Hoe speel je poker en wat zijn de pokerregels?

​Poker is een van de meest populaire kaartspelletjes. Pokeren stamt al uit de 16e eeuw, al zijn de meningen verdeeld over het ontstaan ervan. Er zijn behoorlijk veel vormen van Poker. Dat maakt dat de Poker regels onderling ook verschillen.

Maar de basis is bij poker hetzelfde. Elke speler krijgt bij de meeste vormen een aantal kaarten gedeeld, dat noem je een hand. Met die hand probeer je poker combinaties te vormen. De beste of hoogste poker combinaties winnen.

Het is niet altijd zo dat de sterkste poker handen winnen. Want ook al heb je een mindere kaart oftewel poker hand, de tegenspeler kan je kaarten meestal niet zien. Dat maakt dat je kan bluffen dat je wel een goede hand hebt en zo ook je tegenspeler kan wegspelen.

Omdat er een aantal vormen van poker zijn, variëren de poker regels onderling. We beperken ons tot een overzicht van de regels van het meest bekende poker spel, het populaire Texas Hold’ em. Als je een pokertafel bij ons huurt zijn onze dealers uiteraard op de hoogte van de regels van meerdere poker vormen en de daarbij horende poker regels.

Texas Hold’ em is de bekendste vorm. Het is vooral zo populair geworden doordat het op televisie te zien is en door online pokeren. Tijdens de toernooien kunnen de televisiekijkers meekijken op de kaarten, waardoor zij weten welke kaarten de spelers hebben. Dat maakt het spannend om te volgen. Tevens wordt video poker steeds populairder online.

Texas Hold’ em Poker regels uiteengezet

Om Texas Hold’ em te spelen zijn er de volgende poker regels. Er wordt gespeeld met een volledige stock kaarten. Iedere speler krijgt een deel-beurt. Degene die deelt, herken je aan de ‘Dealer-button’ bij zijn kaarten. Kloksgewijs komt iedereen aan de buurt om te delen. Degene die naast de Dealer zit, heet de ‘Small Blind’. Daar weer naast zit de ‘Big Blind’.

De opzet, de inleg en de biedronde van Poker

In het begin wordt de inleg bepaald. Je kunt ‘cashgamen’, dan leg je cash geld in, of je speelt met Chips. Naast de Dealer zitten de ‘Blinds’. De Blinds zijn verplicht om in te zetten. Dit bedrag wordt meestal van tevoren afgesproken. De ‘Big Blind’ zet meestal 2x zoveel in als de ‘Small Blind’.

Elke speler krijgt 2 dichte kaarten (hole cards). De speler naast de ‘Big Blind’ krijgt als eerste de kans om te zeggen wat hij doet. Er zijn 3 opties: Je Fold, Called of Raised. Denk je dat je niks kan maken, dan ga je weg, je ‘Fold’. Er gebeurt dan niks, je levert gewoon je kaarten weer in en speelt deze ronde niet meer mee. Je bent ook niks kwijt. Denk je dat je wel wat kan maken, dan ga je meespelen, je ‘Called’. Je zet dan hetzelfde in als de ‘Big Blind’.

Heb je een goede poker hand en denk je te kunnen winnen, dan kun je Raisen. Als je Raised moet je de inzet minimaal verdubbelen. Raisen kun je ook als tactiek gebruiken. Zo ga je het rondje 1x af. Als je agressief Raised als tactiek, kunnen er sneller spelers afhaken. Zeker als ze een kleine ‘Stack’ (voorraad chips) hebben. Je hoeft geen goede kaart te hebben om te Raisen. Je kunt zo hard bluffen als je wilt, (doen alsof je een goede poker hand hebt), in de hoop dat iedereen weggaat, zodat iedereen ‘Fold’. Dan win je de pot zonder dat je de kaarten hoeft te spelen. Als je pech hebt en er gaan wel spelers mee kun je een hoop verliezen met een zwakke hand.

pokerhanden
Poker uitleg

De Flop, de Turn en de River

Als de eerste biedronde is geweest en iedereen die meegaat heeft ingezet, dan begint de volgende ronde. De deler deelt 3 kaarten in het midden, de ‘Flop’. Je kijkt of je met de 2 kaarten in je hand een mooie poker combinatie kunt maken met de 3 kaarten op de ‘Flop’ liggen. Vervolgens gaat men het rondje weer af. De eerstvolgende speler naast de Dealer die nog meedoet mag als eerste zeggen wat hij doet.

Nu kun je Checken, Betten of Raisen. Als je ‘Checkt’ leg je niet in, maar je gaat ook niet weg. Je blijft meespelen voor het bedrag wat je tot nog toe hebt ingezet. Denk je dat je kunt winnen, dan kun je een Bet plaatsen. Dan verhoog je de pot. De volgende speler kan meegaan in de ‘Bet’. Hij ‘Called’ (gaat mee) of ‘Raised’ (hij verhoogt de inleg) als hij of zij denkt te kunnen winnen, maar dat kan natuurlijk ook bluf zijn! Zie je het niet zitten, dan kun je alsnog ‘Folden’.

