Full House Casino's
18+

Poker combinaties: deze poker handen moet je uit je hoofd leren

Poker combinaties binnen Texas Hold’em vs Omaha Poker        

De poker combinaties die je kunt maken met Texas Hold’em en Omaha Poker zijn hetzelfde. De poker regels zijn over de breedte ook hetzelfde. Het verschil tussen Texas Hold’em en Omaha Poker ligt het vooral in het delen. Waar je bij Texas twee dichte kaarten krijgt gedeeld, krijg je er bij Omaha vier. Bij Omaha kies je er vervolgens twee die je gebruikt in combinatie met 3 van de 5 kaarten die op tafel komen om de beste poker combinatie te maken. Je bent verplicht er 2 van de 4 uit je hand met 3 kaarten van de tafel te combineren.  Dat is een wezenlijk verschil van Omaha ten opzichte van Texas Hold’em ten. Daar maakt het niet uit welke kaarten je wel of niet gebruikt voor je combinatie, het totaal moet 5 zijn.

Welke combinaties heb je bij poker?

De poker combinaties die je hebt bij het poker zijn van hoog naar laag: de Royal Flush, de Straight Flush, een Four of a Kind, een Full House, een Flush, een Straight, een Three of a Kind, Two Pair, een Pair en de High Card. De Royal Flush is de hoogst haalbare pokerhand, de High Card is de laagste pokercombinatie.

Zie hieronder een overzicht van de poker combinaties en hoe ze eruitzien:

full house poker
pokerhand-combinaties

Wat is een Flush in poker?

Bij de poker combinatie Flush heb je 5 kaarten van dezelfde soort/kleur. Ze hoeven niet opeenvolgend te zijn. Als er meerdere mensen een Flush hebben, wint degene met de hoogste eindkaart. Hoger zijn de Straight Flush en de Royal Flush.

De Straight Flush zijn 5 kaarten van dezelfde soort ( harten, schoppen,klaver of ruiten) en kleur,  maar dan opeenvolgend van waarde (een straat). De Royal Flush, de hoogste poker hand, is een straat van opeenvolgende kaarten van dezelfde soort/kleur met de Aas als hoogste kaart. Dus de 10, Boer, Vrouw, Heer, Aas opeenvolgend van dezelfde soort.

Wat zijn de meest voorkomende poker combinaties?

De meest voorkomende poker combinatie is de High Card. Daarom wordt hij ook als laagst gewaardeerd. Hoe moeilijker het is om bepaalde poker combinaties te maken, hoe hoger ze gewaardeerd worden logischerwijs. De high card is eigenlijk gewoon de hoogste kaart die je in je hand hebt.

Als er High Cards tegenover elkaar komen te staan in het poker spel met standaard poker regels, telt de 2 (twee) als laagste en de Aas als hoogste kaart. Als 2 of meer spelers dezelfde High Card in een spel hebben, bepaald de volgende hoogste kaart ( vaak ook de kicker kaart genoemd) die ze in hun handen hebben wie er met de pot vandoor gaat. Ze gaan de hand kaarten net zo lang af tot aan de 5e kaart totdat er een winnaar is.

Poker-spelregels-handen-scaled

Waar moet je op letten bij poker combinaties?

Het belangrijkste waar je op moet letten bij poker combinaties is weten wanneer je ze uit moet spelen en wanneer niet. Zeker in de pre-flop, dus voordat de open kaarten in het midden worden gespeeld, is het goed om te weten met welke poker hand je beter kunt ‘folden’ of welke je wel kunt spelen.

De beste start combinaties die je kunt krijgen zijn altijd de paartjes, met name de plaatjes zoals Aas-Aas, Heer-Heer en Vrouw-Vrouw. Vervolgens de hoge kaarten van dezelfde soort/kleur, zoals Aas-Heer.  Dus de beste poker handen om te spelen in ieder geval bij Texas Hold’ Em zijn: Aas-Aas tot Boer-Boer. Hoge plaatjes van dezelfde soort: Aas-Heer, Aas-Vrouw, Aas-Boer, Heer-Vrouw. Hoge kaarten niet van dezelfde soort/kleur: Aas-Heer, Aas-Vrouw, Aas-Boer, Heer-Vrouw.

