Full House Casino's
18+

Hoeveel ruimte heb je nodig in je camper?

Op vakantie met de camper is een groot avontuur, zowel voor volwassenen als kinderen. Het is daarbij belangrijk dat de camper voldoende ruimte heeft voor iedereen. Je hebt dan meer beweegruimte en kunt makkelijker binnen zitten als het buiten een keer regent.

Misschien vraag je je af welke campers geschikt zijn voor jouw reisgezelschap en hoe je kunt zien of een camper groot genoeg is voor jouw vakantie. We geven hier een aantal tips.

ruimte in camper

Bepaal vooraf hoeveel ruimte je in de camper nodig hebt

Wanneer je op campervakantie wilt gaan met een huurcamper, dan kan het handig zijn om vooraf te bekijken hoeveel ruimte je nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld met z’n tweeën op vakantie? Dan heb je waarschijnlijk minder ruimte nodig dan wanneer je met het hele gezin op pad gaat.

Als geld geen rol speelt, dan kun je natuurlijk kiezen voor de grootste en meest luxe camper die er is. Je hebt dan lekker veel ruimte zodat je ook op regenachtige dagen met z’n allen in de camper kunt zitten. Een ruime camper is ook prettig als je van plan bent om langere tijd te gaan reizen.

Wil je een beetje op de kosten letten? Dan kun je beter kiezen voor een camper die voldoende ruimte, zit- en slaapplaatsen heeft, maar verder niet al te groot is. Een kleinere camper is namelijk makkelijker te besturen dan een grotere. Dat komt bijvoorbeeld goed van pas als je van plan bent om in de bergen te gaan rijden.

Naast het aantal slaap- en zitplaatsen speelt de indeling van de camper een grote rol. Een handig ingerichte camper heeft meer ruimte dan een slecht ingerichte camper. Zo kun je met inklapbare stoelen en tafels snel meer ruimte creëren. Let ook op de bedden. Deze nemen veel ruimte in, dus het is handig als deze opklapbaar zijn.

Welk type camper is geschikt voor jouw vakantie?

Weet je nog niet welk type camper je nodig hebt? Of twijfel je tussen een campervan en een gewone camper? Hieronder lees je hoeveel ruimte elk type camper ongeveer biedt.

Campers

De meeste campers zijn tussen de 6 en 8 meter lang en ongeveer 2,35 meter breed. In een standaard camper is vaak ruimte voor 4-5 slaap- en zitplaatsen. Dat is dus voldoende voor 2-4 personen.

Wil je wat meer ruimte, maar geen langere camper? Dan zijn alkoof campers geschikt. Alkoof campers hebben een uitbouw boven de cabine, wat nog twee extra slaapplaatsen oplevert. Omdat er twee slaapplaatsen boven de cabine zitten, heb je in deze campers een grotere woonruimte.

camper indeling

De ruimste campers zijn de integraal campers met een alkoof. In deze campers vormen de cabine en woonruimte één geheel. Samen met de alkoof levert dit heel veel woonruimte op. Deze campers zijn geschikt voor gezinnen en voor iedereen die graag veel ruimte in de camper wil hebben.

Campervans of buscampers

Buscampers zijn bestelbussen die zijn omgebouwd tot campers. Ze zijn populair vanwege het compacte formaat en hun uiterlijk. De meeste campervans zijn tussen de 5 en 6,5 meter lang en daardoor makkelijk te besturen. Ze passen ook op een autoparkeerplaats en dat is met een camper niet altijd het geval.

Buscampers hebben vaak maximaal 4 zit- en slaapplaatsen. In vergelijking met een camper zijn de bedden kleiner en is de keuken eenvoudiger. Meestal is de badkamer ook kleiner en je hebt minder opbergruimte.

Auto met daktent

Heb je een auto met dakrails? Dan kun je een daktent op de auto maken. Je slaapt dan op het dak van je auto, waardoor je over alle andere tenten op de camping heen kunt kijken. Hoe groter je auto is, hoe groter de daktent kan zijn. Daktenten zijn verkrijgbaar voor 2 tot 4 personen.

Je kunt er dus samen in overnachten, maar als je met kinderen reist, dan kan de tent wel wat aan de krappe kant zijn. Verder is het alleen een tent, er zit dus geen douche of keukentje in, zoals bij een camper wel het geval is. Je hebt dus minder luxe, maar het is wel heel avontuurlijk.

auto met daktent

Welke zitplaatsen in de camper mag je gebruiken?

Als je een camper wilt huren of kopen, dan is het belangrijk om te kijken of er voldoende zitplaatsen in de camper zitten. Daarnaast moet je kijken of deze zitplaatsen ook allemaal gebruikt mogen worden tijdens het rijden.

Bij nieuwere campers is dit makkelijk. Sinds 2004 staat namelijk op het kentekenbewijs hoeveel zitplaatsen er zijn. Deze zitplaatsen hebben allemaal een gordel, die ook gebruikt moet worden.

Let op bij oudere campers

Kies je voor een oudere camper? Dan staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs vermeld. Tijdens het rijden mogen alle zitplaatsen met een gordel gebruikt worden. Voor de klassieke campers gelden weer andere regels.

Zo is een gordel niet verplicht als de camper voor 1 januari 1971 in het verkeer is gebracht. In dat geval mag de camper origineel blijven en mag je zonder gordel alle zitplaatsen in de camper gebruiken. In campers die tussen 1971 en 2000 zijn toegelaten, mag je de zitplaatsen in de lengterichting gebruiken zonder gordel. Bij de zitplaatsen die naar voren of naar achteren zijn gericht, zijn gordels wel verplicht.

Zorg dat je genoeg ruimte in de camper hebt

Een te kleine camper kan veel vakantieplezier bederven. Je stoot sneller je hoofd, kunt je spullen niet kwijt, of je hebt het gevoel dat je steeds op elkaars lip moet zitten. Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoeveel ruimte je nodig hebt en welk type camper daar bij past.

Het aantal zit- en slaapplaatsen geeft een idee van de ruimte. Daarnaast spelen de inrichting, het type bed en de mate van inklappen van de meubels en rol. Laat je vooraf goed informeren, of ga zelf een kijkje in de camper nemen. Zo krijg je de beste indruk en weet je zeker dat je straks met veel plezier op reis gaat.

FAQ – Veelgestelde vragen over de ruimte in een camper

1. Hoe groot is de gemiddelde camper?

Een gemiddelde camper heeft een breedte van 2,30 m of 2,35 m. De campervan is wat smaller, namelijk tussen de 2,10 m en 2,25 m breed.

2. Hoeveel mensen kun je in een camper vervoeren?

Het aantal mensen wat je in een camper mag vervoeren, hangt af van het aantal zitplaatsen. Hoeveel personen u in uw camper mag vervoeren is afhankelijk van het aantal beschikbare zitplaatsen. Voor nieuwere campers geldt dat op elke zitplaats met een gordel iemand mag meerijden. Voor oudere campers kunnen afwijkende regels gelden.

3. Hoe kan ik bepalen of een camper ruim genoeg is?

Kijk naar het aantal zit- en slaapplaatsen, bekijk de indeling van het interieur en let goed op welke kastruimte aanwezig is in de camper.