Als dit biedrondje is afgelopen, legt de deler de vierde kaart bij in het midden. Deze 4e kaart heet de ‘Turn’. Er kan dan weer van alles veranderen.  Een speler kan weer een betere Poker hand hebben en zijn inzet verhogen. Dan kan er weer een Call, Raise of Fold volgen. Als deze biedronde ook voorbij is, legt de dealer de vijfde kaart bij, de ‘River’. Dan gaat het er om spannen wie op dat moment de beste kaarten heeft en begint de laatste biedronde!

Het meest frustrerende is als een speler op de laatste kaart, ‘op de River’ die in het midden valt, toch nog een betere hand krijgt als degene die op dat moment de beste combinatie in handen had. Hij gaat er alsnog met de hele pot vandoor! Dat noem in je in Pokertermen de ‘River Rat’. Er zijn negen poker combinaties waarmee je de pot kunt winnen.

 

Poker spelregels de poker handen

Alle Poker combinaties

Hieronder staan de Poker combinaties op een rijtje, de hoogste en beste poker combinatie bovenaan. Volgens alle Poker regels is dit hetzelfde.

 • Royal Flush: De hoogste poker combinatie heet een Royal Flush. Dit is een straat van kaarten van dezelfde kleur van de 10 tot aan de Aas.
 • Straight Flush: 5 opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur.
 • Four of a kind: 4 kaarten van dezelfde waarde, dus 4 Azen. Het mag duidelijk zijn dat een hand met 4 Azen hoger is, dan een hand met bijvoorbeeld 4 Vrouwen.
 • Full House: 3 dezelfde in combinatie met 2 dezelfde. Ook hier geldt dat de hoogste waarde het wint van een lagere combinatie, waarbij de waarde van de 3 dezelfde kaarten het wint van de 2 als er 2 spelers een Full House hebben
 • Flush: 5 kaarten van dezelfde soort/kleur. Ze hoeven niet op volgorde te zijn. Als er meerdere spelers zijn met een Flush wint de speler met de hoogste totale waarde van alle kaarten.
 • Straight: een straat van 5 opeenvolgende kaarten. Ze hoeven niet van dezelfde kleur/soort te zijn. Ook hier geldt dat de hoogste waarde wint.
 • Three of a kind: 3 van dezelfde soort of waarde. Ook hier wint de hoogste hand.
 • Two pair: Twee paren van dezelfde soort of waarde. Hebben meerdere spelers Two pair, dan wint degene met de hoogste waarde.
 • Pair: 1 paartje van dezelfde waarde. Hebben 2 spelers hetzelfde pair, dus bijvoorbeeld allebei 2 heren dan hangt het ervan af hoe de pair gevormd wordt. In principe wordt het hoogste van 5 kaarten bij elkaar opgeteld. De 2 kaarten in je hand en 3 aangevuld die open op tafel liggen. Degene die opgeteld de hoogste waarde heeft, wint de pot. Is dit hetzelfde? Dan wordt de pot gedeeld.

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf een keer een Pokertoernooi organiseren? Je kunt bij ons een Pokertafel huren. Eventueel met dealer als je de poker regels niet goed kent. Vraag vrijblijvend meer informatie aan!

Basis tips voor poker spelen

Bij Poker (Texas Hold’em) zijn de kansen voor de speler het best, mits je de hands kent en een gevoel hebt bij kansen (zoals: wat is de kans dat op de river nog een klaver komt als er al 2 op tafel liggen en 2 in je eigen hand). Dit helpt maar is niet doorslaggevend. Ook al weet je alle kansen; de speler die de overhand heeft qua stack en tactisch weet te bluffen, wint. Onze tips zijn dan ook:

 • Kijk het eerst even aan, hoe spelen je tegenspelers; voorzichtig, aggresief of doen ze maar wat? De blinds gaan in principe niet omhoog omdat we geen toernooi spelen, dus je kunt de tijd nemen omdat de blinds niet snel te “duur” worden. 
 • Kijk voordat je instapt als toeschouwer hoe men speelt, misschien wel bluft en hoe vaak en wanneer men kaarten wel of niet “mucked” (wegleggen zonder te laten zien). 
 • Er zit vaak een grote geluksvogels tussen die niet goed weet wat hij/zij doet, mee gaat met alle hands en zoveel punten heeft dat hij/ze je weg kan spelen. Van die kennis kun je gebruik van maken…
 • Speel slim, kies alleen mee te spelen met een goede hand, probeer goedkoop de flop te zien en kijk dan of je ineens onverwacht aggresief  uit de hoek kan komen. Maar wordt niet (!) voorspelbaar.
poker huren
Poker workshop pokertafel huren

Poker is zo fascinerend omdat het niet zozeer om statistiek (geluk) gaat als wel om slimheid. Het lezen van je tegenstander is minder moeilijk dan het lijkt als je niet tegen pro’s speelt. Maar beginnende spelers kunnen hele rare keuzes maken, waardoor je helemaal het schip in kan gaan. Begin dus rustig, kijk wat voor vlees je in de kuip hebt qua tegenspelers, probeer wat uit en laat je niet gek maken. En onthoud: in tegenstelling tot films komen geweldigde hands zeer zelden voor. De meeste potjes worden gewonnen door te bluffen of met een pair, two pair of three of a kind. Geen Royal Flush tegen Four of a Kind; reken daar maar niet op.

Frans - Poker dealer