Dan noemen we ook maar even de slechtste hand die je kunt hebben en die gelijk de prullenbak in kan bij het standaard pokerspel: een 2-7 hand van verschillende soort/kleur. Er zijn zo weinig combinaties handen die je met deze kaart kunt maken. Een straat lukt niet, want er zitten 5 kaarten tussen. Als je een flush kan maken is het een hele lage, zelfs als ze van dezelfde soort zijn. De laagst mogelijke poker combinatie kun je hier wel mee maken: dat is de high card met 5 kaarten als de Aas hoog is, is 2,3,4,7.

Veel kaartspelers, ook pokeraars maken gebruik van schema’s en strategieën. Je kunt daarin heel ver gaan en er zijn voor bijna elke vorm van poker wel schema’s bekend. Er is zelfs software en er zijn poker calculators te vinden die je kan helpen beslissen wat je moet doen tijdens het spel. Ideaal tijdens het online pokeren.

Als je begint met pokeren is een poker schema zeker handig. Hieronder vind je een schema dat je kunt gebruiken om beslissingen te nemen als je je hand gedeeld krijgt bij poker, de pre-flop.

Dit schema houdt ook rekening met je positie aan tafel. Want ook je positie aan de tafel is belangrijk. Degene die ‘voor de button’ zit, voor de dealer, is de laatste die mag reageren op het inzetten. Dit heet de cut off. De beste positie is de button. Bij de laatste positie zit je op de button (laatste positie deler op de button).

Als je 2 Azen gedeeld krijgt en je zit in een vroege positie, gelijk na de dealer, en je zet gelijk (hoog) in, zullen veel spelers sneller folden. Zit je laat, kun je rustig (laag) inzetten en hopen dat er meer spelers mee gaan.

Geduld en het durven maken van deze beslissingen maken je een betere pokerspeler, niet alleen de kaarten die je gedeeld krijgt.

 

pokerhanden_mob

Heb je de hoogste poker combinatie nodig om te winnen?

Uiteindelijk wint de hoogste poker hand als alle kaarten op tafel liggen. Maar als je begint met een hoge pokercombinatie garandeert dat zeker niet dat je ook wint. Ook bij poker is er genoeg onderzoek gedaan om te kijken wat de winkansen zijn als je een bepaalde kaart gedeeld krijgt en of je die moet spelen of niet.

Bijvoorbeeld: de kans dat je een paar plaatjes gedeeld krijgt is 5,9%. De kans dat je 2 Azen gedeeld krijgt is zelfs maar 0,45%. En als je die al gedeeld krijgt, is de kans dat je bijvoorbeeld vervolgens een flush kan maken 23,5%. Dus daar hoef je niet op te gaan zitten wachten.

Spelers die beginnen met poker zijn vaak enthousiast en spelen elke hand die ze krijgen als het ook maar ergens op lijkt. Je zult je snel realiseren dat poker een spel is van vaak ‘folden’, weggaan en je kansen afwachten. Daarnaast is het goed om te verdiepen in de odds en kansen bij het vallen van de kaarten na het delen van de preflop, de turn en de river.

Zeker als je een tafel hebt met meerdere spelers moet je gewoon rekening houden met het feit dat er iemand zit met een betere kaart dan jij. Je moet leren om een kaart zo te lezen dat je weet wanneer je een kaart moet laten gaan, omdat de statistieken zeggen dat je met deze kaart een hele kleine kans maakt om te winnen.

Het schema hieronder geeft een indicatie wat je winkansen zijn als je een bepaalde kaarten pre-flop gedeeld krijgt. Het houdt geen rekening met je positie aan de tafel.

inzetschema poker

Als je vaker poker speelt zal je vanzelf merken dat het eerder de Pairs en two Pairs zijn die er met de pot vandoor gaan dan de Royal Flushes of de Four of a Kinds.

Dit heeft natuurlijk ook te maken met de kans dat je zo’n hand maakt. Je hebt de grootste kans op een High Card, maar daar win je meestal niet mee. Maar ook al win je meestal wel met een Royal Flush, ze worden relatief niet vaak gemaakt, dus de winkans is daarom niet per se groter.

De meest winnende poker combinaties zijn als volgt.

