Full House Casino's
18+

De Vriendenloterij; hoe gaat die in zijn werk?

De website van de Vriendenloterij is opgeknapt. De bekende loterij is in de zomer van 2021 gefuseerd met de Bank Giro loterij. Jackpots zijn duur, maar loten zijn duurder. Vanaf nu speel je voor €14,25 in een enkele trekking. De vriendenloterij bestaat uit twee delen: een gewone loterij en een bingospel. Het lotnummer is de laatste 5 cijfers van uw bankrekening plus 2 letters. Met dit nummer maak je kans op de volgende prijs.

  1. 1 miljoen euro per maand
  2. € 100.000 per week
  3. € 25.000 per week
  4. € 10.000 per dag
  5. € 1000 per uur

De vernieuwde Vriendenloterij viert en ondersteunt wat het leven mooi maakt. Bijvoorbeeld musea en monumenten bij jou in de buurt, lokale sportverenigingen, enzovoort. Dankzij de spelers kunnen we organisaties ondersteunen die zich inzetten voor de bescherming van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen.

De vriendenloterij zamelt geld in voor goede doelen en culturele partners, organiseren loten en publiceren hun werk.

Velen weten dit niet, maar veel goede doelen in Nederland worden ondersteund door loterijen. Straf, niet waar? De loterij investeert namelijk jaarlijks miljoenen euro’s in sport en amusement. Daarnaast investeren ze ook in gezondheid, welzijn (maar ook dierenwelzijn), internationale hulpverlening, en ook in kunst en cultuur.

Als branche halen goede doelen maar liefst 10% van hun inkomsten uit loterijen. En dit heeft een enorme impact op hun werk. Het Nederlandse kabinet heeft een nieuwe wet voorgesteld om online kansspelen mogelijk te maken. Dit kan ten koste gaan van de kaartverkoop voor goede doelen loterijen, waardoor er minder geld beschikbaar is voor goede doelen.

Novamedia Gaming heeft 8 maart 2022 zijn KSA-Licentie ontvangen en timmert hard aan de weg om  zijn online platform genaamd Postcode Games te kunnen lanceren.

vriendenloterij

Geschiedenis van de Vriedenloterij

De Vriendenloterij is op initiatief van Humanitas in 1989 opgericht en maakt tegenwoordig onderdeel uit van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V. De Goede Doelen Loterijen bestaan uit de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij (tot 2011 Sponsor Bingo Loterij) en de BankGiro Loterij.

In de vergunning van de Kansspelautoriteit is vastgelegd dat minimaal 40% uit de inkomsten van de lotverkoop is bestemd voor organisaties die werkzaam zijn op het gebied van welzijn en gezondheid.

In 2019 bedroegen de donaties van deelnemers aan de Vriendenloterij meer dan € 61,8 miljoen. De loterij doneert hiervan ruim de helft, ruim € 48,7 miljoen, aan organisaties die wedden op goede doelen op het gebied van gezondheid en welzijn. Sinds 1998 is er ruim € 996 miljoen uitgekeerd aan goede doelen.

Deelnemers aan de Vriendenloterij kunnen zelf kiezen voor welk goede doel zij meespelen. Maar liefst 40% van de inleg gaat naar dit zelfgekozen doel. Door het verkopen van eigen sponsorloten creëren zij zo een eigen inkomstenbron.

Wie geen keuze maakt, steunt automatisch de 43 reguliere goede doelen (onder meer Diabetes Fonds, Longfonds, Aids Fonds, Nederlandse Hartstichting, Nierstichting, Oogfonds) van de VriendenLoterij op het gebied van sport, gezondheid en welzijn.

Spelaanbod van de Vriendenloterij

Zowel de Vriendenloterij als de Postcode Loterij hebben dus een speciale vergunning van de Kansspelautoriteit. Dit is een ‘Niet-incidentele (of: meerderjarige) goededoelenloterijen-vergunning‘. Dit wil zeggen dat de loterij een vergunning krijgt voor minimaal een half jaar en maximaal vijf jaar. Ook moet de opbrengst naar het ‘algemeen belang’ gaan. Denk hierbij aan sport, cultuur, onderwijs, natuur en/of zorg.

Wat de Vriendenloterij hoofdzakelijk aanbiedt zijn kansspellen zoals het bekende Bingo. Dat wordt wekelijks gespeeld en spelers maken kans op fantastische (geld)prijzen. Alle deelnemers spelen automatisch mee. Voor elke Bingo, worden onder toeziend oog van de notaris, 36 ballen uit de VriendenLoterij Bingo-machine gehaald.  Spelers kunnen hun Bingokaarten downloaden via bingomee.nl.

