Full House Casino's
18+

Wat is de opbrengst van een camper verhuren?

Een camper verhuren is een uitstekende manier om geld te verdienen met je camper. Campers zijn heel populair, maar ze staan gemiddeld 9 maanden per jaar stil in de stalling. Zou jij in die periode wel wat extra geld willen verdienen met je camper? En wil je iemand anders ook eens laten kennismaken met de vrijheid die het camperleven kan bieden? Dan kun je je camper een deel van het jaar verhuren. 

Elke camper kan verhuurd worden, zolang deze technisch in orde is. Het verhuren van een camper vraagt wel om wat voorbereiding en er zijn wat zaken die je moet overwegen voordat je er aan begint. In dit artikel vertellen we je alles over het verhuren van je camper.

camper verhuren

Waar kan ik een camper verhuren?

Er zijn verschillende manieren om je camper te verhuren. Je kunt het zelf doen, of je camper via een verhuurbedrijf zoals Goboony of PaulCamper aanbieden. Als je overweegt om zelf je camper te gaan verhuren, bedenk dan wel dat dit behoorlijk wat tijd kost. Je moet o.a. de volgende dingen zelf regelen:

 • Adverteren
 • Betrouwbaarheid van de huurder controleren
 • Sleuteloverdracht
 • Huurcontract opstellen
 • Betalingen en borg
 • Na de verhuurperiode controleren op schade, schade herstellen en doorgeven aan de verzekeraar
 • Schoonmaak van de camper

Heb je geen tijd om dit allemaal zelf te regelen? Dan kun je de camper verhuren via een verhuurorganisatie. Zij kunnen een deel van het werk uit handen nemen, tegen betaling van een vergoeding. Deze vergoeding bedraagt gemiddeld tussen de 20 en 25 procent van de huuropbrengst.

Bij schades of geschillen zal de verhuurorganisatie bemiddelen tussen jou en de huurder. Dat kan prettig zijn, omdat je het dan niet zelf hoeft te doen. Het verhuurbedrijf zal altijd proberen om tot een oplossing te komen waar beide partijen tevreden mee zijn.

Wat zijn de risico’s van een camper verhuren?

Aan het verhuren van een camper zitten natuurlijk wel de nodige risico’s. Zo zijn veel camperhuurders onervaren, waardoor ze sneller een deuk in je camper rijden. Het interieur van je camper kan tijdens de verhuurperiode ook beschadigen, bijvoorbeeld door verkeerd gebruik. Natuurlijk zorg je dat je camper in goede staat verkeert, maar ook bij nieuwe campers kan er altijd een lade losschieten of een gordijntje kapotgetrokken worden.

Om te zorgen dat de huurders voorzichtig omgaan met je camper, kun je van tevoren een borg vragen. Als dan bij terugkomst dan blijkt dat de camper schade heeft opgelopen, dan kun je het herstelbedrag verrekenen met de borg. Is dat niet voldoende, dan moet de huurder bijbetalen.

camperverzekering

Naast het risico op schade, bestaat er ook het risico dat je camper gestolen wordt. Waarschijnlijk heb je al een verzekering voor je camper die diefstal dekt. Bedenk dan wel dat de verhuur van een camper niet standaard onder de dekking van een camperverzekering valt. 

Je zult de bestaande verzekering dus moeten aanpassen door het afsluiten van een aanvullende dekking voor verhuur. Hou er rekening mee dat je dan meestal een hogere verzekeringspremie gaat betalen en dat het eigen risico omhoog gaat.

camper verhuren rendabel

Een camper verhuren: wat komt er allemaal bij kijken?

Het verhuren van je camper kan een prima manier zijn om extra geld te verdienen. Aan de andere kant komt er veel kijken bij de verhuur. Hieronder lees je een paar belangrijke aandachtspunten bij de verhuur van je camper.

Uitgifte en inname van de huurcamper

Als je camper wordt verhuurd, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de uitgifte en de inname van je camper. De camper moet schoon en netjes zijn en misschien wil je je eigen spullen uit de camper halen. Je moet de camper rijklaar maken, dus misschien moet je camper nog even naar de garage. Zorg ook voor een volle tank met brandstof en controleer of alle vloeistoftanks gevuld zijn.

Wordt de camper opgehaald, hou er dan rekening mee dat je ongeveer anderhalf uur bezig bent om aan de huurder uit te leggen hoe alles in de camper werkt. Leg zelf goed vast in welke staat de camper verkeert en laat de huurder ook tekenen voor akkoord. Als de camper dan weer wordt ingeleverd, controleer je de binnen- en buitenkant op schades of ontbrekende zaken. 

De camperverzekering

Bij de verhuur van je camper moet je meestal de bestaande verzekering laten aanpassen. Verhuur hoort niet bij de standaard dekking, dus vaak heb je een aanvullende dekking nodig die meer kost. 

