Full House Casino's
18+

Wedden op paardenraces

Met wedden op paardenraces maak je een spannende harddraverij of race nog spannender. Wedden kan bij één van de draf- en renbanen die je verspreid door ons land kunt vinden  Maak er een leuk dagje uit van en als je geluk hebt, dan ga je ook nog met wat extra geld weer naar huis.

Naast wedden op de renbaan kun je tegenwoordig ook legaal online wedden op paardenraces. Daar kun je 24 uur per dag wedden op wedstrijden die over de hele wereld gehouden worden. Beide manieren van wedden hebben hun voor- en nadelen. In deze wedgids leggen we uit hoe je kunt wedden en we geven ook nog wat handige tips om van het wedden een succes te maken.

Waar kun je in Nederland wedden op paardenraces?

Er zijn drie banen waar draverijen en paardenraces in Nederland gehouden worden. Deze banen liggen in Wolvega, Den Haag, (Duindigt) en Alkmaar. De meeste professionele wedstrijden waarop je kunt wedden, worden in Wolvega en op Duindigt gehouden. De banen staan onder toezicht van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (NDR).

Er zijn in Nederland ook vijf recreatieve banen, namelijk in Aduard, Eenrum, Joure, Emmeloord, Leek en Hilversum. Hier worden in de zomer de koersen gehouden op gras. Bij de banen kun je wedden op de races. Vroeger ging dat via Runnerz, wat tegenwoordig Zeturf heet.

Inmiddels kun je in Nederland ook legaal online wedden op paardenraces. Er zijn op dit moment maar een paar websites die dit aanbieden, namelijk:

Bij deze goksites kun je elke dag wedden op paardenraces die over de hele wereld gehouden worden. Je kunt de races soms ook volgen via de livestream. Handig als je op een race wedt die aan de andere kant van de wereld wordt gehouden.

Zeturf is de enige website die helemaal gespecialiseerd is in het aanbieden van wedden op paardenraces. Bij Bet365 en Bingoal kun je ook op andere sporten wedden.

Hoe kun je wedden op paardenraces?

Bij het wedden op paardenraces kun je op twee manieren je geld inzetten, namelijk:

  • wedden op één paard (straight bet)
  • meerdere weddenschappen plaatsen op meerdere paarden en deze combineren in één weddenschap (exotic wager)

Als je net begint met wedden op paarden, dan zijn de straight bets het meest geschikt. Deze weddenschappen zijn eenvoudig en goedkoop. Je kiest gewoon een paard waarvan je denkt dat het als eerste, tweede of derde zal eindigen. De minimale inzetten zijn meestal laag bij dit soort weddenschappen.

Met exotische weddenschappen (exotic wagers) kun je weddenschappen op meerdere paarden combineren in één weddenschap. Dit type weddenschappen is veel lastiger om te winnen dan de gewone weddenschappen.

Je moet ontzettend veel kennis van zaken hebben en de inzetten zijn veel hoger dan bij enkelvoudige weddenschappen. Daar staat tegenover dat de winsten ook veel hoger kunnen zijn.

Wedden op het winnende paard (enkelvoudige weddenschap)

Dit is de meest eenvoudige weddenschap, ook wel een ‘straight bet’ genoemd. Bij deze weddenschap probeer je de winnaar van de race te voorspellen. De winkans is gemiddeld. Je moet wel goed geïnformeerd zijn om een idee te hebben van welk paard er gaat winnen. Als jouw gekozen paard als eerste eindigt, dan heb je de weddenschap gewonnen. De odds bepalen hoe hoog jouw winst is.

Plaatsweddenschap

Bij deze weddenschap wed je dat jouw gekozen renpaard als eerste OF als tweede over de finish gaat. De winkans is goed, maar de uitbetaling voor een plaatsweddenschap is lager dan wanneer je alleen wedt op de winnaar. Aan de andere kant heb je wel meer kans om te winnen, omdat zowel de eerste als de tweede plaats je een winst opleveren.

Show weddenschap

Bij een show weddenschap wed je dat het gekozen paard als eerste, tweede OF derde zal eindigen. In vergelijking met de plaatsweddenschap heb je dus meer kans om te winnen. De winkans is dus goed, maar daardoor zijn de odds lager en levert dit type weddenschap minder op dan een plaatsweddenschap of als je wedt op de mogelijke winnaar.

