Full House Casino's
18+

Wedden op tennis

 Tennis is wereldwijd één van de meest geliefde sporten bij sports bettors. In dit artikel leggen we je graag uit waarom dat zo is en welke mogelijkheden je hebt om succesvol op tennis te wedden. Met onze tips kun je goed voorbereid wedden op grote toernooien zoals Roland Garros en Wimbledon.

Tennis is een sport die weinig onzekerheden kent. Dat maakt de sport een geliefde sport bij sports bettors. Een tenniswedstrijd wordt gespeeld tussen twee spelers of twee dubbels en aan het eind van de wedstrijd heeft er een partij gewonnen en de ander heeft verloren. Er is geen mogelijkheid tot een gelijkspel dus elke weddenschap die je op een tenniswedstrijd afsluit heeft een fifty-fifty kans op winst. Er is geen gelijkspel, er is geen blessuretijd, er zijn geen ongeldige of afgekeurde punten, het is een heel zuivere sport en daar houden sports bettors van.

Wedden op tennis

Er zijn een flink aantal mogelijkheden voor het wedden op tennis. We maken hierbij direct op een aantal punten onderscheid. Je kunt bij een tennistoernooi wedden op welke speler het toernooi gaat winnen, maar ook op de individuele tenniswedstrijden van een bepaald toernooi.

Outright wedden

Het voorspellen van de winnaar van een toernooi noemen we outright wedden. Je plaatst hier een weddenschap op de speler(s) van je keuze. Het is vaak verstandig om deze weddenschappen te plaatsen voordat een toernooi begint. Als een toernooi eenmaal begonnen is, is het voor de bookmakers heel gemakkelijk om de odds snel aan te passen naar aanleiding van iemands spel.

Wedden op tenniswedstrijden

Als je wilt wedden op een individuele tenniswedstrijd heb je veel meer mogelijkheden. We lopen ze in deze paragraaf graag even met je door.

Wedden op de winnaar

De belangrijkste weddenschap is natuurlijk de weddenschap die je sluit op de tennisser die de wedstrijd gaan winnen. Hier hebben we ook direct een klein nadeel van wedden op tenniswedstrijden te pakken. De odds zijn voor beide spelers nooit superhoog. Als er al een speler hoge odds toebedeeld krijgt dan is dit vaak een speler die wat lager op de wereldranglijst staat en die moet spelen tegen een topspeler. Bij normale wedstrijden tussen spelers die beiden in de top-100 van de ATP of WTA ranking staan, schommelen de odds tussen de 1.40 en 2.50.

Als je de twee quoteringen van beide spelers bij elkaar optelt, zul je zien dat deze niet al te vaak boven de 4.00 uitkomt. Wanneer je wel boven de vier scoort, komt dat doordat er één speler duidelijk als favoriet wordt beschouwd en één speler de duidelijke underdog is. In tennis wint de favoriet natuurlijk ook lang niet altijd, maar wedden op de underdog kan je ook gewoon veel geld kosten. De odds zijn immers niet zomaar de odds.

Wedden op de uitslag

Als je niet alleen wilt wedden op de winnaar, dan kun je ook wedden op de uitslag van een tenniswedstrijd. Daarbij kun je ervoor kiezen om je te beperken tot het aantal gewonnen sets. De mannen tennissen op elk toernooi dat ze spelen met uitzondering van de Grand Slam toernooien volgens het best-of-3-principe. Wanneer één van beide spelers twee sets wint, wint deze speler de wedstrijd. Op Grand Slam toernooien (te weten de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open) spelen de mannen in het enkelspel volgens het best-of-5-principe.

De vrouwen tennissen op de WTA Tour elk duel dat ze spelen, dus ook op de Grand Slam toernooien, volgens het best-of-three principe.

Bookmakers bieden de optie om de correcte uitslag van de wedstrijd te voorspellen en daar op in te zetten. Voor alle toernooien behalve de Grand Slam toernooien in het mannen enkelspel zijn er vier mogelijke uitslagen. 2-0 voor speler A, 2-1 voor speler A, 2-1 voor speler B en 2-0 voor speler B.

Wedden met een handicap

Naast wedden op de correcte uitslag bieden de meeste bookmakers de mogelijkheid om een speler een sethandicap toe te kennen. Er zijn in de reguliere toernooien twee handicaps mogelijk: -1.5/+1.5 en -2.5/+2.5 bij het enkelspel heren bij Grand Slams.

Met het toekennen van deze handicap creëer je hogere odds voor jezelf als speler. Door een topfavoriet een handicap van anderhalve set te geven win je de weddenschap alleen als deze wedstrijd in 2-0 eindigt. Daar staan hogere odds tegenover dan wanneer je simpelweg voorspelt dat de topfavoriet de wedstrijd gaat winnen.

Door de weddenschap om te draaien en de underdog anderhalve set voorsprong te geven creëer je een winnende weddenschap zonder dat deze tennisser of tennisster de wedstrijd wint. Als deze speler één set weet te winnen en met 2-1 verliest, win jij je weddenschap al. Mocht de underdog verrassen en de wedstrijd winnen, dan heb je de weddenschap vanzelfsprekend ook gewonnen.

