Wat kost een camper huren?

Een camper huren wordt steeds populairder. Met een camper heb je alle vrijheid terwijl je op vakantie bent. Maar wat kost een camper huren eigenlijk? Op welke kosten moet je rekenen en zijn er ook nog kosten waar je misschien nog geen rekening mee gehouden hebt?

Wij zochten uit wat het kost om een camper te huren en waaruit deze kosten zijn opgebouwd. We geven je ook 8 handige tips waarmee je kunt besparen op de huurkosten van je camper.

Camper huren

Waar kan ik een camper huren?

Het huren van een camper voor je vakantie of rondreis is heel eenvoudig. Er zijn heel veel bedrijven die online camperhuur aanbieden. Je kunt bij deze bedrijven een nieuwe camper huren, of een particuliere camper die door de eigenaar tijdelijk niet wordt gebruikt. Het boekingsproces kun je helemaal online regelen, waarna je de camper bij jou in de buurt ophaalt.

Er zijn ook lokale camperverhuurbedrijven waar je gewoon langs kunt gaan om een camper uit te zoeken. Je kunt de campers dan zelf van binnen en van buiten bekijken. Je krijgt zo een betere indruk van de ruimte in de camper en de faciliteiten aan boord. Je huurt de camper in dit geval rechtstreeks bij het bedrijf en kunt dan ook gebruik maken van alle services die het verhuurbedrijf biedt.

Wat zijn de risico’s van een camper huren?

Campers worden om verschillende redenen gehuurd. Misschien wil je in de toekomst zelf een camper kopen en wil je eerst uitproberen hoe het is om met een camper op vakantie te gaan. Of misschien ga je een maar paar weken op vakantie en heb je alleen tijdelijk een camper nodig.

Als je zelf geen camper hebt, dan heb je waarschijnlijk niet zoveel rijervaring met grote voertuigen. Een camping is redelijk groot en als je weinig rijervaring hebt, dan kan het soms lastig zijn om verkeerssituaties goed in te schatten. Ga je naar het buitenland, dan moet je rekening houden met andere verkeerssituaties, zoals rijden in de bergen. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Bij het huren van een camper hoort ook een financieel risico. Zo moet je vaak een vrij hoge borg betalen voordat je de camper mee mag nemen. Sluit je een verzekering af voor de camper, dan moet je meestal rekening houden met een flink eigen risico. Voor een camper bedraagt het eigen risico namelijk al snel € 1.000. Het kan daarom verstandig zijn om een extra verzekering af te sluiten.

Allrisk/casco verzekering camper

Als je een auto of camper huurt, dan ben je verplicht om voor de huurperiode een cascoverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan de camper tot een maximaal bedrag en verzekert tegen diefstal. Bij sommige verhuurmaatschappijen zit deze verzekering in de huurprijs, maar het kan ook zijn dat je deze apart moet afsluiten. Meestal heeft de cascoverzekering een eigen risico. Vraag dus altijd na hoe hoog dat eigen risico is.

Camper huren met de eigen risico verzekering

Vind je het eigen risico van de camperverzekering hoog? Dan kun je een eigen risicoverzekering afsluiten. Als je onderweg schade aan het voertuig hebt of de camper wordt gestolen, dan wordt het eigen risico dat op de huurcamper zit volledig vergoed. De ingehouden borg is bij zo’n verzekering meestal ook meeverzekerd.

risico's van een camper huren

Wat komt er allemaal bij kijken?

Bij het huren van een camper komt veel kijken. Het is bovendien iets wat je misschien niet zo vaak doet. We geven hier 8 tips zodat je weet waar je aan moet denken bij het huren van een camper.

1. Bekijk waar je naartoe wilt

Voordat je een camper gaat huren, is het handig om alvast je route uit te stippelen. Het is handig als je ongeveer weet hoeveel kilometer je gaat afleggen. De kilometerprijzen kunnen namelijk verschillen per verhuurder.

Het maakt ook uit naar welk land je gaat. Zo moet je in Noorwegen vaak de veerboot nemen. Een kleine camper kost minder op de veerboot, dus dat is iets om rekening mee te houden. Ga je naar Engeland of Ierland? Dan is een smalle camper handig vanwege de smalle wegen en de heuvels die je kunt tegenkomen.

2. Vergelijk de prijzen en huurvoorwaarden.

Het loont de moeite om de huurprijzen en voorwaarden te vergelijken tussen verschillende aanbieders. De prijzen zijn afhankelijk van het seizoen. In het laagseizoen huur je al een kleine camper vanaf 500 euro per week. Voor een grote camper betaal je in dezelfde periode al snel het dubbele.

In het hoogseizoen betaal je per week al snel een paar honderd euro meer voor je camper dan in het laagseizoen. Als je prijzen vergelijkt, bekijk dan ook welke extra’s er bij de prijs zijn inbegrepen en voor welke je moet bijbetalen. De huurprijs wordt voor het grootste deel bepaald door de omvang en de uitvoering. Hoe meer luxe, hoe meer je betaalt.

3. Boek op tijd

In het hoogseizoen is er veel vraag naar campers, waardoor het aanbod beperkt kan zijn. Wanneer je vroeg boekt, heb je meestal nog wat meer keuze in campers. Een ander voordeel van vroeg boeken is dat de prijzen over het algemeen lager zijn.

