd beslist moeten worden door penalty shots dan krijgt het winnende team er één punt bij in de uitslag van de wedstrijd. Dat punt telt wel mee voor de Under/Over weddenschappen.

Wedden op periodes

Een ijshockeywedstrijd bestaat uit drie periodes van elk twintig minuten zuivere speeltijd. Net als dat je het resultaat van de hele wedstrijd kunt voorspellen, kun je dit ook doen per periode. Voor elke periode zijn er wedopties om het resultaat (1X2) van een periode als het aantal gemaakte doelpunten per team, maar ook het doelpuntentotaal te voorspellen. Per periode kan er ook ingezet worden op pucklines.

Wedden op spelers

Naast de prestaties van de 32 teams in de NHL kun je ook wedden op prestaties van individuele spelers. Per wedstrijd kun je wedden welke speler als eerste scoort, welke speler als laatste scoort en of een speler al dan niet een doelpunt gaat maken. De wedoptie ‘speler scoort niet’ is bij sommige bookmakers wel speelbaar en bij andere weer niet.

Je kunt naast dat je kunt voorspellen of een speler al dan niet tot scoren komt ook inzetten op het aantal punten dat een speler in een wedstrijd scoort. Sommige spelers scoren bijvoorbeeld weinig, maar geven vaak een assist bij een doelpunt van een andere speler. Bij elk doelpunt zijn maximaal twee spelers die een assist krijgen.

Overige weddenschappen

Tot slot willen we nog een aantal interessante weddenschappen presenteren die we nog niet eerder besproken hebben. Een erg leuke weddenschap voor een NHL wedstrijd is de weddenschap op het eerste doelpunt. Omdat ieder NHL team de score tegen elkaar kan openen zijn de odds hierop altijd hoog. Waar Ajax wellicht niet zo snel op achterstand komt tegen een kleine club, kan dat in de NHL wel heel gemakkelijk gebeuren. Vaak wordt er gescoord in de eerste tien minuten van de eerste periode. Als je dus snel geld wilt verdienen dien je alleen nog goed te gokken op welk team het openingsdoelpunt maakt.

De odds voor het voorspellen van de exacte uitslag zijn hoog. Heel hoog. Het voorspellen van een correcte uitslag bij een NHL wedstrijd is ook bijna niet te doen. Elke wedstrijd ontwikkeld zich op zijn eigen manier. De favorieten winnen lang niet altijd en een doelpunt is zo gemaakt. Wanneer je een paar euro te besteden hebt kun je net als bij roulette eens inzetten op een aantal exacte uitslagen en dan maar hopen dat de winnende erbij zit.

Wedden op de NHL play-offs

Na een slopend regulier seizoen krijgen de spelers van de zestien teams die zich geplaatst hebben voor de play-offs enkele dagen de tijd om uit te rusten en nieuwe energie op te doen voordat de beslissende fase van het seizoen in gaat. Een team dient drie teams te verslaan om de Stanley Cup Finale te bereiken.

Op de play-off wedstrijden kan op dezelfde manier gewed worden als op de wedstrijden uit het reguliere seizoen. Er is alleen een extra wedoptie bij gekomen. Dit is de optie: Plaatst zich voor de volgende ronde. Hierbij zet je in op het team waarvan jij denkt dat het de best-of-seven serie in het voordeel gaat beslechten. Wanneer je telkens inzet op het juiste team kun je met deze weddenschappen al een aardig centje verdienen voordat de Stanley Cup finales gespeeld worden.

Veel gestelde vragen over wedden op de NHL

We kunnen ons best voorstellen dat wedden op de NHL nieuw voor je is en dat best nog wat vragen hebt. Hieronder geven we alvast antwoord op vijf veelgestelde vragen.

1)            Is wedden op de NHL legaal?

Ja, wanneer je speelt bij een bookmaker die een vergunning heeft gekregen van de
Nederlandse kansspelautoriteit is het wedden op de NHL legaal. De sportbooks die
Nederlandse aanbieders gebruiken worden automatisch gevuld met wedstrijden uit de NHL.
Deze worden vervolgens aangeboden aan jou als speler.

2)            Is wedden op de NHL moeilijk?

Het plaatsen van een weddenschap is niet moeilijker dan het plaatsen van een weddenschap
op een voetbalwedstrijd. Het selecteren van een goede weddenschap is al een stuk lastiger
omdat het verschil tussen de teams kleiner is dan bij voetbal. Ook moet je goed opletten
welke weddenschap je speelt omdat de verschillende bookmakers de weddenschappen
allemaal net even op een andere manier presenteren.

3)            Is het wedden op de NHL lucratief?

Ja, de odds op de meeste weddenschappen op NHL wedstrijden zijn best hoog. Zeker als je
het vergelijkt met wedstrijden uit het Europese topvoetbal. Je kunt als je je goed verdiept in de competitie en de teams een voordeel behalen ten opzichte van de bookmaker. Als je van tevoren weet of een team met de startende goaltender of de reservekeeper speelt, kan dit al
een verschil maken. De startende keeper is dat niet voor niets. Hij heeft betere statistieken
dan zijn concurrent. Een team dat met de reservekeeper start, heeft statistisch minder kans
om die betreffende wedstrijd te winnen. Dat kun je alleen weten als je je verdiept in de
teams en de wedstrijden waarop je wilt wedden.

4)            Is er een winstgevende wedstrategie toe te passen op de NHL?

Er zijn meerdere vaak complexe wedstrategieën te bedenken waarmee je een voordeel ten
opzichte van de bookmaker kunt behalen. De meest simpele hiervan is consequent inzetten
op hetzelfde team. Wanneer je een team selecteert dat meedoet om de divisietitel win je per
saldo meer weddenschappen dan dat je verliest en sluit je het seizoen winstgevend af.

5)            Waar kan ik wedden op de NHL?

Bij alle vergunde Nederlandse bookmakers kun je weddenschappen afsluiten op de NHL. De
odds verschillen per bookmaker. Bookmakers Jacks en BetCity maken gebruik van het Kambi
Sportsbook en hebben daardoor dezelfde odds. We willen je adviseren om je voordat je wedt
op de NHL goed te oriënteren en alleen te wedden met geld dat je kunt missen. Je kunt je
inzet immers ook verliezen, zeker als je wedt op een sportcompetitie die zo onvoorspelbaar
is als de NHL.