Over de hele linie wedden

Als je over de hele linie wedt, dan combineer je eigenlijk de winst- show en plaatsweddenschappen. Je wedt dat je paard wint, OF tweede OF derde wordt. Deze weddenschap heeft een hoge winkans omdat je met één weddenschap inzet op drie mogelijke uitkomsten.

Omdat het drie weddenschappen in één zijn, is dit type weddenschap soms wel 3x duurder dan een enkelvoudige weddenschap. Als het paard wint, dan krijg je alle 3 quoteringen uitbetaald (winst, 2e plaats en 3e plaats). Komt het paard als tweede over de finish,dan krijg je de quoteringen voor de plaatsweddenschap en de show weddenschap uitbetaald. Wordt het paard derde, dan krijg je alleen de quotering voor de show weddenschap uitbetaald.

Combinatieweddenschappen

In plaats van alleen te wedden op de eerste, tweede of derde plaats, kun je ook weddenschappen combineren in één weddenschap. Bij een win/plaats-weddenschap gok je op winst EN een tweede plaats.

Wint het paard, dan worden de quoteringen voor de winst en de tweede plaats uitbetaald. Finisht het paard als tweede, dan wordt alleen de quotering voor de tweede plaats uitbetaald. Dit is dus anders dan over de hele linie wedden, want daarbij wed je op een eerste OF tweede OF derde plaats.

Een andere combinatieweddenschap is de plaats/show-weddenschap. Hierbij wed je erop dat het paard op de tweede EN derde plaats zal eindigen. Als het gekozen paard als tweede eindigt, krijg je de quoteringen voor tweede en derde plaats uitbetaald. Eindigt het paard als derde, dan krijg je alleen de quotering voor de derde plaats uitbetaald

Omdat je meerdere weddenschappen op je paard combineert in één weddenschap, zijn deze combi-weddenschappen meestal ook 2x zo duur als een enkelvoudige weddenschap.

Exotische weddenschappen (exotic wagers)

Exotische weddenschappen zijn weddenschappen die gokkers normaalgesproken niet zouden plaatsen. Bij het paardenrennen betekent een exotische weddenschap dat je met een enkele weddenschap op meerdere paarden tegelijk gaat wedden. Het is dan de bedoeling om meer winst te maken.

Exacta – Met een exacta weddenschap voorspel je welke twee paarden als eerste en tweede over de finishlijn gaan. Hierbij voorspel je precies in welke volgorde ze gaan finishen. Als je bijvoorbeeld een Exacta van €2 hebt geplaatst op de paarden 3 en 5, dan krijg je alleen uitbetaald als paard nr. 3 de race wint en nummer 5 als tweede eindigt.

Exacta-weddenschappen zijn populair onder ervaren wedders, omdat de uitbetaling zeer lucratief kan zijn. Je kunt deze weddenschap ook “boxen”. Dat betekent dat de twee paarden die je hebt gekozen in willekeurige volgorde op de eerste of tweede plaats kunnen eindigen. Je wint dan toch de weddenschap, ondanks dat de paarden misschien niet eindigen op de plaats die je had voorspeld. Dit ‘boxen’ van een weddenschap maakt de weddenschap meestal 2x zo duur.

Quinella– Met een quinella-weddenschap wed je erop dat twee paarden in willekeurige volgorde als eerste en tweede eindigen. Zolang de twee paarden op de eerste twee plaatsen eindigen, win je de weddenschap.

Misschien vraag je je nu af wat het verschil is tussen een boxed exacta weddenschap en een quinella weddenschap. Eigenlijk is er geen verschil, alleen de prijs is anders. Zet je 2 euro in met een boxed exacta weddenschap, dan kost je dat €4. Zet je €2 in op een quinella, dan kost dat gewoon €2.

Waarom zou je dan toch kiezen voor een boxed exacta weddenschap? Heel simpel, omdat de uitbetalingen voor een boxed exacta hoger zijn.

