Full House Casino's
18+

Eurojackpot; Hoe groot is de winkans?

Heeft de Eurojackpot nu echt de grootste jackpot van Europa? Neem nu de Duitser, die vorig jaar gewoon 90 miljoen won; hij wist met zijn cijferreeks van  6 – 11 – 12 – 21 – 41 en bonusgetallen 1 en 2 de jackpot te kraken. WAUW!

Omdat hij de enige Europeaan was die alle getallen had geraden, hoefde hij deze megaprijs van 90 miljoen euro niet eens te delen met zijn medespelers. Er waren nog 10 andere Europeanen, die de eerste vijf getallen goed hadden geraden, onder wie drie Nederlanders. Zij wonnen ieder € 130.000, maar dáárover moest jammer genoeg nog wel even 30,1 procent kansspelbelasting ingeleverd worden.

De Eurojackpot is een Europees gecoördineerd kansspel met heel grote geldprijzen, dat in 18 landen wordt gespeeld. De Eurojackpot trekking is elke vrijdag om 19.00 uur live vanuit Helsinki. Dit kansspel valt onder de Nederlandse loterij en is een van hun zeven merken, de andere zes zijn de Staatsloterij, Lotto, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO.

Korte geschiedenis van Eurojackpot

Op 11 september 2011 kwamen verschillende Europese loterijen in Amsterdam bijeen om te praten over een nieuwe MEGA grote Europese loterij. Een jaar later werd deze Europese loterij werkelijkheid:

Met de eerste Eurojackpot trekking – in 2012 – deden er 6 loterijen uit diverse Europese landen mee: Nederland, Duitsland, Denemarken, Finland, Estland en Slovenië. In hetzelfde jaar voegt ook de Italiaanse en Spaanse loterij zich toe aan de Eurojackpot.

In de jaren daarna volgden er nog een aantal andere Europese landen. Zowel Eurojackpot als concurrent EuroMillions namen als voorbeeld de MEGA loterijen in de Verenigde Staten, als Powerball en Mega Millions.

Hoe werkt het Eurojackpot Spel?

De grootste prijs valt te winnen bij het Eurojackpot spel. De hoofdprijs kan hier enorm oplopen, maar de kans om die te winnen is echter minimaal: de winkans is slechts 1 op 95.344.200. De hoofdprijs is wel bruto, maar ook na belastingaftrek blijft er meestal nog een behoorlijk fortuin over.

Maar hoe werkt dit kansspel nu eigenlijk? De loterij Eurojackpot is een ‘double-pool’ loterij; het winnende Eurojackpot-lot wordt namelijk bepaald door 5 getallen en 2 bonusgetallen, in 2 afzonderlijke trekkingen. De 5 getallen kies je uit 1 t/m 50 en de bonusgetallen uit de cijfers 1 t/m 10. Als je 5 getallen en 2 bonusgetallen goed hebt, dan win je de Eurojackpot-jackpot.

Iedere vrijdagavond vindt in de hoofdstad van Republiek Finland, Helsinki, de Eurojackpot trekking plaats. 5 Balletjes komen er daar uit de loterijmachine rollen, met daarin 50 genummerde balletjes. Vervolgens rollen er nog 2 bonus balletjes uit een kleinere loterijmachine, waarin 10 balletjes zitten.

Wanneer een speler het minimum van drie getallen correct heeft voorspeld, inclusief de twee bonusnummers, dan wint deze een prijs. Het bedrag is altijd afhankelijk van het aantal correcte nummers en bonusnummers. Per winnaar wordt de prijs bepaald door een percentage van de omzet te delen door het aantal winnaars in dezelfde categorie.

Prijzen onder de € 5.000,- worden direct uitgekeerd. Voor grotere prijzen moet je eerst naar de Eurojackpot klantenservice bellen. De enige loterij trouwens, die in Nederland qua hoofdprijs aan het bedrag van de Eurojackpot kan tippen, is onze Oudejaarsloterij (en maakt net als de Eurojackpot deel uit van de Nederlandse Loterij).

Hier is de winkans is 1 op 4,7 miljoen. De Oudejaarsloten zijn wel 30 euro per stuk, terwijl bij de Eurojackpot deelnemers al meespelen voor 2 euro. Wat mooi is dat je met de loterij Eurojackpot maar liefst negentien Nederlandse goede doelen steunt, waaronder het NOC*NSF.

Voordelen en nadelen van Eurojackpot

Eurojackpot of Staatsloterij, maar ook online gokspelletjes; het blijven allemaal kansspelen. Je verliest er vaker mee, dan dat je daadwerkelijk een significant bedrag wint. Maar toch! Je zou net diegene maar kunnen zijn, die met een Cosmopolitan in zijn hand al sippend uitkijkt over de oceaan, vanuit zijn zwembad op zeeniveau…zie je het voor je?

