Full House Casino's
18+

Wat is Matchfixing – Alles rondom wedstrijdvervalsing en gekochte wedstrijden

Wie sport kijkt of doet aan sport wedden heeft vast wel meer dan eens de term matchfixing gehoord of gelezen op Voetbalprimeur. Matchfixing is illegaal en iets waar je als sporter en sportliefhebber voor uit wil kijken. Maar wat houdt het nu precies in, hoe werkt het, bij welke sporten komt het veel voor en welke grote schandalen kennen we zoal op het gebied van matchfixing. We vertellen je er in dit artikel alles over.

Wat is matchfixing?

Matchfixing is een Engels woord voor wedstrijdvervalsing of gekochte wedstrijden. De Engelse term wordt bij dit fenomeen het meest gebruikt, en daarom spreken we in dit artikel vooral van matchfixing. In het kort is matchfixing het op zo’n manier manipuleren van een wedstrijd dat deze eindigt in een op voorhand vastgestelde uitslag. Hiervoor worden deelnemers van de wedstrijd vaak betaald om de wedstrijd zo te beïnvloeden dat die vastgestelde uitslag ook daadwerkelijk de einduitslag zal zijn. Hierbij kunnen trainers, spelers, scheidsrechters, etc. worden ingezet om matchfixing tot stand te laten komen. Het gaat hierbij om omkoping om vervolgens met de betreffende uitslag veel geld te winnen. Matchfixing, en dus omkoping is hartstikke illegaal en benadeelt deelnemers en gokkers die te goeder trouw zijn enorm. Het is dan ook niet voor niets dat sportbonden en de Nederlandse overheid alles uit de kast trekken om deze vorm van wedstrijdvervalsing tegen te gaan. 

Bij welke sporten komt matchfixing veel voor?

Matchfixing komt bij iedere sport waar geld een rol speelt, in de vorm van sportwedden, voor. Toch is het bij sommige sporten een groter probleem dan bij andere sporten. We noemen enkele sporten waar het veel plaatsvindt. Vooral ook sporten waarbij de inkomsten van sporters en/of andere betrokkenen bij de wedstrijd vrij laag zijn, zijn deze deelnemers snel over te halen zich in te laten met criminelen. In ruil voor het beïnvloeden van de wedstrijduitslag krijgen ze vaak een aanzienlijk bedrag uitgekeerd.

Matchfixing in voetbal

Voetbal is een van de, en wellicht de, populairste sporten om op te wedden. Daarom is het niet heel verrassend dat er binnen deze tak van sport toch regelmatig matchfixing plaatsvindt. Uitslagen kunnen gemanipuleerd worden door bijvoorbeeld bewust een gele kaart te pakken of een eigen doelpunt te scoren. Op het hoogste niveau zal matchfixing iets minder snel voorkomen dan bij de lagere divisies en het amateurvoetbal. Betrokkenen verdienen hier nu eenmaal minder en laten zich daardoor makkelijker verleiden door het grote geld.

Matchfixing bij paardenraces

Wedstrijdvervalsing bij de paardensport is echt een groot probleem. In deze sport vindt zich de oorsprong van het sportwedden. Het is dan ook niet zo vreemd dat ook hier veel matchfixing plaatsvindt. Zo wordt vaak de tegenstander omgekocht om de favoriet te laten winnen, maar het wil ook vaak net andersom verlopen: de favoriet wordt omgekocht om de potentiële runner-up te laten winnen. Vooral de favoriet omkopen om niet te winnen, zal gokkers veel geld doen opleveren omdat de odds voor de andere deelnemers nu eenmaal gunstiger zijn.

Tennis en matchfixing

Ook bij tennis worden er tennissers omgekocht om de uitkomst te manipuleren. Dit kan betekenen dat er expres wordt verloren of een vooraf bepaalde gebeurtenis binnen de wedstrijd plaatsvindt, zoals een game of een set. Net zoals met alle andere vorm van matchfixing bij sporten is hierbij het doel anderen te bevoordelen, bijvoorbeeld bij het inzetten van geld en gokken op een bepaalde uitkomst. 

Grote schandalen in de geschiedenis van matchfixing

Matchfixing vindt plaats bij vrijwel iedere sport, al zal het vaker voorkomen bij sporten waar qua sportwedden veel geld in omgaat. We noemen hier enkele van de grote schandalen in de geschiedenis van sportwedden en matchfixing. 

