Full House Casino's
18+

Wedden op wielrennen

In Nederland en vooral in België is wielrennen een grote sport. Wedstrijden worden live op televisie uitgezonden en succesvolle wielrenners worden bekende persoonlijkheden. In andere delen van de wereld is de interesse in wielrennen veel minder groot en juist dat maakt wielrennen een heel interessante sport om op te wedden.

Dat zit zo: Bookmakers moeten om odds goed te kunnen bepalen veel onderzoek doen naar een sport, naar sporters, naar competities, naar teams of clubs en naar de onderlinge verhoudingen. Dat onderzoek kost veel tijd en geld. Het is logisch dat de bookmakers deze moeite alleen doen als de inkomsten in verhouding staan tot de uitgaven. Met andere woorden: er moet voldoende wedvolume in een markt zitten voordat de bookmaker heel gedetailleerd onderzoek gaat doen.

Voetbal en tennis zijn de sporten waar het meeste wedvolume inzit. Daar wordt het meest op ingezet. Voor voetbalcompetities als de Eredivisie, de Engelse Premier League of de Duitse Bundesliga zijn alle statistieken en scenario’s doorgerekend voordat de bookmaker zijn odds publiceert. Dat wil niet zeggen dat de bookmakers er nooit naast zitten want het blijft sport en sport blijft mensenwerk.

Bij wielrennen is dat anders. Behalve in Noord-West Europa en Zuid-Europa is wielrennen niet zo’n populaire sport. Als je bedenkt dat de grootste gokkers in Engeland en Azië verkeren, dan kun je direct op je vingers natellen dat wielrennen geen sport is waar veel wedvolume in zit omdat wielrennen simpelweg niet zo populair is in deze contreien.

wedden-op-wielrennen<br />

Onvoorspelbaar wedden op wielrennen

Dat betekent dat bookmakers doorgaans niet tot in detail odds doorrekenen voor wielerkoersen en dat je als speler die het wielrennen volgt best een goede kans hebt om de bookmakers te verslaan. Daarnaast is wielrennen van nature een vrij onvoorspelbare sport. Het is lang niet altijd zo dat de favorieten winnen of de sterkste renners vooraan rijden. Iedere koers kent een eigen verhaal en elke ontsnapping van renners uit het peloton kan succesvol zijn als er niet voldoende achtervolgt wordt.

Een wielerkoers ontvouwt zich doorgaans als een scenario waarbij er in het begin van de wedstrijd één of meerdere renners demarreren en het grootste deel van de wedstrijd in de kopgroep rijden. Al naar gelang de aard van de wedstrijd achtervolgt het peloton om deze groep terug te pakken waarna er een massasprint gereden wordt of de favorieten voor de zege hun duivels in de finale ontbinden.

Wieler quoteringen

Deze scenario’s komen echter niet altijd uit. In sommige gevallen misrekent het peloton zich en blijft de kopgroep weg. In andere gevallen kijken de favorieten te veel naar elkaar en laten ze een outsider ontsnappen die er vervolgens met de zege vandoor gaat. Dat maakt wieler quoteringen best lastig om te bepalen. Naast dat iedere individuele renner voor zichzelf koerst telt er ook nog een teambelang mee. Wielrennen is zowel een teamsport als een individuele sport.

Kijk naar de odds van een willekeurige wedstrijd en je ziet dat er veel ruimte in zit. De kans dat je bij het inzetten op de winnende renner direct een leuke winst maakt is groot. Alleen… het selecteren van de juiste renner is niet zo gemakkelijk.

Wielrennen is een sport van specialiteiten. Net als een voetbalelftal bestaat een wielerploeg uit teamleden die allemaal net even iets anders goed kunnen. Elke wielerploeg kent voor een bepaalde wedstrijd een kopman. Wie dit is, is afhankelijk van de aard van de wedstrijd. In een wedstrijd als Milaan – San Remo is doorgaans een andere renner kopman dan in de Tour de France of de Ronde van Lombardije. Dit heeft te maken met het parcours, de plaats op de wielerkalender en of het een eendaagse of meerdaagse wedstrijd is.

Kopmannen zijn in de regel renners die de meeste kans maken om te winnen in een bepaalde wedstrijd. Bij Milaan – San Remo of de Scheldeprijs, wedstrijden die vaak eindigen in een massasprint, zullen de sprinters van de ploeg de kopmannen zijn. In een grote ronde is de kopman de renner die hoog scoort in het algemeen klassement.