Laten we de voor- en nadelen van De Eurojackpot eens nader bekijken:

De voordelen van de Eurojackpot:

 • Met de Eurojackpot zijn de hoogste bedragen te winnen
 • Je steunt goede doelen als o.a. de Hartstichting, Nierstichting, KWF Kankerbestrijding, Aidsfonds.
 • Je wordt via Social media op de hoogte gehouden van kortingscodes en acties
 • Voor een kleine geldprijs hoef je slechts drie getallen en een bonusgetal goed te hebben
 • Tijdens actieperiodes speel je bij aankoop van een bepaald aantal loten mee voor extra prijzen
 • Je kan een persoonlijke Eurojackpot account aanmaken en de app downloaden, dan kan je online geld overmaken naar je wallet
 • Vlotte klantenservice: zeven dagen per week telefonisch bereikbaar. Ook kan je een berichtje sturen via de live chat, Messenger, WhatsApp of Twitter.

De nadelen van de Eurojackpot:

 • Grote winkansen zijn erg klein, 1 op 95.344.200.
 • Abonnement opzeggen wordt vaak moeilijk gemaakt. Daarom is loterijopzeggen.nl trouwens opgezet. Je kan hier eenvoudig loterijen opzeggen binnen een paar minuten.
 • Je bent al snel een paar honderd euro per jaar of meer kwijt als je serieus meespeelt.

Op Eurojackpot kan je jouw winstkansen checken als je dat leuk vindt. Je hebt best een reële kans om een kleine prijs te winnen, maar je nickname moet wel Guus Geluk zijn om met de Jackpot naar huis te gaan.

eurojackpot-nederland

Betrouwbaarheid van Eurojackpot

Als we het willen hebben over de betrouwbaarheid van Eurojackpot moeten we het hebben over de betrouwbaarheid van de overkoepelende Nederlandse loterij.

We weten maar al te goed dat er in het verleden onduidelijkheid is geweest over o.a. het vallen van de Staatsloterij jackpot en over het feit dat daar tot 2008 ook alle niet verkochte loten meededen in de trekking. De Staatsloterij kwam in opspraak toen bleek dat de prijzen werden getrokken uit alle, ook de niet verkochte, loten en dat waren er cica 20 miljoen.

De Staatsloterij liet ons in haar reclamecampagnes echter wel geloven dat deze prijzen iedere maand werden uitgekeerd. Zo zijn er nog een paar voorvallen geweest. Eind 2019 nog kreeg de Nederlandse Staat in het tv-programma ‘Zondag met Lubach’ de Brand New Junkies Award toegekend, in verband met het effectief bevorderen van gokverslaving onder jongeren.

De Nederlandse Loterij richt zich in een paar van hun reclames – wat ons betreft – nog steeds op jongeren, en dat terwijl het bevorderen van gokverslaving onder jongere mensen verboden is door de wet. Je hoeft maar te kijken op de Eurojackpot pagina van de Nederlandse loterij:

Het eerste dat je ziet, is in grote letters ‘Wat doe jij met Zooo Veel Money? (Op het moment van schrijven staat de jackpot hier op 32 miljoen). Je kan klikken op ‘Spending Tips’… 32 Miljoen = 13 villa’s of = 653 kilo goud of = 139 Lamorghini’s!’.

Er worden jou dus tips gegeven over het spenderen van de miljoenenjackpot, wel een heel aantrekkelijke strategie om mensen over te halen een paar loten te kopen.

Eerlijk is eerlijk, toch worden er heel wat goede doelen ondersteunt door de Nederlandse Loterij, wel 19.  Ook worden de winnaars van de vele miljoenen door financieel adviseurs, fiscalisten en private bankers van hen netjes begeleid. (Dat klinkt bijna alsof de 13 villa’s of 139 Lamborghini’s al van jou zijn, niet?).

Concurrentie van Eurojackpot

De EuroMillions loterij is de meest vergelijkbare loterij, en daarmee misschien ook de grootste concurrent van de Eurojackpot. De kansen om de Eurojackpot te winnen liggen ongeveer rond de 1 op 95 miljoen, bij EuroMillions is de kans nog kleiner, maar 1 op 140 miljoen.

Toch is EuroMillions de beroemdste loterij van Europa. De meeste mensen in het Verenigd Koninkrijk, zijn bijvoorbeeld bekender met de EuroMillions-loterij, omdat die daar ook in supermarkten en winkels kan worden gespeeld. In Nederland is meespelen in de Euromillions loterij (nog) bij wet verboden.

Je kan natuurlijk wel je lot in een van de deelnemende landen als België of Frankrijk kopen, of als je op vakantie bent in Spanje of Portugal….

Overeenkomsten

 • De trekkingen van de Eurojackpot en EuroMillions worden beiden elke vrijdagavond gehouden.
 • De prijs per lot is € 2 voor beide loterijen.
 • De jackpots zijn enorm hoge bedragen

Euromillions jackpot vs. Eurojackpot jackpot

EuroMillions heeft een maximum jackpot van € 190 miljoen, terwijl de Eurojackpot een maximum jackpot van € 90 miljoen heeft. Dat scheelt maar liefst 100 miljoen!

Waarin verschillen de Eurojackpot en EuroMillions nog meer?