Bij de Vriendenloterij zijn er jaarlijks tot vijftien lotnummertrekkingen. Er zijn twaalf maandelijkse trekkingen en drie extra trekkingen.

Een lotnummer bestaat uit de laatste 5 cijfers van uw bankrekeningnummer, naast deze 5 cijfers heeft ieder lotje ook 2 eindnummers, wat het lotje een uniek nummer geeft. Elke tiende dag van de maand worden de trekkingen gehouden.

De extra trekkingen komen met een aangepast prijzenpakket met indrukwekkende prijzen! Een kraslot Bingo bij de Vriendenloterij kost 14,25 euro per trekking. Met dit lot(en) maken spelers bij elke trekking kans op waanzinnige prijzen! Opzeggen kan, wanneer je wil.

Prijzen lopen op tot maar liefst € 25.000 en hier betaalt de speler niets extra’s voor!

Bij deelname aan de Vriendeloterij ontvangt de speler een VIP-KAART. Met deze hoogstpersoonlijke VIP-KAART hebben spelers toegang tot maar liefst 125 musea, krijg je kortingen op daguitstapjes of avondjes uit. Meer dan spelen dus!

Volgens de website van de Vriendeloterij is het alle dagen prijs. Ieder uur wordt er een winnaar bekend gemaakt van €1000, iedere dag een winnaar van €10.000. En elke week ook € 100.000. Maar het strafst van allemaal is dat er elke maand een winnaar van – houd je vast – € 1 MILJOEN wordt bekend gemaakt!

Daarnaast maakt u iedere maandtrekking ook nog eens kans op meer dan tweehonderdduizenden prachtige prijzen, zoals stedentrips, luxe cadeaubonnen en keuzeprijzen.

Ook voetbal wordt gevierd bij de Vriendenloterij. In hun spel “Goal Alert” kan geld gewonnen worden bij het volgen van voetbalwedstrijden uit de Eredivisie. Ook buitenlands voetbal is in trek. Met de kraamkamer kan genoten worden van spektakel door binnen- en buitenlandse talenten. Je moet gewoon jouw favoriete voetbalclub kiezen, en wanneer er gescoord wordt krijg je een seintje.

Tot slot is er het grootste spel van De Vriendenloterij, namelijk de Dansmarathon. Deze zal worden uitgezonden op SBS6, op 14, 15 en 16 oktober. Het zou de grootste en langste dansspektakel ooit zijn, live te zien op de Nederlandse televisie: Honderd koppels dansen 50 uur non-stop op de muziek van bekende dj’s en artiesten. Al dansend wordt aandacht gevraagd voor de bijna 600.000 Nederlanders met beschadigde longen. Deelnemers kunnen flink in de prijzen vallen.

nationale goede doelen loterij

Voor – en nadelen van de Vriendenloterij

Een allereerste voordeel is het volgende: het is fantastisch, toch, om € 1000 per uur te krijgen bij de Vriendenloterij? De loterij wordt niet elk uur gehouden. Notarissen trekken een maandloterij op de laatste werkdag vóór de tiende van de maand. Bovendien publiceert De Vriendenloterij dagelijks een reeks prijzen.

De Vriendenloterij steunt uiteraard een aantal goede doelen op het gebied van wellness, gezondheid en cultuur. Je kunt ook voor specifieke doeleinden spelen, zoals bepaalde stichtingen, organisaties of sportclubs. Gemiddeld 3.500 clubs uit Nederland doen hier aan mee. Wanneer je rond het doel speelt, gaat minimaal 40% van je ticketprijs naar het doel.

Allereerst is het goed om € 1000 per uur te krijgen bij de Vriendenloterij. De loterij wordt niet elk uur gehouden. Notarissen trekken een maandloterij op de laatste werkdag vóór de 10e van de maand. De Vriendenloterij publiceert dagelijks een reeks prijzen.

Wat nadelen, betreft, toch hebben we reeds heel wat negatieve recensies gelezen van spelers, die onder meer klagen over de lage winstkansen. Ook de klantenservice zou slecht bereikbaar zijn, wat voor veel frustraties kan zorgen. Anderen klagen dan weer dat de prijzen te klein zijn, wat in ons opzicht niet zo relevant is. Want wie het kleine niet eert… Los hiervan blijft De Vriendenloterij voor ons alvast een goede keus.