Wedden op games

Om een set te winnen moet je zes games winnen met twee games verschil. Wanneer een set gelijk opgaat en er geen twee games verschil zijn als een speler zes games gewonnen heeft, dan wordt er een twaalfde game gespeeld. Een speler kan dan de set met 7-5 winnen. Staat het na twaalf games gelijk, dan wordt de set beslist door middel van een tiebreak. Dit is een game waarin de opslag om de twee punten wisselt tussen de spelers. De speler die als eerste zeven punten scoort wint de tiebreak en daarmee de set.

Wedden op gespeelde games gaat door middel van het under/over principe. De bookmaker stelt een aantal games en het is aan jou om te bepalen of meer of minder games dan dat gestelde aantal gespeeld gaan worden. Wanneer een bookmaker op een wedstrijd van een ATP-toernooi of WTA-toernooi over/under 23.5 games voorstelt, dan moet je al goed gaan rekenen voordat je je inzet plaatst op deze weddenschap.

Op een regulier toernooi worden immers maar twee sets tot de zes gewonnen games gespeeld. Met set-uitslagen als 6-4, 6-4, worden er maar twintig games gespeeld. Wanneer een wedstrijd in twee sets beslist wordt zijn er maar drie uitslagen mogelijk waarbij er meer dan 23 games gespeeld worden. Dit zijn 7-5, 7-5 (24 games), 7-5, 7-6 of omgekeerd (25 games) of 7-6, 7-6 (26 games). De odds voor Over 23.5 zijn daarom vrijwel altijd hoger gequoteerd dan Under 23.5.

Echter, als beide spelers een set winnen is het juist waarschijnlijker dat er meer dan 23.5 games gespeeld worden. Dan moeten er immers drie sets tot de zes gewonnen games gespeeld moeten worden. Met bijvoorbeeld 2-6, 6-2 en 6-3 zit je al boven de 23.5 games. Wanneer de bookmaker beide spelers als ongeveer even sterk inschat, zal het in odds voor dit type weddenschappen rekening houden met een driesetter.

Bij iedere wedstrijd biedt de bookmaker verschillende soorten Under/over weddenschappen op games aan. De quoteringen ervan variëren op basis van de waarschijnlijkheid, maar omdat tenniswedstrijden op game-niveau redelijk onvoorspelbaar zijn, zijn de scherpste odds niet altijd onwaarschijnlijk.

Naast het voorspellen van het aantal games dat in de wedstrijd gespeeld wordt, is het ook mogelijk om te wedden op hoeveel games een speler in een wedstrijd wint. Voor beide spelers kan er via het under/over principe ingezet worden op het aantal games, variërend tussen de tien en vijftien voor de favoriet en tussen de vier en acht voor de underdogs, dat de bookmaker waarschijnlijk acht.

Correcte setstand voorspellen

Wanneer al deze mogelijkheden nog te lage odds voor je opleveren is het ook mogelijk om te voorspellen wat de exacte setstand wordt. Omdat hierbij slechts één eindstand de juiste is, zijn de odds hoger dan bij het voorspellen welke speler de set gaat winnen. Wij sluiten deze weddenschap niet zo snel pre match af omdat de vorm van de dag toch wel bepalend is voor het verloop van een set. Bij live wedden op een tenniswedstrijden zouden we deze weddenschap wel durven spelen.

Odd-even weddenschappen

Eén van de populairste weddenschappen op tennis zijn de odd-even weddenschappen. Hierbij voorspel je of het aantal sets of het aantal games van een wedstrijd uitkomt of een even of een oneven getal. Deze weddenschap kun je wellicht herkennen van het roulettespel. Ook op de roulettetafel is de odd-even een mogelijke inzet met 50-50 winkans.

Live wedden op tennis

Live wedden op tenniswedstrijden is sinds de vergunde markt een feit is beperkt tot het voorspellen van de winnaar van de wedstrijd, de correcte uitslag in sets en een aantal under/over weddenschappen op games en sets.

Een belangrijke weddenschap hierbij is het verschil in games tussen de winnaar en de verliezer. Hoe groter het verschil in odds tussen de favoriet en underdog, hoe hoger de odds als de underdog er een spannende wedstrijd van weet te maken.

Het is ook nog mogelijk om te wedden op individuele punten in een game. Dit zijn punten die iets verderop in de wedstrijd, bijvoorbeeld in de volgende game, gespeeld gaan worden. Het is echter niet meer mogelijk om live in te zetten op punten die gespeeld worden. De reden daarvoor is een bijzondere.

Courtside betting

Met het verbod op live wedden op real time gespeelde punten, grijpt de Nederlandse wetgever in op een activiteit die courtside betting wordt genoemd. Dit is een manier om te wedden op punten die eigenlijk op de tennisbaan al gespeeld zijn. Met een inzet op een punt maakte je als sports bettor gegarandeerde winst. Nu is gegarandeerde winst natuurlijk erg prettig, maar de manier waarop mensen bij courtside betting kun geld verdienden was niet helemaal netjes.