Je kunt bij wielrennen dus niet stelselmatig inzetten op één renner want die renner kan de ene wedstrijd kopman zijn en de andere wedstrijd helper. Vooral in grote rondes zoals de Tour de France en de Giro d’Italia vervult een renner gedurende de wedstrijd meerdere rollen.

Specialisatie van wielrenners

Wielrennen op de weg kent een aantal specialiteiten. Dat begint al in het voorjaar als de zogenaamde voorjaarsklassiekers in maart en april op de wielerkalender staan. Deze wedstrijden worden verreden in Italië en België en hebben als gemene deler dat het parcours niet altijd over keurig geasfalteerde wegen gaat. De Strade Bianche in Italië voert het peloton gedurende tachtig kilometer over onverharde zand- en grindwegen en eindigt op kinderkopjes in het oude stadscentrum van Siena.

Vlaamse koersen zoals de E3 Classic, Gent – Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen gaan deels over kasseien en heuvels zonder asfalt. De Franse klassieker Parijs – Roubaix gaat niet over heuvels, maar wel over 55 kilometer met kasseien die er niet allemaal even netjes bijliggen.

Het rijden over deze stenen kan niet iedere wielrenner evengoed. Renners die ambities hebben voor deze wedstrijden specialiseren zich in het rijden over kasseien en worden kasseienspecialist. Daarom worden zij vaak tot kopman uitgeroepen voor deze wedstrijden.

Andere specialisaties zijn sprinten, klimmen en tijdrijden. Al naar gelang de aard van de wedstrijd worden renners die dit goed kunnen naar voren geschoven. Renners die zowel kunnen klimmen als tijdrijden kunnen hoge ogen gooien in algemene klassementen van meerdaagse wielerkoersen, ook wel rondes genoemd.

Renners die geen echte specialist zijn vervullen een niet te onderschatten rol in een wielerteam. Deze renners worden ietwat oneerbiedig knecht genoemd, maar zijn voor de kopmannen van onschatbare waarde vanwege het werk dat zij verzetten zoals het kop rijden van het peloton om ontsnapte renners terug te pakken, de kopman uit de wind houden of simpelweg bidons met drinken te halen bij de volgwagen.

Verschillen in wielerkoersen

Eerder in dit artikel schreven we al dat niet iedere wielerkoers hetzelfde is. Het grootste verschil is de aard van de wedstrijd. Een eendaagse koers wordt op dezelfde dag beslist dat deze start. Meerdaagse wielerkoersen noemen we een wielerronde en deze wordt enkele dagen na de start beslist. Deze rondes gaan vaak over vijf, zes of zeven dagen en er wordt een algemeen klassement bijgehouden. De renner die na afloop bovenaan staat in het algemeen klassement wint de ronde. Elke dag wordt er een wedstrijd in de wedstrijd gereden. Dit wordt een etappe genoemd. Renners kunnen etappes winnen zonder de uiteindelijke wedstrijd te winnen.

Een ronde kent verschillende etappes. Vaak opent een ronde met een aantal vlakke etappes waar de sprinters kun slag kunnen slaan alvorens de ritten lastiger worden en over heuvels/bergen gaan voeren. In iedere ronde zit meestal ook een individuele tijdrit of ploegentijdrit opgenomen.

Eendaagse koersen verschillen van elkaar in het parcours waarover de wedstrijd gaat. We hebben het al eerder gehad over de kasseienklassieker, maar er zijn ook eendaagse koersen zoals de Amstel Gold Race, die door de Limburgse heuvels voert, de Waalse Pijl, waarbij de finish op de Muur van Hoei is getrokken of de Ronde van Lombardije die in het najaar over serieuze Italiaanse bergjes trekt.

Hoe wed je op wielrennen?

De allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven is dat je goed naar de aard van de wedstrijd moet kijken. Is het een eendaagse koers of een etappe in een ronde? Is het een vlak parcours of een bergetappe? Is er een sprint te verwachten of is het parcours te selectief? Een goede manier om dit te bepalen is door je te verdiepen in de koersinformatie en in eerdere edities van de wedstrijd.

Op deze manier kun je een weddenschap op een wielerwedstrijd goed voorbereiden, maar het geeft geen garanties. Een koers kan nu eenmaal anders verlopen. De enige die daarover gaan zijn de renners en hoe zij de koers rijden bepaalt de uitslag. Toch valt hier in de regel wel een inschatting van te maken. De wielersport staat bol van de commerciële belangen. Wielerploegen worden van onder tot boven gesponsord om het hoofd boven water te kunnen houden. Sponsoren zien daarvoor graag hun logo’s terug in beeld, bijvoorkeur als een renner juichend over de finish komt.