Gebruik je een huurplatform, dan kun je in veel gevallen je camper extra verzekeren op de dagen dat de camper verhuurd wordt. Verhuur je via Goboony, dan kun je bijvoorbeeld de Goboony dagverzekering afsluiten. Andere mogelijkheden zijn de NKC Camperverhuurverzekering die je los afsluit en de verhuurverzekering van PaulCamper.

Bekijk vooraf altijd goed de voorwaarden en bespreek die ook met de huurder van je camper. De extra kosten van de verzekering kun je doorberekenen aan de huurder, zodat je zelf niet opdraait voor de extra kosten.

Zorg voor bewijs bij schade

Bij het verhuren van je eigen camper wil je natuurlijk voorkomen dat je zelf de kosten moet betalen voor schade die een huurder heeft gemaakt. Leg daarom alles goed vast door het nemen van foto’s. 

Doe dit voor de overdracht en nadat de camper weer is ingeleverd. Met deze foto’s kun je bewijzen welke schade er is veroorzaakt door de huurder. Je kunt deze schade dan verrekenen met de borg.

Als je geen gebruik maakt van een huurplatform, dan is de betrouwbaarheid van een huurder soms lastig te controleren. Vraag in ieder geval om een kopie van een paspoort of identiteitskaart van de huurder. Bekijk ook of de huurder het juiste rijbewijs heeft voor de omvang van de camper. Laat de borg en eventueel de huur zoveel mogelijk vooraf betalen.

Hou er rekening mee dat de no-claimkorting van je verzekering snel minder wordt als je meerdere schades claimt. Er zijn wel verzekeringen waarbij schade veroorzaakt door een huurder geen invloed heeft op het aantal schadevrije jaren en de no-claimkorting. Daarmee ben je als verhuurder dus beter beschermd.

Welke prijs vraag je voor het camper verhuren?

De prijs voor het verhuren van je camper mag je zelf bepalen. De huurprijs as afhankelijk van o.a.:

 • de lengte van de verhuurperiode
 • het seizoen
 • het aantal slaapplaatsen 
 • de leeftijd en uitrusting van de camper
 • het type camper

Als brede richtlijn kun je een huurprijs van tussen de € 60 en € 180 per dag aanhouden. Wil je graag de vaste lasten van je camper terugverdienen, dan moet je tussen de € 5.000 en € 6.000 euro verdienen aan de verhuur van je camper. Als de camper vier weken per jaar wordt verhuurd, dan kun je ongeveer de helft van de vaste kosten terugverdienen. 

Betaal je belasting over de opbrengst van een camper verhuren?

Over de huuropbrengsten van het verhuren van een camper hoef je meestal geen belasting te betalen. Dat geldt met name als je de camper maar een paar weken per jaar verhuurt. Verhuur je bedrijfsmatig campers? Dan moet je de inkomsten wel opgeven bij de Belastingdienst. 

Waar de grens tussen recreatieve en bedrijfsmatige verhuur ligt is niet zo duidelijk. In de praktijk ligt die grens vaak tussen € 5.000 en € 6.000. Als je het zeker wilt weten, dan kun je de verhuurplannen aan de belastinginspecteur voorleggen en vooraf om een oordeel vragen.

Is een camper verhuren rendabel?

De particuliere verhuur van je camper levert absoluut geld op. Het bedrag wat je kunt verdienen hangt af van hoe vaak en hoe lang je de camper ieder jaar verhuurt. Gemiddeld levert het per jaar zo’n € 5.500 op. 

Daar gaan dan nog de kosten voor afschrijving en onderhoud aan de camper vanaf. Onderaan de streep blijft er vaak nog wel een paar duizend euro over. En dat is een leuke bijverdienste voor een camper die anders de helft van het jaar stilstaat. Het is dus zeker de moeite waard.

FAQ – veelgestelde vragen over een camper verhuren

1. Waar kan ik mijn camper verhuren?

Er zijn diverse verhuurplatforms waar je jouw camper kunt verhuren. De bekendste zijn Goboony, PaulCamper en SnappCar.

2. Wat verdien je met je camper verhuren?

Wat je verdient met de verhuur van je camper, is afhankelijk van hoe vaak je de camper verhuurt. Verhuur je de camper alleen in de zomervakantie, dan kun je daar gemiddeld € 5.500 per jaar mee verdienen.

3. Wat kost een camper verhuur verzekering?

Bij verhuur van je camper is een goede verzekering nodig. Voor een dagverzekering die speciaal geschikt is voor de verhuur betaal je ongeveer € 25 per dag. 

4. Kun je elke camper verhuren?

Ja, In principe kun je elke camper verhuren die in goede staat verkeert. Jonge campers verhuren over het algemeen beter dan oudere campers. Toch zijn de retro campers ook erg populair. Denk dus niet te snel dat jouw camper niet verhuurd kan worden.