VIP-CARD-vriendenloterij

Betrouwbaarheid van Vriendenloterij

Wat de Vriendenloterij uniek maakt, is dat deelnemers kunnen kiezen welk goed doel of welke culturele organisatie ze willen steunen met hun maandelijkse donaties. Dit wordt “specifieke begeleiding” genoemd. Als je zelf niet kiest, ondersteunen ze automatisch de langdurige culturele partners van De Vriendenloterij. Onder meer Wereldarmoededag is een evenement dat hoog in het vaandel wordt gedragen door de Vriendenloterij, alsook het Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport en Cultuur. Maar liefst 16 eenmalige schenkingen werden gegeven door de Vriendenloterij omwille van de economische benarde situatie van velen door de Coronacrisis.

Wil je met je culturele organisatie in aanmerking komen voor de steun van Vriendenloterij? Bekijk dan de toekenningscriteria waaraan je organisatie moet voldoen om in aanmerking te komen voor een meerjarig partnerschap of een eenmalige gift. De status van Vriendenloterij is als volgt: Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) ontvangen door de Belastingdienst.

Als aan de strenge voorwaarden wordt voldaan, krijgt het bedrijf de ANBI-status. Bijvoorbeeld non-profit activiteiten en de eis dat een instelling zich voor minimaal 90% inzet voor het algemeen belang.

Concurrentie van de Vriendenloterij

Momenteel zijn er nog vier andere goede doelen loterijen in Nederland. Zo is er de Bankgiro Loterij, Goede Doelen Loterij, Nationale Postcode Loterij, enzoverder. Tilburg heeft ook een kleine loterijvereniging, namelijk SNL. Daarvan is de grote clubactie het meest bekend.

Deze bestaande loterijen zijn niet blij met potentiële nieuwe toetreders.

Ze vrezen dat concurrentie met andere bedrijven hun eigen belangen in gevaar brengt.

De Vriendenloterij op de digitale markt 

Er is weinig geweten over de Vriendenloterij op de digitale markt, maar vermoedelijk is het iets dat anno 2021 zonder twijfel een toekomstplan is van deze loterij.

Het is nog niet duidelijk hoe het aanbod van de Vriendenloterij zal evolueren als ze een vergunning van de Ksa krijgen. Het is afwachten of er dan bijvoorbeeld aparte krasloten of bingo en gokkasten bijkomen.

Toekomstplannen van de Vriendenloterij

De vernieuwde Vriendenloterij (vroeger heette de Vriendenloterij, BankGiro Loterij) steunt niet alleen verenigingen die zich inzetten voor het welzijn van mens en dier. De Vriendenloterij richt zich ook op organisaties die onze rijke Nederlandse erfgoed en cultuur beschermen.

De Vriendenloterij steunt in dit kader ook het Rijksmuseum van Oudheden. Tot en met 2023 ontvangt het museum een structurele, jaarlijkse bijdrage van welgeteld € 200.000. Dit geld is bestemd voor aankopen, restauratie en het toegankelijk maken van de collectie.

Ieder jaar, en hoogstwaarschijnlijk ook in de toekomst, steunt de Vriendenloterij bijzondere en exemplarische projecten van de goede doelen die een jaarlijkse bijdrage krijgen. Deze projecten worden ‘extra projecten’ genoemd, omdat deze een bijdrage ontvangen uit de opbrengst van de twee extra trekkingen, wat naast de twaalf maandelijkse trekkingen worden georganiseerd.

Naast structurele steun aan 104 goede doelen geeft de Vriendenloterij ook eenmalige schenkingen aan organisaties die geen vaste partner zijn. Dat zijn goede doelen die met een eenmalige financiële impuls flink geholpen worden. Bijvoorbeeld om een project te realiseren of om als organisatie tot (verdere) ontwikkeling te komen.

vriendenloterij bingo

De Vriendenloterij Bingo

Bingo liefhebbers, opgelet: er is elke week Bingo bij de Vriendenloterij, en het goede nieuws is, dat je als deelnemer automatisch met het Bingospel meespeelt. Ben je nog geen deelnemer, dan kan dit misschien een reden voor je zijn om lid te worden van de Vriendenloterij.

Wat je kunt winnen met Bingo van de Vriendenloterij: misschien wel de hoofdprijs, deze is maar liefst € 25.000, maar er zijn nog tienduizenden andere prijzen te winnen. Maar, hoe werkt de Bingo Vriendenloterij precies? Jij kunt jouw Bingokaarten downloaden via bingomee.nl. Niemand minder dan presentator (en af en toe ook zanger) Jan Versteegh verwelkomt je op deze site!

vriendenloterij bingo mee

Bij iedere trekking – die altijd plaatsvindt aan het begin van de maand –  zullen er 36 ballen uit de Bingo-machine gehaald worden, voor elke wekelijkse Bingo van de kalendermaand.

Jij streept vervolgens de getrokken nummers op jouw Bingokaart af. Per kaart kan per Bingo maar één prijs gewonnen worden.