Een ploeg met een sprinter die kans maakt op de overwinning zal dus alles op alles zetten om een vroege kopgroep voor de eindstreep terug te pakken zodat hun sprinter de overwinning voor het grijpen heeft. In een modern peloton hebben meerdere ploegen die doelstelling dus een jacht op vroege vluchters is vaak succesvol waarna de sprinters het onderling verder uit mogen maken.

Een goede voorbereiding is dus belangrijk, het is ook goed om op de hoogte te zijn van zaken als vorm, blessures en ploegtactiek. Een ploeg als Alpecin – Fenix heeft drie topsprinters in dienst. Het geeft je als sports bettor een voordeel als je weet welke renner de aangewezen kopman is voor een semi-klassieker of een etappe in de ronde. Die informatie vind je in sommige gevallen in de media, soms in de communicatie van de ploeg zelf en soms komt er niets naar buiten. Dan is het een kwestie van gokken.

Hoe goed je voorbereiding ook is, houd er bij het inzetten op wielerwedstrijden rekening mee dat de kans dat je de weddenschap verliest groter is dan de kans dat je wint. Winnende odds zijn daar ook enigszins op afgestemd. Zelfs de allergrootste favoriet kan last hebben van een mindere dag en een valpartij in de laatste kilometer valt niet te voorspellen. Speel daarom alleen met geld dat je kunt missen.

Wat zijn interessante wieler weddenschappen?

Wedden op wielrennen kan door middel van een aantal verschillende wedvormen. De meest straight forward wielerweddenschap die je kunt plaatsen is het voorspellen van de winnaar van de wedstrijd. Het maakt bij deze weddenschap niet uit of je inzet op een eendagswedstrijd of op een etappe uit een ronde. Het wedkantoor heeft bepaald welke renners in de ogen van de bookmaker favoriet zijn om de wedstrijd te winnen. Inzetten op de out right winnaar van de wedstrijd is een weddenschap waar meestal mooie odds tegenover staan. Omdat er veel factoren meespelen in het bepalen van de uitkomst van een wielerwedstrijd is de kans dat de topfavoriet wint niet extreem groot. De odds reflecteren dat. Het komt zelden voor dat een favoriet odds onder de 2.00 heeft en het is waarschijnlijker dat zelfs favorieten voor een bepaalde wedstrijd odds tussen de 3.00 en 4.00 hebben. Wanneer je de juiste weddenschap sluit, kun je flink winnen met wedden op wielrennen.

Wil je iets meer zekerheid voor je weddenschap? Dan is een weddenschap waarbij je voorspelt dat een renner in de top-3 eindigt wellicht iets voor jou. Je maakt dan meer kans op een winnende weddenschap omdat naast de eerste plaats ook de tweede en de derde plaats goed zijn voor een win, maar je levert hier wel rendement in.

Zeker in koersen waarin een sprint waarschijnlijk is, hollen de odds hard achteruit als je op meer plaatsen dan alleen de zege wilt gokken. Sprinters die als favoriet worden aangemerkt voor de overwinning krijgen vaak odds van onder de 2.00 voor een (1-3) weddenschap.

Bij sommige bookmakers kun je naast wedden op de top-3 ook inzetten op een top-5 of een top-10 klassering van een bepaalde renner. Je snapt zelf dat hoe groter de kans is dat een prestatie behaald wordt, hoe lager de odds zijn die er tegenover staan.

Wedden op de winnende ploeg

Er zijn bookmakers die een wat groter aanbod aan weddenschappen op wielrennen hebben dan andere bookmakers. Bij deze bookmakers vind je ook weddenschap op de winnende ploeg. Dit is een erg interessante weddenschap. Het geeft je namelijk de kans om op zeven renners tegelijkertijd in te zetten. Dat is voor de meeste ploegen met een uitgesproken kopman niet heel schokkend, maar als we eens even terug denken aan het voorbeeld van de drie topsprinters van Alpecin – Fenix dat we hierboven benoemden, dan is het ineens wel een mooie optie om op meerdere paarden tegelijk te wedden.