Hoe ging courtside betting in zijn werk?

Bij courtside betting keek je met je vinger op je betting app naar een tenniswedstrijd. Op het moment dat je op je televisiescherm zag dat een speler een bal niet meer terug over het net zou spelen, zette je snel in op de speler die bal geslagen had als winnaar van het punt.

Omdat de scheidsrechter bij een tenniswedstrijd eerst het punt af moet roepen en vervolgens op een knop moet drukken om het punt toe te kennen aan de speler, zit er enkele seconden tijd tussen het moment dat het punt gemaakt werd en het moment dat het punt op scorebord verscheen. Door juist in die seconden je weddenschap te plaatsen kon je niet verliezen omdat het punt op de baan eigenlijk al gespeeld was.

Overige weddenschappen bij een tenniswedstrijd

Het assortiment aan tennis weddenschappen houdt niet op bij punten, games en sets. Je kunt ook wedden op zaken die slechts indirect iets met de score te maken hebben. Live kun je tijdens een wedstrijd inzetten op de wedoptie of een set al dan niet beslist wordt in een tiebreak.

Je kunt voorspellen of speler A of speler B een set wint en wie van beide de eerste set wint. Het wedden op tennis is ontzettend divers en omvangrijk terwijl vrijwel alle weddenschappen waar je op in kunt zetten slechts twee uitkomsten kennen. Dat maakt het wedden op tennis niet alleen heel erg leuk, maar ook heel interessant want met een beetje kennis van de krachtsverhoudingen in de top van de ATP of WTA ranglijst kom je, zeker bij live wedden, al een heel eind om een leuke winst te realiseren.

Veelgestelde vragen over wedden op tennis

Als je nieuw bent in de wereld van het wedden op sport en nog nooit eerder op tennis hebt gewed kunnen we ons voorstellen dat je nog een aantal vragen hebt alvorens je je eerste tennis bet gaat plaatsen. We hebben ons best gedaan al een vijftal vragen op voorhand te beantwoorden.

Waar kan ik wedden op tennis?

Wedden op tennis kan bij alle vergunde bookmakers. De ene bookmaker heeft wellicht een wat groter aanbod van tennis weddenschappen dan de andere, maar iedere partij die een vergunning heeft om in Nederland sportweddenschappen aan te mogen bieden heeft een assortiment aan tennis weddenschappen in het assortiment opgenomen.

Is het risicovol om te wedden op tennis wedstrijden?

Wedden op tenniswedstrijden is niet meer of minder risicovol dan wedden op andere sporten, maar bij tennis zijn er minder escapes in je weddenschap in te bouwen dan bijvoorbeeld bij voetbal, waar je met een dubbele kans of draw no bet nog wat meer zekerheid in kunt bouwen. Let dus heel goed op wat je inzet want bij een serie verloren weddenschappen kan je saldo snel naar beneden hollen.

Hoe wed ik succesvol op tennis?

Een gouden formule is er vanzelfsprekend niet, maar je kunt je kansen om met succes op tennis te wedden vergroten door je te verdiepen in de wedstrijden en het toernooi waarop je wilt wedden. Het is belangrijk om te bepalen op welke ondergrond er gespeeld wordt. Niet iedere speler speelt even goed op elke ondergrond. Het beïnvloed natuurlijk de kansen van een speler die het liefst op gravel speelt als hij op gras tegen een grasspecialist moet spelen. Ook is het goed om te onderzoeken wat de speelstijl van een bepaalde speler is. Een serve/volley-speler is vaak succesvoller op trage banen als gravel en gras terwijl een baseliner in het voordeel is op hardcourtbanen.

Hoe kan ik bepalen of een speler kansrijk is?

De beste manier om te bepalen welke speler favoriet voor een bepaalde wedstrijd is, is om te kijken naar de meest recente onderlinge duels en de laatste wedstrijden die beide spelers gespeeld hebben. Dat zegt immers iets over de onderlinge krachtsverhoudingen en de vorm van de spelers. Daaruit kun je informatie halen om een winnende weddenschap te plaatsen, ook al gaat deze wellicht tegen de odds in.

Wanneer je outright wilt wedden op een speler als winnaar van een toernooi, is het belangrijk om naast het bovenstaande ook goed naar het speelschema te kijken welke spelers jouw favoriet allemaal tegen kan komen op weg naar de finale. Als er meerdere favorieten aan de andere kant van speelschema ingedeeld staan, vergroot dat natuurlijk de kans dat jouw speler de finale haalt aanzienlijk.

Hoe plaats je een weddenschap op tennis?

Open ten eerste een account bij een bookmaker. Er zijn op dit moment negen vergunde bookmakers in Nederland waar je veilig op tennis kunt wedden. Wanneer je je account geactiveerd hebt, navigeer je naar het aanbod aan tenniswedstrijden. Je selecteert de weddenschap van je keuze door op de odds te klikken. Er vormt zich nu een wedcoupon die je bij alle bookmakers aan de rechterkant van je laptop of PC scherm of onderin het scherm van je tablet of smartphone ziet. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is je inzet bepalen en dan kun je de weddenschap plaatsen.