 Schandalen – Matchfixing bij paardenraces

In Nederland komt matchfixing in de paardensport niet tot nauwelijks voor. In het buitenland is dat een ander verhaal. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is matchfixing in de paardenraces niet ongewoon. In Louisiana in de VS viel bijvoorbeeld een ongewone weddenschap op. Hierbij waren drie jockeys betrokken, waarbij twee van de drie jockeys een stroomstoot aan een paard zouden hebben toegediend om daarmee de race te beïnvloeden. Adam Carter, een Britse Jockey, manipuleerde in 2014 een race door zijn paard bewust langzamer te maken. Doordat hij heel langzaam reed en de weddenschap was dat het paard zou verliezen, werd al snel duidelijk dat er sprake was van matchfixing. De jockey maakte zichzelf extra verdacht door in de loop van de jaren zijn verjaal diverse malen te veranderen. Het leverde hem uiteindelijk een schorsing op tot 18 oktober 2027.

Schandalen – Matchfixing bij voetbal

Voetbal is een van de, en zo mogelijk de, populairste sporten om geld op in te zetten. Logisch gevolg is dan ook dat het een van de sporten is waarbij wedstrijdvervalsing veel voor komt. Een bijzonder schandaal ontstond toen Wayne Shaw, reservedoelman bij Sutton United, een pasteitje at tijdens de wedstrijd tegen Arsenal. Nog opvallender was dat hij strafbaar was, zonder dat hem geld was geboden om die actie uit te voeren. Hij had namelijk gehoord dat er bij wedkantoren geld op deze actie was gezet. Met die wetenschap vond hij het een goede grap om dat te doen. Helaas voor hem was dit strafbaar omdat hij van die weddenschap wist. Als we het dan hebben over een schandaal, dan mag het schandaal rondom een keeper van de Italiaanse voetbalclub U.S. Cremonese niet ontbreken. De keeper had een enorm bedrag aan gokschulden openstaan, notabene bij de maffia. Hij moest iets doen om aan geld te komen en liet zich dan ook steeds verder in met matchfixing. Op een bepaald moment deed hij een slaapmiddel in het drinken van zijn eigen medespelers. Een van de spelers kreeg een heftig ongeluk. Pas nadat de politie gesprekken ging afluisteren, ontdekte men wat deze keeper op zijn kerfstok had.  

Schandalen – Matchfixing bij tennis

Matchfixing is niet alleen een individuele actie, maar vaak werk van een bende. Zo was er een Belgisch-Armeense bende in het nieuws. Deze groep hield zich bezig met het wedden op tennis en het manipuleren van wedstrijden in voornamelijk de wat lagere divisies. Online bookmakers vonden de verdachte inzetten al in 2015 en na lang onderzoek van de Belgische justitie werden in 2018 dertien leden van de bende opgepakt. Ze hadden meerdere spelers omgekocht en vervolgens via diverse tussenpersonen grote bedragen ingezet op de wedstrijden.

Samenwerking om matchfixing tegen te gaan

Verschillende partijen werken samen om matchfixing tegen te gaan. Zo hebben sportbonden, de Kansspelautoriteit (KSA), toezichthouders als de Belastingdienst, gemeenten en spelersbonden de handen ineen geslagen om de strijd tegen wedstrijdvervalsing aan te gaan. Ook wordt er aan sporters zelf gevraagd om alert te zijn op signalen van matchfixing en hier melding van te maken. Vooral online zijn er nu systemen die dit goed kunnen onderscheppen (als er heel veel wordt ingezet om partijen die normaal weinig omzet doen) dit zou er eventueel nog in kunnen, dat het dus steeds lastiger wordt en het vaak ook in het grijze/zwart gebied gebeurd met inzetten niet via de legale Bookies.

Veelgestelde vragen over Matchfixing

We hebben enkele veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden voor je op een rij gezet.

  • Wat is matchfixing?

Matchfixing is wedstrijdvervalsing waarbij deelnemers worden omgekocht om een uitslag te beïnvloeden.

  • Waarom wordt er aan matchfixing gedaan?

Matchfixing en het verdienen van geld bij een bepaalde uitslag, gaan hand in hand. Vaak is er sprake van een weddenschap waarbij veel geld gemoeid is. Door deelnemers om te kopen, zullen zijn de wedstrijd manipuleren waardoor er veel geld verdiend kan worden door de mensen die zich met wedstrijdvervalsing bezighouden. 