 • In de Eurojackpot lopen de Euro bonusgetallen van 1 t/m 10, terwijl de EuroMillions bonusgetallen van 1 tot 12 lopen.
 • De minimumjackpot die door EuroMillions wordt gegarandeerd, bedraagt 15 miljoen, terwijl de Eurojackpot een minimumjackpot van 10 miljoen euro garandeert.
 • Eurojackpot heeft slechts een trekking per week, terwijl EuroMillions er twee heeft.
 • EuroMillions heeft 13 winnende categorieën in vergelijking met de 12 winnende categorieën van Eurojackpot.

Voordeel van de Eurojackpot

De kansen op het winnen van de top jackpot zijn hoger dan voor de Euromillions superloterij jackpot. Ook de kansen op het winnen van kleinere prijzen zijn aanzienlijk hoger voor degenen die in de Eurojackpot spelen.

Eurojackpot op de digitale markt

Het is voor Nederlanders natuurlijk legaal om in de Eurojackpot mee te spelen, maar het is inmiddels ook legaal voor 10 nieuwe kansspelaanbieders om hun ‘waar’ in Nederland online aan te bieden, en daar blijft het niet bij. De eerste 10 vergunningen zijn uitgegeven aan:

Deze aanbieders zullen niet allemaal vergelijkbaar zijn met de Eurojackpot, vooral niet qua hoogte van prijzengeld, maar bijna allemaal bieden ze wel spelletjes aan – live of via een Random Nummer Generator – waarbij er nummers getrokken worden.

Gelukkig is Eurojackpot een van de zeven merken van de ‘onverslaanbare’ Nederlandse Loterij.

Toekomstplannen van Eurojackpot

Vanwege het grote succes van de Eurojackpot is het mogelijk dat er in de toekomst een nieuwe midweekse trekking wordt toegevoegd; daar wordt in ieder geval over nagedacht.

Het bedrijf Mindshare Greenhouse is verantwoordelijk voor de strategie van de Nederlandse Loterij, als wel voor hun mediaplanning en -buying.

Dit geldt voor alle zeven merken van het kansspelbedrijf, dus ook voor de Eurojackpot. Mindshare Greenhouse was al jaren verantwoordelijk voor de online activiteiten van de Nederlandse Loterij, maar richt zich nu op een flexibele aanpak tussen online en offline media.

 

Mindshare is vereerd dat de Nederlandse Loterij juist in deze periode vol veranderingen en uitdagingen in de kansspelmarkt voor hen kiest. 

Veelgestelde vragen – FAQ’s van de Eurojackpot

Hier onder hebben wij een aantal veel gestelde vragen uitgewerkt.

Hoe wordt er bepaald of je een Eurojackpot-prijs wint?

De twee Eurojackpot-trekkingsmachines, de alom bekende glazen bollen, bepalen of jij een Eurojackpot-prijs wint. Er worden eerst vijf getallen en daarna nog eens 2 bonusgetallen uit deze machines getrokken.

Hoeveel Eurojackpot-trekkingen zijn er per jaar?

Er zijn 52 Eurojackpot-trekkingen per jaar. Altijd is er op vrijdag een Eurojackpot-trekking.

Is Eurojackpot het goedkoopste loterij-spel?

Eurojackpot is samen met de Lotto en Lucky Day één van de goedkoopste loterijen in Nederland. Je speelt al mee vanaf € 2 per lot.

Mag je als Nederlander meespelen in buitenlandse loterijen?

Niet zomaar, dat mag alleen als de loterij- of gokspelletjes aanbieder een Nederlandse kansspel vergunning heeft.

Is Eurojackpot de grootste loterij van Europa?

De Eurojackpot wil graag één van de grootste loterijen in Europa worden, net zo groot als Euromillions. Zij stellen de grootste loterijen van de V.S. als hun grote voorbeeld; denk aan Powerball en Mega Millions.

Wat betekent een ‘Double-pool’ loterij?

De Eurojackpot loterij staat ook bekend als een ‘Double-pool’ loterij omdat er in twee afzonderlijke Eurojackpot-trekkingen de winnende Eurojackpot-lotnummers bekend worden gemaakt. Eerst de 5 basisgetallen, vervolgens – uit een andere machine – de 2 bonusgetallen.

Door wie wordt Eurojackpot georganiseerd?

In Nederland wordt de loterij Eurojackpot georganiseerd door Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS) alias De Lotto. Deze stichting werd opgericht in 1960 en organiseert ook kansspelen en loterijen als de Lotto, Lucky Day, Toto (wedden op sportwedstrijden) en de instant loterij Krasloten.

Valt de Eurojackpot-jackpot gegarandeerd?

Het gegarandeerd vallen van de Eurojackpot-jackpot is helaas vanaf 2013 afgeschaft, zo kan de Eurojackpot-jackpot ook na 12 weken nog meer doorgroeien. Voorheen viel de Eurojackpot-jackpot gegarandeerd bij de Eurojackpot-trekking.

Hoe zit het met kansspel belasting?

Over alle gewonnen geldprijzen boven de € 449 dien je 30.1% kansspelbelasting te betalen. Jij ontvangt het nettobedrag, de belasting wordt al voor je afgedragen.