Trifecta– Bij een trifecta weddenschap wed je dat er drie paarden in een exacte volgorde als eerste, tweede en derde zullen eindigen. Als je een trifecta-weddenschap van €2 plaatst op 2-5-8, dan win je alleen als paard 2 als eerste finisht, paard 5 als tweede en paard 8 als derde.

Net als bij een exacta weddenschap kun je ook een trifecta weddenschap “boxen”. Dan win je de weddenschap ook als de drie paarden in willekeurige volgorde als eerste, tweede en derde eindigen. Het boxen van een trifecta zal je weddenschap 6x zo duur maken, omdat er meerdere combinaties mogelijk zijn.

Superfecta– Dit type weddenschap gebruik je als je op vier paarden tegelijk wilt wedden. Daarbij voorspel je precies welk paard als eerste, tweede, derde en vierde gaat eindigen. Net als bij exacta’s en trifecta’s kun je tegen een meerprijs een superfecta “boxen”. De kans dat je deze weddenschap wint, is natuurlijk wel erg klein.

Key box weddenschap

Een ‘Key box’ weddenschap is een manier om je inzet zo laag mogelijk te houden en de uitbetaling zo hoog mogelijk te krijgen. Een Key Box weddenschap wordt gebruikt in combinatie met de exotische weddenschappen. Het houdt in dat je bij een box weddenschap één “sleutel”paard combineert met andere paarden. Bij een Trifecta Key Box kies je bijvoorbeeld 1 sleutel paard wat volgens jou gaat winnen en drie paarden die daaronder eindigen. Als het gekozen sleutelpaard wint, dan heb je de weddenschap al gewonnen.

5 Nuttige tips voor wedden op paardenraces

Moet je veel verstand hebben van renpaarden en dravers om te kunnen wedden op paardenraces? Dat hoeft niet per sé, hoewel het natuurlijk wel kan helpen. Er zijn volop mogelijkheden om aan relevante informatie te komen waarmee je beter een weddenschap kunt plaatsen. We zetten hier 5 tips op een rij waarmee je je kansen kunt vergroten.

1.Bekijk het koersboek

Bij elke race hoort een koersboek. In dat koersboek vind je allerlei waardevolle informatie over de paarden die meedoen aan de betreffende koers. Deze informatie vertelt je meer over het paard, de jockey/pikeur en over de prestaties tot nu toe. In het koersboek vind je o.a. de volgende informatie:

  • Afstamming en eigenaar paard
  • De kleuren die gedragen worden
  • De totale winsom
  • Bij renpaarden: het handicapgewicht
  • Bij dravers: startposities en manier van starten

Als je net begint met wedden en de paarden nog niet zo goed kent., dan is de informatie uit het koersboek een goede hulp bij het plaatsen van je weddenschap.

2. Hou rekening met de klasse waarin het paard is gestart

Kijk altijd in welke klasse het paard is gestart. Er zijn namelijk verschillende wedstrijdniveaus. Zo starten de paarden die nog nooit een wedstrijd gewonnen hebben, in de maidenrace. In een claiming race lopen paarden die te koop zijn en een allowance race is voor paarden die met een extra gewicht (handicap) lopen. Het hoogste niveau is de stakes race, waarvoor de deelnemers inschrijfgeld moeten betalen. De prijzen die je kunt winnen zijn bij deze race een stuk hoger.

Racebanen proberen zoveel mogelijk de paarden in te delen naar hetzelfde competitieniveau. Tijdens het raceseizoen wisselen paarden van klassen, afhankelijk van hun prestaties. Elke verandering van klasse kan van invloed zijn op winkans van het betreffende paard. Een paard wat voor het eerst in een hogere klasse start, moet racen tegen paarden die meer ervaren zijn in die klasse. Dit kan nadelig uitpakken.

3. Kijk naar de quoteringen

Dit lijkt logisch, omdat de quotering immers bepaalt hoeveel je uitbetaald krijgt als het door jou gekozen paard de race wint. Bij online wedden staan de quoteringen achter de naam van het paard. Ga je naar de renbaan, dan vind je de quotering in het koersboek.