  • Two Pairs geeft de grootste kans op winst, maar liefst 31% van de keren dat je deze hand hebt, win je de pot.
  • Een Pair gaat er 27% keer met de pot vandoor,
  • Three of a kind wint 12% van de keren,
  • Een Straight wint gemiddeld 9%, net als een Flush en een Full House
  • En ook al komt deze hand het meeste voor, een High card wint maar 2% van de keren.
  • De hoogste pokercombinaties Four of a Kind, Straight Flush, Royal Flush komen het minst vaak voor en geven je ook dus ook maar een winkans van 1% of games

Maar pokeren is ook meer dan alleen maar een gewoon kaartspel. Het is ook een spel van bluf en handigheid. Dat maakt pokeren zo spannend en actief spel. Het is niet voor niets dat het woord ‘pokerface’ komt van dit kaartspel. Dit betekent met niet zoveel woorden dat er niks van je gezicht te lezen valt, zodat ze niet kunnen merken aan je of je een goede of slechte poker hand hebt. Doen alsof je de beste kaart hebt en je je door een ronde heen bluffen zodat iedereen weggaat hoort er natuurlijk ook bij.

Veelgestelde vragen over poker combinaties

Hoeveel poker hand combinaties zijn er?

Bij een stok kaarten van 52 stuks kun je 2,598,960 combinaties maken van 5 kaarten bij Texas Hold ‘Em.  Dus dat zijn er nogal wat.

Kun je pokerhanden berekenen?

De regel om te berekenen hoeveel kans je maakt dat je een kans maakt op een kaart die je nodig hebt om een bepaalde poker combinatie te maken, begint bij het tellen van je outs. Op die manier kunt je je ‘pot odds’ berekenen. De formule die je gebruikt is je outs tellen x2 + 1 is je percentage pot odds per kaart ervan uitgaande dat je met 52 kaarten speelt. 

Outs bij poker zijn het aantal speelkaarten (symbolen/kleuren) die over zijn van de kaart die jij nog nodig hebt om een combinatie te maken. Als je bijvoorbeeld een flush wilt maken en jij hebt 2 ruiten en er liggen 2 ruiten op tafel kun je de volgende berekening doen: van de 52 kaarten zijn 13 kaarten ruiten. Naast de 2 ruiten die jij in je hand hebt en de twee ruiten die op de flop liggen, dan zitten er nog 9 ruiten in het spel zelf. Met andere woorden, je hebt nog 9 outs.

Dat is nog best veel. Dat maakt een ander voorbeeld duidelijk. Als je een straat wilt maken en je moet nog een tien hebben, heb je automatisch nog maar 4 outs. Want er zitten maar 4 tienen in het spel.

Heb je 9 outs, dan is je kans dat je eerstvolgende kaart een ruiten is 19%. De berekening gaat dan als volgt: 9×2 + 1 = 19%. Heb je dus 4 outs, dan is je kans dat de volgende kaart een tien is 4×2 + 1 = 9%

Deze getallen gebruik je vervolgens om te beslissen of je wel of niet speelt. In theorie zou je deze gok niet moeten nemen als de inzet hoger is dan 19% van de pot. Als er bijvoorbeeld 100 dollar in de pot zit en iemand verhoogt met 50 dollar, dan is dat een raise van 50% terwijl je maar 19% kans hebt op de pot.

Wat is een flop bij poker

De flop bij poker verwijst naar het omdraaien van de eerste drie speelkaarten die blind op tafel gedeeld worden naast de kaarten die de spelers gedeeld krijgen bij community poker zoals Texas Hold’ em en Omaha poker.

Als de eerste inzetronde is geweest worden deze drie kaarten tafel tegelijk omgedraaid. Na de flop is er opnieuw een ronde om in te zetten waarna de vierde kaart wordt getoond, de ‘turn’.

Na deze vierde kaart kan men opnieuw inzetten. Dan volgt de ‘river’, de vijfde en laatste kaart. Na deze laatste kaart kan men opnieuw inzetten. Dan heb je de ‘showdown’. Dat is het moment dat de overgebleven spelers hun kaarten laten zien en er duidelijk wordt wie er gewonnen heeft.

Wat is de ‘Turn’ bij poker

De turn bij poker is in flop games de vierde kaart die gedeeld wordt na de 2e biedronde. Hij komt na de flop. Hierop volgt dus de 3e biedronde.

Wat is de ‘River’ bij poker

De River bij poker betekent de laatste kaart die gegeven wordt. In Hold’em and Omaha wordt het ook nog wel eens 5th street genoemd.