Head-to-head weddenschappen

Naast het wedden op de overwinning of een eventuele podiumplaats is de head-to-head weddenschap veel voorkomend in het assortiment wielerweddenschappen. Twee renners worden aan elkaar gekoppeld en jij kunt inzetten op de renner waarvan je verwacht dat deze eerder over de streep komt dan de andere renner. Dit zijn nooit random koppeltjes, maar altijd renners die qua prestaties en kwaliteiten in het verlengde van elkaar liggen.

Een variant op de klassieke head-to-head weddenschap is de versus-weddenschap. Hierbij neemt één renner het op tegen de rest van het peloton. Vaak wordt hierbij de topfavoriet als uitgangspunt genomen. Het voordeel van deze weddenschap is dat de kans dat je wint erg groot is. Er is immers niet één specifieke renner die moet winnen, er is er slechts één in het hele peloton die niet mag winnen.

Waar kun je op wielrennen wedden?

Iedere vergunde Nederlandse bookmaker biedt het basispakket van weddenschappen op wielrennen aan. Vooral bij de klassiekers en de grote ronden kun je bij iedere bookie wel weddenschappen vinden. De odds voor de overwinning of het podium schelen ook allemaal niet zo gek veel met elkaar.

Er zijn echter enkele bookmakers die verder gaan dan het standaardpakket. Bij deze bookmakers vind je leuke weddenschappen op niet alleen de allergrootste koersen, maar ook op de kleinere koersen op de wielerkalender.

Veelgestelde vragen over wedden op wielrennen

We kunnen ons voorstellen dat het lezen van dit artikel vragen bij je oproept. We hebben de meest voorkomende vragen over wedden op wielrennen alvast even voor je op een rijtje gezet.

Kun je ook live wedden op wielrennen?

Nee, je kunt op dit moment niet live wedden op wielerwedstrijden. De optie om live te wedden op wielrennen bestond in het verleden bij buitenlandse wedkantoren wel, maar is niet actief op de Nederlandse markt op dit moment. Wellicht komt die optie nog.

Wanneer worden odds gepubliceerd?

In tegenstelling tot voetbal worden de odds van wielerwedstrijden niet per se vroeg  gepubliceerd. Vaak verschijnt een wedstrijd, en dan vooral de wat minder grote koersen, pas daags voor de koers online. Dit heeft er mee te maken dat de deelnemerslijst pas dan definitief wordt. Ploegleiders van de wat grotere ploegen switchen vaak op het laatste moment nog van opstelling, helemaal nu ook het wielerpeloton zich moet houden aan de nieuwe Corona-protocollen.

Wat zijn de grootste wielerwedstrijden om op te wedden?

Het wielerseizoen kent eigen drie grote fasen in het jaar. In maart en april worden er veel eendagswedstrijden verreden die behoren tot de zogenaamde voorjaarsklassiekers. Deze wedstrijden beginnen in het eerste weekend van maart met de Omloop Het Nieuwsblad en besluiten op 1 mei, de traditionele dag van de arbeid, als in Duitsland de wedstrijd Eschborn – Frankfurt verreden wordt. In deze periode worden onder andere Milaan – San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs – Roubaix en Luik – Bastenaken – Luik verreden. Daarna volgt een periode van vier maanden waarin de drie grote rondes (Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta a Espana) verreden worden. In september en oktober wordt het wielerjaar vervolgens weer met een aantal klassiekers als Parijs – Tours en de Ronde van Lombardije afgesloten.

Hoe worden de odds bepaald voor een wielerwedstrijd?

Bookmakers bepalen de odds op basis van een aantal factoren. Denk hierbij aan de statusvan een renner binnen zijn ploeg, de sterkte van die ploeg, de sterkte van de renner en of de renner in vorm is. Dat laatste wordt gesterkt door resultaten die de renner in het verleden behaald heeft. Als een renner elk jaar sterk is in de voorjaarsklassiekers, dan is het logisch dat hij ook dit jaar een speerpunt van goed presteren in bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen gemaakt heeft. Als een renner eerder in vergelijkbare koersen goed gepresteerd heeft, dan is hij in de ogen van de bookmaker een favoriet. Zo bepalen bookmakers de odds.

Waarom is wielrennen alleen in Europa zo populair?

Fietsen maakt al heel lang onderdeel uit van de Nederlandse en Belgische cultuur. Daarom is wielrennen hier populairder dan in andere delen van de wereld. Als sports bettor kun je daar je voordeel mee doen want bookmakers doen lang niet zo veel onderzoek naar wielrennen als ze doen naar voetbal of tennis.