De favoriet herken je aan de laagste odds. Hoewel prestaties uit het verleden geen garantie bieden voor toekomstige resultaten, laten de statistieken zien dat het na verloop van tijd wel loont om in te zetten op de favoriet. Kijk maar eens naar deze cijfers:

  • Wedden op de favoriet leidt in 33% van de gevallen tot een gewonnen weddenschap
  • Een plaatsweddenschap met de favoriet leidt in 53% van de gevallen tot een gewonnen weddenschap
  • Een show weddenschap (1e, 2e OF 3e plaats) met de favoriet leidt in 67% van de gevallen tot een gewonnen weddenschap

Wedden op de favoriet is dus een vrij makkelijke en zekere manier van wedden. Hoewel de odds lager zijn dan bij de niet-favorieten, maak je wel meer kans op de winst. Deze manier van wedden is prima als je net begint met wedden of gewoon snel en makkelijk je weddenschap wilt plaatsen.

4. Op welk type baan vindt de race plaats?

Renbanen hebben verschillende oppervlakken waarop de paarden rennen. Zo heeft Duindigt een zandbaan en een grasbaan, terwijl er in Groningen een sintelbaan ligt. Paarden presteren verschillend op de diverse ondergronden. Sommige paarden lopen goed op zand, andere zetten een betere tijd neer op gras. Draverijen worden sowieso op verharde banen gereden.

Het programma (koersboek) laat de historische prestaties van elk paard zien op de verschillende soorten ondergrond. Als een paard alleen goed heeft gepresteerd op onverharde banen, dan is het waarschijnlijk niet handig om daarop te wedden als de race op een grasbaan wordt gehouden.

5. Beoordeel de jockey

Natuurlijk draait er veel om de prestaties van de renpaarden. Toch is het ook goed om naar de prestaties van de jockey te kijken. Als een jockey consequent eerste, tweede of derde wordt, op welk paard dan ook, dan is dat een goede indicator van talent.

Zie je dat een goede jockey voor het eerst op een paard rijdt wat vaak ergens in het midden eindigt, dan zou je op dat paard kunnen wedden. Het idee hierachter is dat door de vaardigheden van de jockey het paard hoger zal eindigen.

Bekijk ook de geschiedenis van een jockey met een bepaald paard. Als je ziet dat een paard en jockey consequent samen in de top drie zijn geëindigd, is de kans groot dat ze in de huidige race ook in de top drie eindigen.

Zelf wedden op paardenraces?

Wedden op paarden maakt de race nog een stuk spannender. Of je nou je wedbriefje inlevert bij de renbaan of online je weddenschap plaatst, dat maakt niet uit. Door onderzoek te doen en daarna je geld in te zetten op je favoriete paard kun je mooi een gokje wagen.

FAQ – veelgestelde vragen over wedden op paardenraces

Wat is de beste manier om op paarden te wedden?

Voor een beginner is het aan te raden om vooral enkelvoudige weddenschappen te plaatsen. Deze weddenschappen zijn eenvoudig en goedkoop. Je kiest gewoon welk paard je denkt dat er als eerste, tweede of derde zal finishen. Bij veel bookmakers is de minimale inzet voor een straight bet slechts €1.

Hoe plaats je een “each way” weddenschap?

Een ‘each-way’-weddenschap wed je twee keer op hetzelfde paard. Bij de ene weddenschap voorspel je dat het paard de race wint en bij de andere voorspel je dat het paard op een bepaalde plaats binnen de top X eindigt. Het aantal plaatsen van die top X wisselt en is o.a. afhankelijk van het aantal deelnemers. De notering wisselt ook. Als het paard de race wint, ontvang je het hoogste bedrag.

Kan ik op meerdere paarden tegelijk wedden?

Ja. Het is mogelijk om op meerdere paarden tegelijk te wedden. Je kunt meerdere weddenschappen combineren in één weddenschap. Je kan ook op alle paarden een inzet plaatsen. Spreiden kan handig zijn, zolang je er natuurlijk maar wel iets aan overhoudt.

Hoe lang is een renbaan?

Een renbaan is meestal rond de 1500 meter lang, maar de lengte kan variëren per baan. Zo zijn er banen van 1.200 meter, maar ook banen van meer dan 2 kilometer lang.