Wat is de ‘showdown’ bij poker

De ‘showdown’ is hét moment waar uitgemaakt wordt wie de winnaar. De overgebleven spelers leggen dan hun kaarten open op tafel. Als 2 spelers dezelfde uiteindelijk dezelfde winnende poker combinatie hebben, wordt de pot gedeeld, ‘split pot’ heet dat. Als er na het delen van de pot nog een enkele chip over blijft bij een oneven pot, krijgt de 1e speler links de dealer (de button) deze chip. Als iedereen ‘fold’ en er blijft er maar een speler over, dan wint deze en hoeft hij of zij zijn kaart niet te laten zien.

Bij pokeren zijn dus niet alleen je poker combinaties belangrijk. Poker is echt een spel van berekenen, geduld en kansen afwachten en soms gewoon keihard bluffen!

Lees meer over pokeren in onze blog artikelen over online pokeren:

Texas Hold’em Bonus

Texas Hold’em Bonus

Texas Hold’em Bonus: Poker met progressieve Jackpot Texas Hold’em Bonus Poker, een eenvoudig spel voor degenen die bekend zijn met Texas Hold’em, of Ultimate Texas Hold’em Poker. Je neemt het op tegen de Dealer, maar om de spanning extra te verhogen, kun je inzetten...

read more
Three Card Poker

Three Card Poker

Three Card Poker: snelle en eenvoudige gameplay Aan de speeltafels in Las Vegas is Three Card Poker een geweldig populair spel! Evolution Gaming vond dus, dat het hoog tijd werd om een coole online variant van dit spel te lanceren. Live Three Card Poker is snel en...

read more
Casino Hold’em: Jij vs. de Dealer

Casino Hold’em: Jij vs. de Dealer

Casino Hold’em: Jij vs. de Dealer Zin om eens Texas Hold'em in Jackpot variant te spelen? In Evolution’s spannende Casino Hold’em speel je vijf-kaarten-poker, en probeer je de Dealer te verslaan. Je neemt het dus niet op tegen andere spelers. Er komen - net als bij...

read more
Verdubbel je winkans in 2 Hand Casino Hold’em

Verdubbel je winkans in 2 Hand Casino Hold’em

Verdubbel je winkans in 2 Hand Casino Hold’em! We vonden Casino Hold'em al een prettige Live pokervariant, met zijn AA Side Bet en Superhoge Jackpot; hoog tijd echter, om nu ook de upgraded versie te leren kennen, 2 Hand Casino Hold'em genaamd. Met deze snelle Texas...

read more
De beste handen spelen in Pot Limit Omaha

De beste handen spelen in Pot Limit Omaha

De beste handen spelen in Pot Limit Omaha Actie en nòg eens actie: ben je benieuwd naar eens een andere - spannende - pokervariant dan Texas Hold’em? Dan is Pot Limit Omaha zeker het proberen waard. Bij dit spel kun je namelijk nog meer combinaties maken dan bij Texas...

read more
No Limit Hold’em

No Limit Hold’em

No Limit Hold'em: Durf jij All-in? Wat heeft No Limit Hold’em met Texas Hold'em van doen? Dat is niet zo moeilijk, No Limit is slechts één van de bekendste varianten van Texas Hold'em; en jij moet ervoor zorgen dat je een zo hoog mogelijke hand speelt, om bij dit spel...

read more

Master Classics of Poker: The Pearl Edition

Master Classics of Poker: The Pearl Edition MCOP ofwel Master Classics of Poker is de Nederlandse pokertoernooi serie die elk jaar November weer in Holland Casino Amsterdam plaatsvindt. Het is één van Europa’s oudste pokertoernooien; het begon allemaal in 1992, toen...

read more
iPoker-netwerk

iPoker-netwerk

Alles over Playtech en het iPoker-netwerk Het Playtech iPoker Netwerk is up and running! Slechts een aantal maanden terug werden er wederom tafels met hoge inzetten toegevoegd voor No Limit Hold’em en Pot Limit Omaha én een € 200 Spin. Dit is het geval zowel bij...

read more
Spelen bij Run It Once Poker

Spelen bij Run It Once Poker

Spelen bij Run It Once Poker Pokerster Phil Galfond richtte in 2012 de Run It Once trainingssite op, al kreeg hij - eerlijk is eerlijk - behoorlijk wat hulp van belangrijke poker-coaches. Er kwamen gaandeweg steeds meer coaches bij en ieder gaf op zijn eigen manier...

read more

Online casino nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen over Online Casino´s? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Naam
E-mailadres(Vereist)