4. Lees de huurvoorwaarden

De huurvoorwaarden verschillen per verhuurder en per land. Zo worden in Canada en Amerika de kilometers opgenomen in de huurprijs. In Australië en Nieuw-Zeeland geldt meestal een onbeperkt aantal kilometers. Het kan voordelig zijn om te kiezen voor een all-inclusive pakket met onbeperkt aantal kilometers, verzekering en andere handige extra’s.

Kijk ook even in de huurvoorwaarden wat de minimumleeftijd is voor de hoofdbestuurder. Meestal is dat 21 jaar, maar in Amerika is het vaak 25 jaar. Jongere bestuurders moeten vaak meer betalen. Sommige verhuurbedrijven hanteren ook een maximumleeftijd van 75 jaar.

5. Let op de kilometerbeperking

Probeer vooraf in te schatten hoeveel kilometers je wilt gaan rijden. Er zijn verhuurbedrijven die geen kilometerbeperking hebben. Je kunt dan zoveel kilometers rijden als je maar wilt zonder extra kosten.

Bij andere verhuurders heb je een beperkt aantal vrije kilometers, bijvoorbeeld 1.500 kilometer per week. Daarboven geldt dan een toeslag van circa 25 tot 35 cent per kilometer. Huur je de camper langer dan twee weken, dan geldt er vaak geen kilometerbeperking of je krijgt korting op de kilometertoeslag. Kijk van tevoren goed wat het beste bij jouw vakantie past.

6. Kijk of de hond mee mag

In de meeste verhuur campers zijn huisdieren niet toegestaan. Je betaalt flink wat extra kosten als je toch je hond in de camper meeneemt. Er zijn ook verhuurbedrijven waarbij het meenemen van je huisdier is toegestaan. Vanwege de extra schoonmaakkosten is de camperhuur dan vaak wat duurder. Ga je naar het buitenland dan kunnen er allerlei extra regels gelden voor je huisdier, bijvoorbeeld op het gebied van quarantaine en vaccinaties.

7. Verzekeringen en borgsommen

Bij camperhuur hoort ook een verzekering. Vaak is dat een allriskverzekering die standaard is inbegrepen. Het eigen risico daarvan kan oplopen tot ongeveer 1000 euro. Daarnaast moet je borg betalen. Dit bedrag kan ook oplopen tot 1000 euro.

Ga je naar Canada of de Verenigde Staten, dan kan het handig zijn om een creditcard mee te nemen voor de borg. Vaak is het voldoende om een kopie van de creditcard achter te laten. Heb je het eigen risico voor de verzekering niet afgekocht? Dan wordt het schadebedrag meestal afgetrokken van de borg.

8. Let op de extra kosten voor een camper huren

De huurprijs van een camper bestaat meestal uit de basishuur plus een aantal toeslagen. Het verschilt nogal per verhuurbedrijf wat er in het basisbedrag zit en wat niet. Zo zitten stroomkabels, gasflessen en toiletvloeistof soms in het basisbedrag, maar niet altijd. Vraag altijd goed wat er bij de huur inbegrepen is, en voor welke zaken je apart moet bijbetalen.

Het komt wel eens voor dat er geen servies en pannen in de camper aanwezig zijn. Het serviespakket wordt dan als extra aangeboden en daar moet je voor bijbetalen. Dat geldt soms ook voor bijvoorbeeld handdoeken of beddengoed. Je kunt deze spullen natuurlijk ook zelf meenemen. Als je de extra’s niet nodig hebt, dan kun je kiezen voor een basispakket en daarmee geld besparen.

Wat kost een camper huren?

Wat kost een camper huren?

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat het huren van een camper dan ongeveer gaat kosten. We geven hier een eenvoudig rekenvoorbeeld van een stel wat met de camper 3 weken in het hoogseizoen door Europa heen wil reizen.

  • Basishuur volledig ingerichte camper incl. allriskverzekering: € 895 / week, dus € 2.685 voor 3 weken

  • 500 extra kilometers: € 100

  • Schoonmaakkosten buiten- en binnenkant: € 100

  • Administratiekosten, volle gasfles en toiletvloeistof: € 50

  • Eigenrisicoverzekering: € 8 /dag

De totale kosten voor de huur van deze camper komen uit op € 3.103 voor een periode van 3 weken. Daar bovenop komen dan nog de brandstofkosten, eventuele reisverzekering, boodschappen en alle andere kosten die je tijdens een reis maakt.

Je ziet het, een camper huren is niet goedkoop! Aan de andere kant heb je met een camper altijd een slaapplaats bij je en kun je op de mooiste plekjes in de natuur overnachten. Wil je zelf eens ervaren hoe het is om in alle vrijheid rond te reizen? Dan moet je zeker een keer een camper huren.

FAQ – Vaakgestelde vragen over een Camper huren

1. Heb je voor een camper een speciaal rijbewijs nodig?

Nee. In Nederland, Europa en Amerika mag je in een camper rijden met een rijbewijs B. Als de camper zwaarder dan 3.500 kg weegt, dan heb je in Nederland een C1 rijbewijs nodig.

2. Hoeveel kost het om een camper te huren?

Een camper huren kost gemiddeld tussen de € 350 en € 1000 per camper per week, afhankelijk van het type en het seizoen. Een kleine 2-persoonscamper kost ongeveer € 350 per week in het laagseizoen. Een luxe camper met vier slaapplaatsen kost in het hoogseizoen al snel € 1.000 per week.

3. Wat kost een camper huren per dag?

Wat je voor camperhuur betaalt, verschilt per seizoen en per campertype. Gemiddeld kost het huren van een camper tussen € 60 en € 180 per dag.