  • Is matchfixing legaal?

Matchfixing is hartstikke illegaal en zal bij ontdekking dan ook zeker gestraft worden.

  • Hoe wil men matchfixing tegengaan?

Diverse partijen werken samen om signalen van matchfixing op te sporen. Daarnaast wordt sporters gevraagd alert te zijn en mogelijke matchfixing te melden.

  • In welke sporten komt matchfixing veel voor?

Matchfixing komt voor in allerlei takken van sporten. In Nederland is dit vooral bekend bij voetbal en dan met name in competities waar er door spelers weinig geld te verdienen valt. Hier laat men zich makkelijker verleiden door dergelijke neveninkomsten vanuit matchfixing.

Wedden op Feyenoord bij BetCity

Wedden op Feyenoord doe je bij BetCity  Feyenoord is één van de traditionele topclubs van Nederland. In het seizoen 2021/22 gooide de club ook internationaal hoge ogen door de finale van de Europa Conference League te halen. Wedden op Feyenoord is daarom naast een...

read more
Wedden op de Europa Conference League

Wedden op de Europa Conference League

Wedden op de Europa Conference League 2022/23 Onlangs is de tweede editie van de Europa Conference League van start gegaan. Het kleinere broertje van de Europa League en derde clubtoernooi van UEFA maakte in het seizoen 2021/22 een mooie start met onder andere goede...

read more

Wedden op de Champions League

Wedden op de Champions League 2022/2023  De voorrondes zijn achter de rug en de 32 teams die kans maken om dit jaar de Champions League te winnen zijn bekend. Door middel van een gewogen loting zijn er acht poules van elk vier teams geformeerd. De jacht op de Cup met...

read more
Wedden op de Premier League 2022/23

Wedden op de Premier League 2022/23

Wedden op de Premier League 2022/23 Het is de meest prestigieuze nationale competitie ter wereld. Er spelen vele grote sterren, het geld dat er in omgaat duizelt je hoofd en tientallen miljoenen voetbalfans over de hele wereld kijken op zaterdagmiddag naar deze...

read more

Wedden op de Keuken Kampioen Divisie 2022/23

Wedden op de Keuken Kampioen Divisie 2022/23 De allerleukste en meest bijzondere competitie van Europa is weer van start gegaan: De Keuken Kampioen Divisie. Ook in het seizoen 2022/23 strijden zestien clubs om het kampioenschap, directe promotie en een felbegeerd...

read more
Wedden op de Eredivisie

Wedden op de Eredivisie

Wedden op de Eredivisie 2022/23 Het nieuwe Eredivisie seizoen 2022/23 belooft minstens net zo spannend te worden als de editie van vorig jaar. In de top is het verschil tussen Ajax en PSV op het eerste gezicht kleiner geworden en de strijd onderin was het afgelopen...

read more
Bookmakers bonus

Bookmakers bonus

De Beste Bookmaker Bonus Je wilt gaan wedden op Sport, dan is het dus prima om een extra voordeel te hebben, maar hoe ga je dat nu aanpakken? Heel makkelijk, je zoekt gewoon naar de Beste Bookmakers Bonussen om je winkans te vergroten! Je kunt dan vaak Free Bets...

read more
Wedden op WK wedstrijden

Wedden op WK wedstrijden

Wedden op WK wedstrijden Het lijkt misschien nog ver weg, maar het wereldkampioenschap voetbal 2022 staat eigenlijk al behoorlijk voor de deur. Normaal gesproken had het WK in de zomermaanden gespeeld moeten worden, maar door de keuze om het wereldkampioenschap in...

read more
Wedden op voetbal

Wedden op voetbal

Wedden op voetbal Er is geen sport ter wereld zo populair als voetbal. Ook bij sports bettors is voetbal veruit de meest populaire sport. Dat komt omdat er veel competities zijn waarop gewed kan worden, maar er ook heel veel sportweddenschappen op een voetbalwedstrijd...

read more

Bij welke bookmakers kan je het beste terecht?

Bij welke bookmakers kan je het beste terecht? Mondjesmaat hengelen steeds meer bookmakers naar de diensten van de Nederlandse gokliefhebber. Maar nu deze ‘nieuwe markt’ een half jaar is geopend, is de grote vraag natuurlijk: wat is voor jou nou de beste bookmaker om...

read more