Het aantal getrokken ballen dat jij nodig had voor een volle Bingokaart, bepaalt jouw prijs en bij deze Bingo kan alleen de eerste speler met een volle Bingokaart een hoofdprijs van € 25.000 winnen. Echter, in de Bingo die tijdens het TV-programma VriendenLoterij Miljonairs wordt georganiseerd, is er een afwijkend – van te voren gepubliceerd – prijzenpakket.

De waarde van geldprijzen uit de Bingo die niet vallen – want dat kan dus ook voorkomen –  wordt in de prijzenpot van dat jaar gestort. Iedere vrijdag worden de uitslagen van de wekelijkse Bingo bekend gemaakt.

Vriendenloterij Bingo FAQ’s

Wat gebeurt er als meerdere deelnemers tegelijkertijd “als eerste” Bingo hebben?

De Bingo hoofdprijs van € 25.000 wordt even zoveel keren als het aantal winnende Bingokaarten uitgekeerd.

Waar vind ik de bingogetallen van de VriendenLoterij?

De getrokken Bingogetallen zie je terug op vriendenloterij.nl/uitslagen.

Wanneer zijn de BINGO uitslagen bekend?

Elke vrijdag rond een uur of 17:00 wordt de uitslag bekend gemaakt.

Heb ik gewonnen met BINGO VriendenLoterij?

Streep de getallen af die op jouw Bingokaart staan. Het aantal getrokken ballen dat je nodig had voor een volle Bingokaart, bepaalt simpelweg jouw prijs. Onderaan de pagina zie je de prijzentabel; je ziet hier welke Bingoprijs je gewonnen hebt! Je hoeft verder niets te doen, want je ontvangt jouw prijs automatisch.

Wat gebeurt er als ik Bingo heb?

Bepaal je prijs door eerste de getallen af te strepen op jouw Bingokaart(en). Het aantal getrokken ballen dat jij nodig had om een volle Bingokaart te verkrijgen, bepaalt jouw prijs. Je kijkt vervolgens naar de prijzentabel op de site, om te zien welke prijs je gewonnen hebt. Je ontvangt jouw gewonnen prijs automatisch.

Wat zijn mijn BINGO getallen?

Op bingomee.nl kun je jouw Bingokaarten online bekijken en ook downloaden. Je logt in met jouw postcode, huisnummer en de laatste 4 cijfers van je IBAN.

Wat zijn de BINGO getallen?

Het Bingospel wordt gespeeld met de getallen 1-75, waarbij een enkele kaart 24 getallen bevat. Er zijn 5 x 5 vakjes, in het middelste staat geen getal. Boven de kolommen staan de (vijf) letters B I N G O, onder elke letter staan vijf vakjes. Elk getal komt maar één keer voor op elke kaart.

Veelgestelde vragen (FAQ) van de Vriendenloterij

Hoe kan ik mij afmelden voor reclamepost?

Via een formulier kun je aangeven dat je liever geen reclamepost VriendenLoterij wilt ontvangen. Let wel, het kan zijn dat je de komende zes weken nog reclame ontvangt. Dit komt doordat sommige post en e-mails al ruim van tevoren zijn klaargemaakt voor verzendnig. Wil je ook geen ongeadresseerde reclamepost meer ontvangen? Dan kun je bijvoorbeeld een NEE-JA-sticker of NEE-NEE-sticker op uw brievenbus te plakken.

Hoe kan ik zien of ik meespeel?

Voorafgaand aan de trekking wordt de inleg voor uw lotnummers afgeschreven. Op je afschriften worden de lotnummers en de speelmaand vermeld. Het bewijs van deelname is je afschrift.

Hoe kan ik één of meer loten opzeggen? 

Geen zin meer om mee te spelen? Helaas. Je kunt de lot(en) van de VriendenLoterij op drie manieren opzeggen, namelijk telefonisch, schriftelijk en online.

Heb je een prijs gewonnen in de BankGiro Loterij?

Dan heb je ook in de vernieuwde VriendenLoterij nog recht op jouw prijs! Je ontvangt je prijs of meer informatie hierover binnen vijf weken na de bekendmaking van de uitslagen. Bij keuzeprijzen word je automatisch doorgelinkt naar de juiste website.

Mocht je na vijf weken je prijs nog niet ontvangen hebben, dan is het beter om meteen contact op te nemen met de helpdesk van de Vriendenloterij.

Waar vind ik de uitslagen?

Op iedere 10e dag van de maand worden de uitslagen bekendgemaakt. Dat gebeurt op de uitslagenpagina. Ook de uitslagen van de extra trekkingen vind je op deze pagina.